Новини  

Лидерът на НПСД Орхан Исмаилов почете най-младата жертва на възродителния процес – бебето Тюркян…

0 Коментари
763
26 дек 2022

"Днес се навършват тридесет и осем години от събитията в с. Могиляне(на 26.12.1984г,), където при протест срещу насилствената смяна на имената е простреляно осемнадесет месечното момиченце Тюркян, майката й е ранена, леля й Айше Молла Хасан и Муса Якуб също са убити. В памет на най малката жертва и за другите жертви е изградена паметна плоча, а името на Тюркян се е превърнало в символ на борбата за човешките права.

Това събитие от преди тридесет и осем години разкрива най добре антихуманната и нечовешка същност на комунисческия режим по това време, който ще остане завинаги в историята със своята реакционна същност.

Насилствената смяна на имената на етническите турци е едно от най големите престъпления в съвременната история, то принуди стотици хиляди хора да напуснат бащините си къщи и да търсят нова родина.

Образовани и възпитани хора с потенциал бяха принудени да се скитат немили недраги. Сега от дистанцията на времето може да простим, но никога да не забравяме бебетоТюркян. Защото това не бива никога да се повтаря. За една съвременна и европейска България. хората трябва да си подадат ръце и да вървят заедно напред, без значение от различията- етнос, релгия и т.н. 

С бездействието си по отношение на българските турци, управляващите в България, отказвайки да включат представители на малцинствата във властта на държавата, като че ли съобщават на тези хора: 'Вратите на управлението са затворени за вас'. Хиляди високо образовани и отлично подготвени представители на турския, помашки, ромски и други етноси губят конституционното си право да работят за родината. Това увеличава ролята на ДПС, като единствен представител и защитник на малцинствата в смесените райони." каза Исмаилов.

"На думи се демонстрира загриженост за всички български граждани, но на дела отново наблюдаваме дискриминация на значителна част от нашите сънародници” допълни Исмаилов.

Според него "най-добрият начин да се разбие хегемонията на ДПС в смесените региони, е хората от етносите да реализират образованието и професионалната си подготовка в структурите на изпълнителната власт - както на централно ниво, така и по места."

"Тези хора заслужават да бъдат назначавани в държавната администрация не по партиен признак, както ДПС прави, а заради личните си качества. Това е пътят хората с различно вероизповедание да припознаят и дa влязат във всички български политически партии. Така по естествен път ще се минимизира влиянието на етническите формации в бъдещи властови конфигурации” уточни лидерът на НПСД, след като почете паметта на  бебето Тюркян Фейзуллах, най-невръстната жертва на т.нар. възродителен процес.

rodopite.net

 

 

Последна актуализация на:: вторник 27 декември 2022 09:14
Сродни статии: Златна монета от Турско Сдружение на Изселници за шахматния гений Нургюл Салимова Турците и Македонците са против честването на 3-ти Март, като „национален празник" Удивителният свят на Лоли Орхан Исмаилов от гроба бебето Тюркян: „Новото правителство обслужва ДПС. Българските турци са и... Ще изхвърчат ли и калинките на Караянчева? Кмета Неджми ли премахна турското приветствие от табелата на Джебел? Строителната треска в Кърджали и … Грешните действия на арменските лидери Мизерни 258 евро става нетната минимална заплата в България Мистериозната карта на османския адмирал Пири Рейс
без значение от различията. За една съвременна и европейска България хората трябва даси подаи да вървят заедно напред