Новини  

Швейцария не иска повече работници от България

0 Коментари
1591
02 юни 2018

Швейцария не иска повече работници от България 

Швейцарското правителство е особено обезпокоено, че голяма част от работниците от двете страни заемат сезонни работни места в сектор с над средното равнище на безработица. 

Швейцария удължава ограничението върху броя разрешителни за работа за българи и румънци от днес до 31 май 2019 г.  В този период общо 996 разрешителни за работа могат да бъдат издадени на български и румънски мигранти, съобщава в. „Стандарт“. 

Свободното придвижване на граждани на България и Румъния влезе в сила през юни 2016 г.  

Остана опцията обаче да се ограничава броят на издаваните разрешителни за работа всяка година, ако това е в полза на местната работна сила. 

Както и миналата година швейцарското правителство е особено обезпокоено, че голяма част от работниците от двете страни заемат сезонни работни места в сектор с над средното равнище на безработица.

 Между 2016 и 2017 г., точно след въвеждането на свободното движение на хора, нетната миграция от България и Румъния се е увеличила над два пъти на фона на спад на миграцията от другите страни от ЕС. 

Швейцария активира такава предпазна клауза за първи път през 2012 г., с цел да ограничи броя на пристигащите от новите страни членки на Евросъюза.  

Берн реши също така да разшири обхвата на клаузата за всички страни членки на Блока, но беше силно критикуван от Брюксел. 

Оттогава ограниченията не могат да бъдат прилагани за страни членки, присъединили се преди 2004 г. 

 

Източник: vesti.bg

 

0.0
Последна актуализация на:: събота 02 юни 2018 16:55
Сродни статии: Турците и Македонците са против честването на 3-ти Март, като „национален празник" Пладнешки обир от фелдшер Бирсен и потулване по веригата Две Дози Побългаряване, Моля! Орхан Исмаилов от гроба бебето Тюркян: „Новото правителство обслужва ДПС. Българските турци са и... Има ли злоупотреби в ОД „Земеделие Кмета Неджми ли премахна турското приветствие от табелата на Джебел? Мизерни 258 евро става нетната минимална заплата в България Турчин и албанец преговарят за България и Македония, но… Законни ли са глобите за маските в България? Австрия отмени забраната за забрадки в училища
Швейцария не иска повече работници от България

Нямате коментари все още...

Остави отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.