Новини  

Геройски загиналите войници и предателството на командирите на Кърджалийския османски гарнизон

0 Коментари
1363
07 сеп 2020

Първата и втора Балкански войни през 1912-1913 години са белязани с най-много предателства за турците живущи в региона.

 Предателите и изменниците са предимно османски армейски командири от нетурски произход или възпитаници на немската военна школа.

 Най-известната измяна от тази война е предателството на Солун (заедно с 26-хиляди войници), извършено от албанеца Хасан Тахсин Паша на 8-ми Ноември 1912г.

 Съществува обаче и друго предателство, извършено през Октомври 1912г. от командващите Кърджалийския гарнизон- Мехмет Явер паша, полковник Хайри, майор Фазъл и немския артилерийски офицер Имхофф.

 В какво точно се състои измяната/предателството на офицерите на Кърджалийския гарнизон?...

 На 17.10.1912 година 9-хилядно военно подразделение под ръководството на полковник Васил Делов и още толкова четнически групи от българи, арменци и македонци поемат на юг от Хасково, навлизайки в османска територия.

При това, логично се очаква съизмеримият по сила Кърджалийски гарнизон, подкрепен и от местното турско и мюсюлманско население да изгради силни отбранителни линии, срещу настъпващите от север завоеватели.

Но, действията се развиват по друг начин.

Българската армия и четнически групи, срещат съпротива от само от малък брой османски отряди при Пчеларово(Kovanlık).

Тези малобройни османски войници, изтеглейки се поетапно воюват самоотвержено за родната си земя, като изграждат временни защитни линии и при Стремци(Göklemezler) и на 5-6 км северно от Кърджали. Мнозина загиват при боевете. Оцелелите се изтеглят към следващата отбранителна линия- Момчилград(Mestanlı). Защото им е дадена задача е да осигурят изтеглянето на 8-9-хилядния Кърджалийски гарнизон към Гюмюрджина.

 Затова когато на 21.10.1912г. българските войници и четници влизат в Кърджали, установяват, че османският гарнизон изцяло се е изтеглил, а турско-мюсюлманското население е избягало в близките гори. Малкото останали са избити от българските войници и четници.

 Месец по късно, нещастието сполетява и Гюмюрджина. И въпреки, че с новите постъпления от Смолян и Ксанти, редовната войска под ръководството на Мехмет Явер Паша нараства до към 15-хилядна добре въоръжена част, не се предприемат действия за изграждане на силна отбранителна линия, нито около Гюмюрджина, нито по-късно около Дедеагач.

Всъщност, Явер паша без никаква съпротива на 28-ми Ноември 1912г., в покрайнините на Ферес, предава на българите вече 15-хилядната Османска войскова част, заедно с цялото въоръжение, коне и боеприпаси.

Много от тези оръжия по-късно са предадени на български четници и са използвани при безброй убийства на местното цивилно мюсюлманско население, включително и за избиване на деца, жени и старци.

Въпреки, че малка част от османските войници не се подчиняват на заповедта за предателство на Явер Паша и успяват да преминат на източния бряг на река Марица, повечето се подчиняват на заповедта и се предават. Мнозина от предадените на българите, като военнопленници османски войници по-късно са оставени да умрат от глад и студ в лагерите за задържане.

 Предателят на Солун- албанеца Хасан Тахсин паша е богато възнаграден от принца на Гърция.

По същия начин Явер паша, полковник Хайри, майор Фазил и артилерийския офицер Имхофф са отведени през Къркларели в София и възнаградени с дарове от българския цар Фердинанд за своето предателството. Предателство, което обрича на изтезания и мъчителна смърт хиляди османски войници. Други предали се около 200 османски офицери също са откарани и заселени на различни места в България.

 Интересните са и следните детайли за двама командващи офицери на Кърджалийския гарнизон:

Полковник Фазил е преминал военно обучение в Германия и е женен за немкиня… А артилерийският офицер Имхофф е немец, който през 1904г. като обучаващ майор постъпва в Османско военно училище, а през Първата световна война се издига до чин армейски генерал...

