Новини  

Президентът на Турция Реджеп Ердоган пристига в България с четирима от важните си министри

0 Коментари
2909
23 мар 2018

Президентът на Турция Реджеп Ердоган пристига в България с четирима от важните си министри

Срещата на върха между ЕС и Турция ще се проведе на 26 Март във Варна, съобщи президентът на Европейския Съвет Доналд Туск. 

В турската делегацията за срещата с ЕС се очаква да присъстват четирима министри. Това ще са турският външен министър Мевлут Чавушоглу, министърът по ЕС - Йомер Челик, министърът на икономиката Нихат Зейбекчи и министърът на търговията Бюлент Тюфекчи. 

Турският президент, ще се срещне с представителите на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и на Съвета Доналд Туск, както и с премиера Бойко Борисов, като представител на България. 

Разговорът ще протече под формата на вечеря, уточнява Брюксел в отговор на предложената от София среща. 

В писмото-покана до Ердоган, председателят на ЕС – Туск заявява, че срещата е в отговор на решението на ЕС да развива отношения с Турция в области, които го интерисуват. Той посочва като такива външната политика, икономическото сътрудничество, борбата с тероризма и транспорт. 

Президентът на България – Румен Радев, се оплака, че бил научил за лидерското събиране от медиите. Той не е изброен сред участниците във вечерята във Варна в поканата, изпратена от Брюксел до турския държавен глава. Изключването на Румен Радев от формата, може да се дължи на несериозното му отношение спрямо развитието на връзките между България и Турция, както и на русофилията изразявана от него при всеки възможен случай.

На срещата се очаква Турция да информира представителите на ЕС за своята военна акция в Сирия. 

Турция ще настоява и за сваляне на визите за турските граждани, в най скоро време. 

Турският президент вече заяви, че ще настоява страната му да получи обещаната финансова помощ за бежанците на нейна територия. Турция е страната, която пое най-голямата тежест от грижата за сирийските бежанци, и към настоящия момент над три милиона и половина бежанци получават хуманитарни, социални и здравни грижи в специално създадените центрове.  


rodopite.net

 

0.0
Последна актуализация на:: събота 24 март 2018 07:56
Сродни статии: Златна монета от Турско Сдружение на Изселници за шахматния гений Нургюл Салимова Турците и Македонците са против честването на 3-ти Март, като „национален празник" Удивителният свят на Лоли Пладнешки обир от фелдшер Бирсен и потулване по веригата Лидерът на НПСД Орхан Исмаилов почете най-младата жертва на възродителния процес – бебето Тюркян… Орхан Исмаилов от гроба бебето Тюркян: „Новото правителство обслужва ДПС. Българските турци са и... Има ли злоупотреби в ОД „Земеделие Кмета Неджми ли премахна турското приветствие от табелата на Джебел? Ще изхвърчат ли и калинките на Караянчева? Строителната треска в Кърджали и …
Президентът на Турция Реджеп Ердоган пристига в България с четирима от важните си министри

Нямате коментари все още...

Остави отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.