Новини  

Кмета Неджми ли премахна турското приветствие от табелата на Джебел?

0 Коментари
1106
26 ное 2021

Кмета Неджми ли премахна турското приветствие от табелата на Джебел?

Това е въпросът, който си задават джебелчани тези дни.

Както е известно, почти цялото население на Джебел и общината е турско и мюсюлманско. Турците са носители на своя роден и майчин турски език, а езикът на всеки е основна част от човешката му идентичност.

Така, по време на своето управление, предишният кмет на Джебел- Бахри Юмер, беше издигнал табела на входа на града с приветствие за „добре дошли“ на български, английски и турски език.

Но, турското приветствие някак си не се харесваше на определени националисти, и често беше задрасквано със спрейове и се налагаше да бъде изчиствано.

В средата на ноември, т.г. тази табела беше сменена с друга, като надписите този път са само на български и английски език. Това силно учуди джебелчани, понеже табелата не е пътен знак, и не би трябвало да има ограничение и за турския надпис.

Но явно, новият кмет на Джебел- Неджми Али, така често възхваляван от регионалните ДПС медии, е решил да премахне турския език от табелата.

Някои джебелчани се питат, данеби Неджми по някакъв начин да се срамува от турския език?...

От друга страна ДПС-арите в България, често се правят на „Кемалисти“ и „Ататюркчии“, като дори слагат лика и подписа на основателя на Турция на колите си. Но, тези ДПС-ари дали знаят, че Кемал Ататюрк е казал:

Да бъдеш турчин означава турски език. Една от най-отличителните черти на една нация е езикът. Всеки, който казва, че е турчин на първо място, определено трябва да владее турски език. Ако човек, който не говори турски, заявява своята лоялност към турската култура и турската нация, не би било правилно да вярваме в това.”

Други джебелчани пък твърдят, че кмета Неджми Али след встъпването си в длъжност се е разпоредил и за намаляне на звука от тонколоните на джамията в града, по време на „езана“-мюсюлманският призив за молитва. Имало оплаквания!

Съгласно мюсюлманската религия езанът трябва да се чува от възможно най-далече. След като години наред „езанът“ в Джебел не е притеснявал никого, как ли при кметуването на Неджми Али е започнал да притеснява някои хора?! 

През 2012г. областният управител от ГЕРБ- Таушанова и РЗИ-Кърджали наложиха ограничения за „езана“ в Кърджали, но изненадващо в Джебел се оказва, че високия „езан“ може да бъде нежелан, дори при кмет турчин…

 rodopite.net

0.0
Последна актуализация на:: вторник 30 ноември 2021 08:20
Сродни статии: Лидерът на НПСД Орхан Исмаилов почете най-младата жертва на възродителния процес – бебето Тюркян… ДПС пак се подигра с турците в Млечино, с песен за Питу Гули Орхан Исмаилов от гроба бебето Тюркян: „Новото правителство обслужва ДПС. Българските турци са и... Има ли злоупотреби в ОД „Земеделие Ще изхвърчат ли и калинките на Караянчева? Строителната треска в Кърджали и … Байрам с посланиe за Великден... Грешните действия на арменските лидери Мизерни 258 евро става нетната минимална заплата в България Мистериозната карта на османския адмирал Пири Рейс
Кмета Неджми ли премахна турското приветствие от табелата на Джебел?

Нямате коментари все още...

Остави отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.