Новини  

Строителната треска в Кърджали и …

0 Коментари
942
24 ное 2021

 

„Лудото“ строителство в Кърджали и спазват ли се инженерно- геоложките и техническите проучвания, както и законовите нормативи при изграждането на новите жилищни сгради в града?!

 

Мексико Сити 1985г.

 

В 7:17 сутринта на 19 септември 1985 година, земетресение с магнитут 8,1 на цели 350 км от Мексико Сити срива града със земята.

Загиват над 10 000, ранени са над 30 000 /много, от които тежко/, а над 95 000 души остават без подслон. Разрушени са 416 сгради, а други хиляди са сериозно увредени. Материалните щети се оценяват на милиарди долари…

Но, защо земетресение с епицентър в Тихия океан, на над 350км от града нанася такива чудовищни поражения?

Отговорът: Строителният бум след 50-те години, и липсата или неспазването на геоложките и инженерно-техническите нормативи при строителството… Голяма част от Мексико Сити е изграден на мястото на пресушено езеро и основните причини за тежките поражения по сградите са резонансът в седиментите на езерното дъно и дългата продължителност на разклащането.

Кърджали като град разположен в източните Родопи, също не е застрахован от силно земетресение. Но, друга опасност за града са големите свлачищни райони в непосредствена близост, особено разломите в близкото село Сипей, които се простират дори в границите на града. Свлачищата се активизират при всяко преовлажняване на бентонитовите глини в района на село Сипей. Друго голямо свлачище е в района на село Енчец, което според експерти засега не застрашава намиращата се наблизо стена на язовир „Кърджали“.

Но, какви нови поражения ще нанесат тези нестабилни земни пластове на североизток и на северозапад от Кърджали в бъдеще не може да се предположи. Не може да се предположи и кога ще е следващото голямо земетресение.

Тогава възникват следните въпроси:

На снимката: „ново“ строителство на десния бряг на Арда

1.   Защо се строи безогледно почти в коритото на река Арда в града? Изглежда така, че се строи на поразия, кой както и където намери, и едва след това се прокарват някакви пътища, къде асфалтирани, къде не…

На снимката: ново „високо“ строителство на левия бряг на Арда

2.   Безопасно ли е да се изграждат 10 етажни жилищни сгради върху алувиалните наслаги на реките? Това са почвените пластове разположени в речните корита, речните тераси и долините. Представени са от пластове песъчливи и глинести почви, а така също и от чакъли, пясъци, тини и глини понякога с органични примеси.

 

 

 

 

 

 На снимката:нова 6 етажна жилищна сграда до парк „Простор“ на няколкостотин метра от свлачище "Сипей"

 

3.   Безопасно ли е да се изгражда 6 етажна жилищна сграда в относителна близост до един от свлачищните разломи? Простира ли се свлачищният разлом на с. Сипей северно от парк „Простор“ и спазва ли се наредбата с, която се определят техническите изисквания при проектиране на геозащитни строежи и мероприятия и на сгради и съоръжения в свлачищни райони.

Свлачище "Сипей"

 

 

4.   Каква е отговорността на кмета и главния архитект на общината, и каква е отговорността на държавата по отношение на жилищното строителство? Спазват ли се правилата на разполагане на сградите при застрояване? Спазват ли се стриктно всички геоложки, инженерно-техническите и законови нормативи при изграждането на нови жилищни сгради?...

 

Мнозина считат, че във времена на лудо печелене на пари от жилищно строителство, във времена на силна политическа обвързаност на строителни фирми и безкраен преход в съдебната система е възможно да се пренебрегват или заобикалят част от инженерните и нормативни изисквания за новите жилищни сгради. Но, последствията могат да бъдат катастрофални.

 

Това, което всеки потенциален купувач на жилище може да направи обаче е, сам или с помощта на експерт да се запознае възможно най-добре с подробностите и с геопроучвателната и проектантска документацията относно структурната стабилност на терена и на сградата, както и да се огледа дали наоколо има изградени други жилищни сгради с подобна височина и структура…

 

За съжаление, в днешно време много от купувачите на жилища, не се интересуват от такива подробности, а някои купуват без дори да са видели лично сградата и жилището, по логиката „…и другите така правят“.

 

rodopite.net

 

0.0
Последна актуализация на:: четвъртък 25 ноември 2021 15:36
Сродни статии: Кърджалийските Детски Градини Продължават да Просят Пари от Родителите 21 Октомври – "Празник на Кърджали" е гавра с местното турско население Свещен Коран на български и в Кърджалийската джамия Геройски загиналите войници и предателството на командирите на Кърджалийския османски гарнизон Деца в Кърджалийско ОДЗ си играят в мръсотия ДПС-Кърджали от 6 месеца не дава отговор за стая за изучаване на Турски език Кръчма в двора на Кърджалийско училище СЕНЗАЦИЯ! Кърджали на Хасан Азис се побратими с общината на „Сивите Вълци" от Маниса Община Пендик зарадва децата изучаващи Турски език в Кърджали… Нов джамийски комплекс се издига величествено над Кърджали
както и законовите нормативи при изграждането на новите жилищни сгради в града?!

Нямате коментари все още...

Остави отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.