Новини  

Има ли злоупотреби в ОД „Земеделие

0 Коментари
609
16 дек 2021

Има ли злоупотреби в ОД „Земеделие“-Кърджали?

За съжаление, България е най-корумпираната европейска държава. Това е и основната причина за ниския стандарт на живот на населението и основна пречка пред икономическото развитие на страната. Корупцията в нашата малка държава е изключително посъвместна и в най-различни форми. Тя се простира партийно, родово и по други начини. Оказва се, че държавните механизми за одит и контрол, пак на държавните учреждения са изключително неефективни. Много, често Агенцията за държавна финансова инспекция, просто констатира и препоръчва.

Прокуратурата също е залята от сигнали, но …...............................................................................

Асен Василев от ПП, още като министър в служебното правителство отбелязва, че недобросъвестното харчене на държавните средства е основната причина за източването на бюджета. Той дава пример, как ако всеки училищен директор „спести“ за себе си едни 300 лева на година, това би струвало стотици хиляди и милиони на държавния бюджет.

Областните Дирекции „Змеделие“ също са със статут на самостоятелни финансови единици, т.е. сами решават колко и за какво да харчат. От 12г. насам почти всички директори на тези структури са членове или общ. съветници от ГЕРБ, т.е. от т.нар. „недосегаеми“.

За ОД „Земеделие“-Кърджали например се говори, че т.нар. годишен преглед /смяна на масло, две накладки и две три гуми/ на една Лада-Нива, струвало хиляди лева. Тези „годишни прегледи“ пък винаги се правели в сервиза до автогарата, където общо имал роднина на ръководителката. Общо дирекцията има над 20 автомобила…. Сметката би била хиляди умножени по 20-25 годишно.

В същото време, директорката Йорданка Гочева за редовите служители е издала специални „Вътрешни правила за приемане, регистриране и проверка на сигнали за корупция“, но въпросът е има ли кой да контролира финансовата дейност на самата директорка, както и има ли кой ефективно да одитира и контролира харченото на държавните пари във всички държавни учреждения в страната.

Всички се надяваме новото Правителство на страната, да спре огромните течове от държавния бюджет и да изгради ефективни механизми за одит и контрол и на държавните учреждения.

 

rodopite.net

0.0
Последна актуализация на:: четвъртък 16 декември 2021 15:18
Сродни статии: Удивителният свят на Лоли Лидерът на НПСД Орхан Исмаилов почете най-младата жертва на възродителния процес – бебето Тюркян… ДПС пак се подигра с турците в Млечино, с песен за Питу Гули Ще изхвърчат ли и калинките на Караянчева? Кмета Неджми ли премахна турското приветствие от табелата на Джебел? Строителната треска в Кърджали и … Байрам с посланиe за Великден... Грешните действия на арменските лидери Мизерни 258 евро става нетната минимална заплата в България Законни ли са глобите за маските в България?
Корупция в държавните учреждения. Има ли злоупотреби в ОД „Земеделие“-Кърджали?

Нямате коментари все още...

Остави отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.