Новини  

Кмета Неджми ли премахна турското приветствие от табелата на Джебел?

0 Коментари
1241
26 ное 2021

Кмета Неджми ли премахна турското приветствие от табелата на Джебел?

Това е въпросът, който си задават джебелчани тези дни.

Както е известно, почти цялото население на Джебел и общината е турско и мюсюлманско. Турците са носители на своя роден и майчин турски език, а езикът на всеки е основна част от човешката му идентичност.

Така, по време на своето управление, предишният кмет на Джебел- Бахри Юмер, беше издигнал табела на входа на града с приветствие за „добре дошли“ на български, английски и турски език.

Но, турското приветствие някак си не се харесваше на определени националисти, и често беше задрасквано със спрейове и се налагаше да бъде изчиствано.

В средата на ноември, т.г. тази табела беше сменена с друга, като надписите този път са само на български и английски език. Това силно учуди джебелчани, понеже табелата не е пътен знак, и не би трябвало да има ограничение и за турския надпис.

Но явно, новият кмет на Джебел- Неджми Али, така често възхваляван от регионалните ДПС медии, е решил да премахне турския език от табелата.

Някои джебелчани се питат, данеби Неджми по някакъв начин да се срамува от турския език?...

От друга страна ДПС-арите в България, често се правят на „Кемалисти“ и „Ататюркчии“, като дори слагат лика и подписа на основателя на Турция на колите си. Но, тези ДПС-ари дали знаят, че Кемал Ататюрк е казал:

Да бъдеш турчин означава турски език. Една от най-отличителните черти на една нация е езикът. Всеки, който казва, че е турчин на първо място, определено трябва да владее турски език. Ако човек, който не говори турски, заявява своята лоялност към турската култура и турската нация, не би било правилно да вярваме в това.”

Други джебелчани пък твърдят, че кмета Неджми Али след встъпването си в длъжност се е разпоредил и за намаляне на звука от тонколоните на джамията в града, по време на „езана“-мюсюлманският призив за молитва. Имало оплаквания!

Съгласно мюсюлманската религия езанът трябва да се чува от възможно най-далече. След като години наред „езанът“ в Джебел не е притеснявал никого, как ли при кметуването на Неджми Али е започнал да притеснява някои хора?! 

През 2012г. областният управител от ГЕРБ- Таушанова и РЗИ-Кърджали наложиха ограничения за „езана“ в Кърджали, но изненадващо в Джебел се оказва, че високия „езан“ може да бъде нежелан, дори при кмет турчин…

 rodopite.net

0.0
Последна актуализация на:: вторник 30 ноември 2021 08:20
Сродни статии: Турците и Македонците са против честването на 3-ти Март, като „национален празник" Удивителният свят на Лоли Пладнешки обир от фелдшер Бирсен и потулване по веригата Лидерът на НПСД Орхан Исмаилов почете най-младата жертва на възродителния процес – бебето Тюркян… ДПС пак се подигра с турците в Млечино, с песен за Питу Гули Орхан Исмаилов от гроба бебето Тюркян: „Новото правителство обслужва ДПС. Българските турци са и... Има ли злоупотреби в ОД „Земеделие Ще изхвърчат ли и калинките на Караянчева? Строителната треска в Кърджали и … Байрам с посланиe за Великден...
Кмета Неджми ли премахна турското приветствие от табелата на Джебел?

Нямате коментари все още...

Остави отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.