Новини  

Роди се първата наистина „с турско име" партия в България!

0 Коментари
4870
06 мар 2018

Роди се първата наистина „с турско име" партия в България!

 Вчера 05.03.2018г. за първи път в България беше учредена политическа партия с прабългарското, но и напълно турското название „Кан Кубрат (Kubrat Khan)" от "Kür-bat"-"Смел войн" на прабългарски език.

Така например за турчина от Казанлък- Мендерес Конгюн, регистрирането дори на едно сдружение с турското име-„ Национално турско обединение” му отне около осем години ходене по мъките, докато най-накрая миналата година Европейския съд за правата на човека в Страсбург осъди България, заради отказа на Пловдивския окръжен съд да регистрира сдружението на Конгюн.

 Но ето, че българинът- професор Божидар Димитров учреди и ще регистрира за нула време не сдружение а цяла политическа партия с прабългарското, но и напълно тюркското/турското име- „Кан Кубрат (Kubrat Khan).

 И това ако не е дискриминация!? 

И днес в Турция например много повече момчета и мъже отколкото в България носят името Kobrat или Kubrat, производни на „Kurt-Вълк” най-таченото животно сред тюркските народи, както и името Isperih за Аспарух.  От друга страна на турски език не съществува понятието „тюркско” като различно от „турско”, т.е. и двете думи се превеждат като Турско(Türk). И въпреки, че новата политическа организация е създадена от хора с открита идеология на етнически национализъм и дори фашизъм, аз лично и много турци в България не можем да скрием и „задоволството си” от това за първи път да изговаряме името на политическа партия на нашия роден език. Изненадан съм и от изключително правилното изписване на титлата на Кубрат, като „Кан” вместо „Хан”, това е оригиналната титла и идва от турската дума за „кръв” или знатна кръв, кръвна връзка, знатен род”.

 Имам само една малка забележка към изписването на името на новоучредената партия, а именно, че титлата „Кан” за разлика от Европейските титли „Цар”, „Крал”, или „Княз” никога не се изписва пред името, а следва името, като например – Bayazid Khan или Fatih Sultan Khan (Фатих Мехмед II Кхан), иначе ще звучи пак пославянчено или поевропеизирано.

Според Г-н Константин Мишев бивш журналист, работил в Радио "Свободна Европа" емблемата на новите "кубратовци" много напомняла на фашистоподобната организация- БЪЛГАРСКИ НАРОДЕН СЪЮЗ "КУБРАТ", създаден през 1922 година. Тука трябва да отбележим, че именно офицери от такива фашистки организации, бяха започнали да копаят масови гробове за нас турците в Разградско през 30-те години на миналия век т.е. новите "кубратовци" едва ли ще останат безразлични, към ежедневните проблеми на нас турците в България и към човешкия ни стремеж да живеем като равноправни граждани на България.

Но от друга страна основателят на партията „Кан Кубрат”, проф. Б. Димитров, макар и бивш ДС агент, е начетен човек и е чудесно запознат с геостратегическото положение и икономическата разруха на страната ни. Трябва да отбележим и признаем и това, че той за разлика от много други историци не се плаши да говори и историческите истини, вместо да ги завоалира в исторически лъжи. Така например в едно свое скорошно интервю, той в прав текст казва:  А иначе Левски е жесток – казват, че е мил, богообразен, но той си е бил жесток като всеки политик. И е осъден на смърт не заради революционна дейност, революционна дейност я полага Диарбекир, а за убийство на малолетно българче. Турците са се възползвали от това, че наистина е убил едно невръстно момче, което се е опитало да предпази чорбаджията си в Ловеч и Левски го наръгва с нож. И след това го осъждат, защото е извършил убийство. Това е оправданието на Хаджи Иванчо Хадживеличков Пенчович и после той е депутат.”.

Божидар Димитров е изразил и надежда, че смяната на формата на държавното управление щяло да стане скоро със свикване на Велико Народно събрание. Професорът, също желае България да стане президентска република а и той самият да стане Президент на България.
Сред учредителите на "Кан Кубрат" са отец Боян Саръев от Кърджали, арх. Миломир Богданов, Христо Бойчев, певецът Константин Георгиев – Коцето Калки и др. Сред желаещите да станат членове на новото движение са и акад. Георги Марков от "Дружба-Родина", професорите Михаил Константинов, Нина Дюлгерова, Веско Панов, д-р Мария Леви и др.

 

Cevdet Mustafa

 

 

0.0
Последна актуализация на:: сряда 14 март 2018 09:08
Сродни статии: Златна монета от Турско Сдружение на Изселници за шахматния гений Нургюл Салимова Пладнешки обир от фелдшер Бирсен и потулване по веригата Лидерът на НПСД Орхан Исмаилов почете най-младата жертва на възродителния процес – бебето Тюркян… ДПС пак се подигра с турците в Млечино, с песен за Питу Гули Кмета Неджми ли премахна турското приветствие от табелата на Джебел? Кърджалийските Детски Градини Продължават да Просят Пари от Родителите 21 Октомври – "Празник на Кърджали" е гавра с местното турско население Турци и българи се сплотяват срещу "зловеща сила" в Търново през 1833 г. От стетоскопите на ТЕЛК и НЕЛК, тамтамите на етническия фанатизъм ли се чуват? ДПС-Кърджали от 6 месеца не дава отговор за стая за изучаване на Турски език
Роди се първата наистина „с турско име" партия в България!

Нямате коментари все още...

Остави отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.