Новини  

Най-много кучешка тения в България

0 Коментари
2847
12 юни 2018

На снимката: глутница кучета в центъра на Кърджали

Най-много кучешка тения в България 

Кучешката тения- Ехинококозата (на латинскиEchinococcosis, на гръцки ἐχῖνος – бодил, κόκκος – ядка) е типична зооантропонозна хелминтоза. Зрелият индивид паразитира в червата на някои видове месоядни бозайници.  

Ларвата се развива във вътрешните органи на бозайниците, включително и в човека. Не е възможно заразяване на човек от човек. Заболяването има хроничен характер, води до значителни загуби в животновъдството и частична загуба на трудоспособност сред населението, а често и до смърт.  

Жизненият цикъл на паразита преминава през краен гостоприемник (каквито са представителите на семейство Кучета и по-рядко други хищни бозайници) и междинен гостоприемник (тревопасни бозайници, гризачи и хора).Заболяването протича с различни симптоми според това, в кои вътрешни органи на междинните гостоприемници се развива ларвата. 

  Преди 3 години, в хасковското село Криво Поле, 5 годишно дете почина от кучешка тения. Детето посещаваше местната детска градина. 

България е с най-висока заболяемост на кучешка тения в цяла Европа. Болните в България са повече от болните от всички европейски страни взети заедно.  

През 2009 година в ЕС са регистрирани 350 случая на кучешка тения, а в България 461 случая. Проблемът идва от кучетата, не само бездомните обаче. 

60 процента от скитащите кучета носят този паразит в себе си. 31 процента са инвазираните с кучешка тения домашни кучета и 16 е процентът на ловните кучета. 

Най-много са заболелите от кучешка тения в областите Кърджали и Хасково. 

 Четирима пациенти с кучешка тения са били установени в рамките само на месец в Кърджали. Те са били диагностицирани от д-р Марин Мухтаров. 

Според д-р Мухтаров, в два от случаите става въпрос за повторна поява на тенията след като пациентите са били подложени на операция. 

Анализите на д-р Мухтаров показват, че Кърджали е в Топ 3 по заболеваемост от кучешка тения. Неговите изследвания, основаващи се на собствени наблюдения, данни от НЗОК и РЗИ сочат, че заболеваемостта в Кърджалийско е по-висока дори от официалната статистика. 

Според данни на Европейската асоциация по безопасност на храните пък България е на първо място по това заболяване на Стария континент.  

Две трети от случаите, които се докладват в Европа, са от България.  

 

rodopite.net

 

0.0
Последна актуализация на:: вторник 12 юни 2018 18:27
Сродни статии: Мизерни 258 евро става нетната минимална заплата в България Турчин и албанец преговарят за България и Македония, но… Законни ли са глобите за маските в България? Забраниха наргилетата на непълнолетни в България България- с изключително успешна асимилационна политика Коронавируса в България и ... Сръбска Музика Петиция за oтменяне на 3-ти март като национален празник на България Намаляването на ДДС-то било вредно в България!? Симпозиум за 30 годишнината от прогонването на турците от България Защо България не усвоява парите за ромите???
Най-много кучешка тения в България

Нямате коментари все още...

Остави отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.