Новини  

Анкара обяви бойна готовност заради гръцки провокации

0 Коментари
2169
07 юни 2018

Анкара обяви бойна готовност заради гръцки провокации 

Командването на военноморските сили в Турция издаде заповед за бойна готовност на частите си в Егейско море заради очаквана провокация от страна на Гърция. Това съобщават турски медии. 

Същевременно гръцкият съд пусна на свобода избягалите след опита за преврат 8 турски пилоти и отказва да ги предаде на Анкара, което втвърди тона между двете правителства.  

Неотдавна Турция увеличи превантивните си мерки спрямо Гърция, тъй като Атина се стреми да повиши напрежението в Източното Средиземноморие и Егейско море. Фрегати и катери патрулират в непрекъснат режим в Егейско море, заповедта за бойна готовност е спусната и до подводните военни екипи, безпилотни летателни апарати контролират денонощно зоната, наречена "синя родина".  

Началникът на Генералния щаб на Турция ген. Хулуси Акар и после министърът на отбраната Нуретин Джаникли инспектираха фрегатите в Източното Средиземноморие и Егейско море, и отчетоха високо ниво на готовност за бойни действия.  

Някои страни се опитват да наложат византийска игра с нова версия в териториалните води на Турция и периодично правят опити за нахлуване и натиск върху турските национални интереси, но ние няма да допуснем това, коментира министърът.  

В основата на напрежението между двете съседни страни са проучванията за природен газ в изключителната икономическа зона около Кипър и това е най-големият енергиен и геополитически конфликт в Източното Средиземноморие, отбелязва в. "Кипър Днес".  

Цитиран е президентът на гръцката кипърска администрация Никос Анастасиадис, който се надява на благоприятни условия за връщане към преговорите по кипърския въпрос след изборите в Турция на 24 юни т.г. 

По този въпрос турската страна също предявява настоятелни претенции с проблема се ангажира ООН.  

Днешното решението на гръцкия съд за освобождаването на турските пилоти предизвика вицепремиера и говорител на кабинета в Анкара- Бекир Боздаг да отправи остри думи към Атина.  

Това решение скандализира властите в Турция, тъй като те отправяха настоявания бегълците да бъдат екстрадирани, за да се изправят пред турския съд, уточнява БГНЕС. 

"Този подход на Гърция е в противоречие с международното право и законите за добросъседството. Ние отправяме сериозно предупреждение и сме силно обезпокоени от развоя на събитията "посочи говорителят на турския кабинет Боздаг.  

В. "Хюрриет" припомня, че след изявление от преди дни на вицепремиера по същия повод, днес гръцкото министерство на отбраната съобщи за намерението си да сезира НАТО и ЕС по въпроса.  

Според Бекир Боздаг обаче проблем, който касае две отделни държави, няма защо да бъде отнесен в НАТО. 

"Въпреки решението на съдебните власти в Гърция, Турция няма да се откаже от борбата си срещу тероризма, в това число и срещу терористите от организацията ФЕТО на Фетхуллах Гюлен, независимо дали са в страната или в чужбина. Всяка страна е в правото си да отстоява суверенитета си, но това няма да попречи на нашата борба с тероризма. Ние искахме екстрадирането на тези хора, представихме много силни доказателства, но Гърция не прие мотивите ни и дори започна процедура за предоставяне на убежище за тях, а вече предприема и други мерки в тяхна защита ", коментира турският вицепремиер.

 

Източник: blitz.bg

 

0.0
Последна актуализация на:: четвъртък 07 юни 2018 18:27
Сродни статии: Гръцките власти предупреждават за опасна зараза от комари България е заплашена от нова наказателна процедура от ЕС заради мръсния въздух Съдят България заради насилието над имигрантите И шефа на КАТ-Габрово в ареста заради подозрения за участие в престъпна група Втора Балканска Среща в столицата на Турция- Анкара Гръцки фашисти пребиха 75 годишния кмет на Солун Анкара и Вашингтон с убийствени критики за състоянието на човешките права в България АНКАРА: Турците в България са изправени пред сериозни трудности и дискриминация Ердоган се обяви за реципрочност и ремонт на джамиите в България
Анкара обяви бойна готовност заради гръцки провокации

Нямате коментари все още...

Остави отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.