Новини  

Асан ба…Асен, Асен ба... хАсан

0 Коментари
2230
04 юни 2018

Асан ба…Асен, Асен ба... хАсан 

Като малко дете- турче, растящо в България и аз си имах някои съкровенни мечти. Поради постоянния недоимък и бедност, си мечтаех един ден да имам хиляди и милиони лева. 

И наистина тази моя мечта се сбъдна в зимата на 1996/97 година, когато вече имах милиони левове, но половин хляб струваше хиляда лева! 

Друга моя мечта, не знам защо, може би поради постоянния държавен асимилационен терор над нас турците, беше свързана с името на българския цар Иван Асен II, който всъщност е значим, понеже едва при него българите започват да секат свои монети, а в предишните шест века българското население е  използвало други начини за разплащане и наличните Византийски монети. 

Та понеже българската държава ми беше сменила родното ми турско име, с което аз толкова се гордеех, аз също мислено, съвсем по детски, бях сменил името на този български цар и го бях преименувал на Иван хАсан II. Това беше и моята детска реакция на държавния терор над нашата турска мюсюлманска идентичност. 

Но, и тази моя мечта се сбъдна преди... седмица!  

Ще кажете: Ама как така!? 

И то по най-неочакван начин, от академичното тълкувание на "видни*" български учени- историци Османисти*!, които патриотично подпомогнаха новия „Възродителен процес” на местностите в Старозагорско. 

По инициатива на български етнически националисти и с голямото съдействие на „видни” историци Османисти*, 838 местности в община Стара Загора са преименувани със съответстващи български имена и думи. 

 

 Така местността Асанов трап официално е преименувана на Асенов трап. 

От друга страна обаче, името Асан* е производно на Хасан. В крайна сметка видните академици Османисти, казват, че Хасан=Асен, реверсивно Асен също е равно на Хасан.

И ето Иван Асен II е равно на Иван хАсан II, реверсивен извод от становището на "видните" български академици Османисти*.  

Сега си спомних, всъщност, че името Хасан не е много чуждо на българската царска фамилия, то и по настоящем внукът на Симеон II, се казва Симеон-Хасан, а спокойно можеше да си е Симеон-Асен. 

Но, както твърдят видните български Османисти, преименували местностите в Стара Загора, то между Асан, Хасан и Асен разлика йок!

 

Да се готвят връх Мусала и град Кърджали…

  

Cevdet Veli

 

0.0
Последна актуализация на:: понеделник 04 юни 2018 19:07
Сродни статии: СЕНЗАЦИЯ! Кърджали на Хасан Азис се побратими с общината на „Сивите Вълци" от Маниса Том Хайнс в Кърджали: Кмета Хасан не е ли турчин?! Питат Хасан Азис къде са 15те милиона събрани като Такса-смет?! Интервю с хАсен гАзич- хъКмет на град Герджелъ, южна Губерния* Инж. Доган, инж. Хасан и едни 500 милиона по средата на годината Симеонов* ли е Валери??? Азис* ли е Хасан??? Ще Огрее ли Хасан Азис? Иван или Хасан- ИМА ЛИ ЗНАЧЕНИЕ за Съда и Прокуратурата в България!? Карл XII-кралят на Швеция, който беше спасен от Турците! Кърджалийската Династия- "Хасан Сан"!
Асан ба…Асен Асен ба... хАсан

Нямате коментари все още...

Остави отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.