През 1-вата Балканска Война обаче, немеца Имхофф изпълнява успешно своята мисия за унищожаване на османските войници.

Въпреки, предаването на групираните от Родопите и западна Тракия османски войници на окупационните сили при Ферес е част от немската предателска-посредническа стратегия… 7-8 месеца по-късно (през лятото на 1913г.) мюсюлманското население на региона- турци и помаци отново установяват контрол над територията в която живеят. Така се създава първата Турска Република- Западна Тракия, която включва териториите на Кърджали, Смолян, Ксанти, Гюмюрджина и Дедеагач, и разполага с 30-хилядна войска.

Но, след няколко месеца мюсюлманите, които са мнозинство в региона пак са подложеи на предателство от офицери- възпитаници на немската школа.

Както е известно, съгласно Истанбулския договор от 29.09.1913г. територията на Турска Република Западна Тракия (вкл. и Кърджали) се предават на България, 30-хилядната му войска съставена от местното население е заставена да се разформирова.

Известно е, че за подписването на този договор пак посредничат немците, като използват немския вазпитаник Енвер Паша.

(Т.е.Кърджали е предаден на България през есента на 1913г., а не през 1912г., както твърдвт някои политици и кметове от регина)

 След поредното предателство по време на Балканската война, част от местното помашко население е подложено на насилствено изселване, а друга част насила е принудено да приеме християнството.

Огромна част от отчаяното и изоставено турското население в региона, е принудено да се изселва.

Известно е че, в териториите приети за родина от пет века насам и предадени на България, по време и след Балканските войни са избити над 200-хиляди цивилни турци и мюсюлмани, насилствено са изселени над 148 хиляди, а други хиляди умират от глад и студ.

 Писал съм много статии за избитите от цивилното население в Кърджалийско по време на Балканската война...

 Мои читатели с възмущението, че "В Кърджали се издигат паметници на окупаторите, а за османските войници геройски загинали при отбраната на родната си земя, дори не се знае къде са погребани?" ме помолиха да напиша и за османските войници загинали при "отбраната на Кърджали".

 В османски и български исторически източници е отбелязано, че при боевете край Кърджали загиват около 200 османски войници. Предполага се, че част от тези герои са погребани около селата Пчеларово(Kovanlık), Стремци(Göklemezler) и Иванци(İshaklar).

 Някои мои читатели предполагат, че едно гробище, което се намира под село Иванци(İshaklar) е именно на загинали през Балканската война османски войници.

Аз също посетих гробището, което е напълно изоставено и занемарено. В него има десетки гробове, а мястото е обрасло с храсти и дървета. Всички надгробните камъни на гробовете са от местен обикновен камък. Но, не успях да намеря други доказателства, че това е войнишко гробище.

 Въпреки това, възможно е именно тези гробове да са лобното място на загиналите османски войници…

 По време на Балканската война, северно от Кърджали се водят няколкодневни спорадични боеве, при които загиват десетки османски войници.

 Въпросът е, тези османски войници жертвали живота си за защита на родната си от столетия земя, не заслужават ли повече уважение от окупационните войски и дивашки чети, които атакуват и местното цивилно население?

 Дурмуш Арда

Последна актуализация на:: неделя 31 октомври 2021 12:25
Сродни статии: Ще изхвърчат ли и калинките на Караянчева? Кмета Неджми ли премахна турското приветствие от табелата на Джебел? Строителната треска в Кърджали и … Грешните действия на арменските лидери Мизерни 258 евро става нетната минимална заплата в България Мистериозната карта на османския адмирал Пири Рейс Медиите на Пеевски хвалят Борисов, а ДПС „играе Австрия отмени забраната за забрадки в училища Истината за Нагорни Карабах Забраниха наргилетата на непълнолетни в България
Геройски загиналите войници и предателството на командирите на Кърджалийския османски гарнизон