Новини  

Великолепната Османска Кухня

0 Коментари
3900
24 юни 2018

Великолепната Османска Кухня

На нивото на популярната култура и ежедневния живот, османското наследство на Балканите се оказва много устойчиво. То може да се търси в автентично-османските елементи (архитектура и градска структура, храна, музика, институцията на кафенето и т. н.). 

 Може да бъде проследено чрез влиянието му по пътя на директния културен контакт (в езика, религиозния синкретизъм и т. н.).  

Османското наследство може да бъде проследено в ответната реакция и адаптацията на местните институции и културни тенденции към османската система. 

Всяка среща с оригиналната османска кухня отвежда човек назад във времето до тайните на османската дворцов живот. 

Класиките на османската кулинарна традиция са безбройни, ето само няколко от чудните ястия на османската държава.  

Mahmudiye (Махмудийе) - богато ястие с пилешко, стафиди, сушени полодове, ядки и билки, което ще ни пренесе в XVI век, в двора на султан Махмуд II, на чието име е кръстено и самото ястие.   

Güllaç (гюллач) - великолепен и лек десерт, който от XV век е един от символите на османското сладкарство и някои изследователи го смятат за първообраза на баклавата. Най-ранните сведения за този десерт датират още от XIV век, а от XVI век рецептата става толкова богата, че е достояние само на най-богатите домове в Османската империя. Спомената е като част от тържествените софри в двора на султан Сюлейман Великолепни. Като специална изненада за този кулинарен клас, ние ще подготвим домашни кори за гюллач, които са изключително деликатни и крехки. В съвременна Турция гюллач е сезонен десерт и се прави основно за Рамадан. 

Hünkar beğendi ("хюнкяр бейенди") е класическо османско ястие, което идва от двора на султан Мурад IV (1612-1640 г.). Представлява ароматна яхния с късчета агнешко месо върху канапе от пухкаво пюре от печени патладжани и в превод означава "султанът го харесва". По време на официална визита на император Наполеон III в Османската империя през 1869 г. ястието е поднесено на императрица Йожени, която толкова го харесала, че султан Абдулазиз обещал неговият придворен готвач да даде рецептата на готвача на императрицата. Легендата разказва, че готвачът на султана отказал да издаде тайната на "хюнкяр бейенди". 

Künefe (кюнефе) Прекрасен турски деликатес. Кюнеф̀ето е сиропиран десерт от кадаиф и млечен продукт подобен на обезсолен кашкавал. За приготвянето на тази рецепта в Турция се използват специални чинии, но и обикновени метални чинии вършат работа. 

Кулинарно приключение наречено османска кухня, може да превърнете всеки обикновен ден в дълбоко хедонистично изживяване от времената на султаните.

rodopite.net

 

0.0
Последна актуализация на:: неделя 24 юни 2018 12:47
Сродни статии: 18 Март: Победата на Османската империя при Чанаккале Правата на жените в Османската Държава, Турция и България Турция, Русия и България създават съвместна марка "Черноморска кухня" Човешките права днес в България и по време на Османската власт Турската кухня - ВЕЛИКОЛЕПИЕ от вкусове и аромати!!!
Великолепната Османска Кухня

Нямате коментари все още...

Остави отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.