Новини  

Кърджалийските Детски Градини Продължават да Просят Пари от Родителите

0 Коментари
1096
14 ное 2020

На 20.09.2020г. образователният министър Красимир Вълчев в писмо до Регионалните управления по образование напомни още веднъж на училищата и детските градини да не събират пари от родителите за допълнителни консумативи и подобряване на материалната база. Събирането на средства няма правно основание, категоричен е образователният министър.

Законът за училищното и предучилищното образоване е уредил правото на учениците и децата в задължителната предучилищна възраст на безплатно образование в държавните и общинските училища и детски градини. Безплатното образоване включва както правота да не се заплащат такси за обучението, осигурявано със средства от държавния бюджет, така и безвъзмездното ползване на материалната база за обучение и за развитие на интересите и способностите на учениците и децата.

Оказва, се обаче, че образованието в някои региони на страната, въпреки че е задължително, то никак не е безплатно, а за най-бедните вероятно не е и достъпно.

Типичен пример за продължаващото широко просене на пари от родителите за какво ли не е град Кърджали и региона. Правилният глагол е „просене“ защото, по принцип закупуването на килими(в ЦДГ „Чайка“), домофон(в ЦДГ „Максим Горки“) или шкафчета в друга Кърджалийска ЦДГ, по принцип трябва да се финансира от 70 милионния общински бюджет под ръководството на инженера д-р Хасан Азис. А събирането на пари за тоалетна хартия, течен сапун, минерална вода и други, отдавна е превърнато в родителско задължение от страна на община Кърджали.

Родителите казват, че дажбите "просия" се събират за всяко дете без значение на това, дали детето редовно посещава детска градина.

Към днешна дата, Общински кметове в редица региони на страната като Благоевград, Варна, Стара Загора, Пловдив, София и други са забранили с изрична Заповед събирането на пари за допълнителни консумативи и подобряване на материалната база от родителите на децата.

Но както става ясно дори от Facebook групите на детските градини в Кърджали, просенето на пари от родителите на мълчуганите за най-различни нужди продължава да е основно перо на финансиране на общинския бюджет.

Твърди се, че всичко това в някаква степен се дължи и на голямата добродушност на родителите-турци, които били готови да дават пари, винаги когато им поискат, а някои дори сами предлагали да събират пари смятайки, че така ще спечелят по-добро отношение към детето си от страна на учителките и леличките в детската градина.

Знаейки, това кмета на общината Хасан Азис, едва ли скоро ще издаде изрична заповед за забрана на просенето/събирането на пари/ от родителите на децата в Кърджалийските детски градини.

rodopite.net

0.0
Последна актуализация на:: понеделник 16 ноември 2020 15:23
Сродни статии: Турците и Македонците са против честването на 3-ти Март, като „национален празник" Пладнешки обир от фелдшер Бирсен и потулване по веригата Лидерът на НПСД Орхан Исмаилов почете най-младата жертва на възродителния процес – бебето Тюркян… Орхан Исмаилов от гроба бебето Тюркян: „Новото правителство обслужва ДПС. Българските турци са и... Има ли злоупотреби в ОД „Земеделие Кмета Неджми ли премахна турското приветствие от табелата на Джебел? Австрия отмени забраната за забрадки в училища 21 Октомври – "Празник на Кърджали" е гавра с местното турско население Геройски загиналите войници и предателството на командирите на Кърджалийския османски гарнизон Турция откри огромни залежи от природен газ в черно море
Кърджалийските Детски Градини Продължават да Просят Пари от Родителите

Нямате коментари все още...

Остави отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.