Новини  

Турция, Русия и България създават съвместна марка "Черноморска кухня"

0 Коментари
1835
17 юни 2018

Турция, Русия и България създават съвместна марка "Черноморска кухня" 

Трима български експерти в сферата на туризма са се заели да работят за създаването на марка "Черноморска кухня". Това е обща идея между България Русия и Турция, която беше обявена по време на среща на министрите на туризма от Черноморското икономическо сътрудничество във Варна.  

Идеята за новата марка възниква, след като става ясно, че черноморската кухня не присъства в нито една престижна кулинарна организация. Затова експерти от Черноморските държави се захващат да наложат новия бранд.  

Това е проект, който включва всякакви храни от Черноморския район - риби, меса, плодове, зеленчуци, сирена, билки и подправки, обясни ресторантьорът Желязко Каракашев. Към момента са селектирани около 150 продукта.  

В края на октомври след дегустация в Турция ще бъдат сведени до 50.
В края на проекта идеята е да се стигне до 5-6 значими за региона ястия и хранителни продукти. До 2025 г. амбицията е Черноморската кухня да влезе в топ 15 на националните кухни в света.
 

"По земите край Черно море са идвали и си отивали много народи - гръцките колонизатори, римляните, по-късно османската и руската империи, Австроунгария и дори републиките Генуа и Венеция. Всяка от тези цивилизации е оставила свой отпечатък върху кухнята на местното население", казва световноизвестният ресторантьор Игор Бухаров.  

Но кухнята има и много общи черти. "Когато започнахме да проучваме този въпрос, открихме близо 170 ястия по крайбрежието, практически еднакво приготвени и даже с почти еднакви имена. Това ни даде основание да смятаме, че можем да създадем такъв бранд", допълва той, цитиран от БНТ.
 Засега експерти от Турция, Русия и България са се ангажирали да развиват този проект.
"Нашата задача е да намерим няколко общи характерни ястия, за които всеки обикновен човек би казал - да, това е черноморска кухня. Можем да добавим още 50 и всичко това да стане основа на новата марка. Става дума не за ястията от вътрешността на черноморските държави, а за тези по крайбрежието", коментира Бухаров. Създаването на обща черноморска кухня, подобно на средиземноморската, ще подпомогне развитието на туризма, убеден е експертът. 

Според него новата марка може да бъде анонсирана пред света до 3-4 години.

Източник: actualno.com

0.0
Последна актуализация на:: неделя 17 юни 2018 12:51
Сродни статии: Мизерни 258 евро става нетната минимална заплата в България Турчин и албанец преговарят за България и Македония, но… Законни ли са глобите за маските в България? Забраниха наргилетата на непълнолетни в България България- с изключително успешна асимилационна политика Турция постигна рекорден автомобилен износ въпреки кризата Турция откри огромни залежи от природен газ в черно море Коронавируса в България и ... Сръбска Музика Петиция за oтменяне на 3-ти март като национален празник на България Намаляването на ДДС-то било вредно в България!?
Русия и България създават съвместна марка "Черноморска кухня" Турция

Нямате коментари все още...

Остави отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.