Новини  

От стетоскопите на ТЕЛК и НЕЛК, тамтамите на етническия фанатизъм ли се чуват?

0 Коментари
2765
19 апр 2020

За пенсиониране по болест в България се подават документи в ТЕЛК (Териториална Експертна Лекарска Комисия). Обикновено тази комисия се помещава в сградата на областната болница. Съгласно закона всяка молба до ТЕЛК трябва да бъде разгледана и решена в рамките на три месеца.

Въпреки това в областта с преобладаващото турско население Кърджали, ТЕЛК-овите решения с изключение на раково болните, се проточват до към две години.  Тоест в Кърджали законовите срокове не се спазва от ТЕЛК.

В този смисъл ТЕЛК се оказва българска администрация, която третира преобладаващото турско население, може би като вид колониално.

Преди три години и председателят на ТЕЛК-Кърджали д-р Илия Габровски прави следното изказване в репортаж пред медиите:

Д-р Габровски: "При норма 2 400 пациента годишно през нас преминават два пъти повече. Въпреки това не можем да смогнем", обясни д-р Габровски. Той допълни, че голяма част от идващите да получат решение за инвалидност са наши изселници предимно в Турция. В ТЕЛК Кърджали не могат да посочат точно колко са чакащите от години пациенти и признават, че често решенията за инвалидност се вземат след смъртта им."

 "Нуждата от втора комисия е крещяща, но не виждам как може това да се случи", казва д-р Габровски. Според него причината била в закона, според който член на ТЕЛК няма право на лекарска практика. Заплатите в комисията били прекалено ниски, за да се привлекат работещи лекари."

Д-р Габровски: "Всички в ТЕЛК - Кърджали сме пенсионери. Средната възраст на членовете на комисията е 70 години. Ако някой от нас се разболее спираме да работим, защото няма кой да го замести, а решенията трябва да се вземат от цялата комисия".

Както е известно 80-годишният Илия Габровски е роден като турчин с името Али. По-късно в живота си той предава турската си идентичност, приемайки християно-славянска идентичност. 

А доколко може да се вярва на думите на човек изменил на своята идентичност и култура, е друг въпрос…

В България се пропагандира и следното мнение: "Ние тук не можем да се пенсионираме и с 40 години стаж, те идват от Турция и се пенсионират по болест".

Ако четем внимателно думите от горния репортаж и изявление на д-р Габровски, започваме да се питаме дали източник на това пропагандиране не е самият председател на ТЕЛК Кърджали?

И въпреки, че от няколко години вече има и втори ТЕЛК в Кърджали, решенията и от тази комисия все така закъсняват дълго във времето.

Тоест когато в България се борави с преобладаващо турското население, отношението пак е като към вид колониално население.

Трябва обаче да отбележим и напомним, че турците в България десетилетия наред бяха заставени да полагат най-тежкия труд.

Всички турци младежи бяха задъжавани да полагат безплатно тежък физически труд в мините, строителството и ЖП-строителство в продължение на 27 месеца, под формата на т.нар. военна служба. Много от жените туркини десетилетия наред работеха ниско заплатен, тежък селскостопански труд. Например майка ми е работила по 18 часа на ден в тютюневите ниви. А баща ми, при уж военната си служба, полага 3 години робски труд с кирка и лопата при изграждането на пътя между Асеновград и Кърджали.

Тримата ми братя, пак под формата на "военна служба" бяха заставени да полагат по 27 месеца тежък физически труд в строителни обекти. 

 Аз самият, под формата на "военна служба с договор" от бедност бях принуден с мизерна заплата да работя в металургичния комбинат Кремиковци в продължение на цели 5 години.

 Като пример може да посочим това, че в София и в другите градове вероятно няма сграда, в изграждането на която турчин да не е полагал труд.

Турците в България през 1984-1989 изживяха ужаса на етническата асимилация и държавния терор, а през 1989 година- насилственото изселване. 

Стресът и тормозът от това насилие доведе и до ранни здравословни проблеми за мнозина турци. Продължителността на живот за голяма част от тероризираното турско население падна с 20 до 30 години.

Аз, като един от насилствено изселените от България през 1989г., се чувствам задължен да разкажа за невероятната дискриминация, на която бях подложен, при подаване на документи за пенсиониране по болест:

След като през 2013 година претърпях белодробна операция поради рак на белия дроб, получих решение за неработоспособност от ТЕЛК Кърджали.

И в следващите 5 години нямах проблеми с ТЕЛК. 

Но, въпреки придружаващите следоперационни усложнения и диагнозата за ХОББ (Хронична Обструктивна Белодробна Болест), през 2018 година ТЕЛК Кърджали ми изпрати писмо за преосвидетелстване с искане за становище само от онколог и ендокринолог.

Едва когато се явих пред ТЕЛК, един от членовете на комисията се сети, че трябва да взема и становище от пулмолог, като собственоръчно добави думата "Пулмолог" върху писмото от ТЕЛК. Беше към 12 по обяд, запитах се къде ще намеря "пулмолог" по това време? Първо отидох в Поликлиниката- оказа се, че няма работещ "пулмолог", после отидох в болницата и там намерих "пулмолог" с фамилното име Ч. Той ме прегледа, само със стетоскоп и без подробен тест за белодробната функция, ми издаде становище, че аз не съм болен от ХОББ. 

След като приложих и това становище, към досието си в ТЕЛК, ми беше издадено решение за 25% неработоспособност...

 Въпреки, че лекарското становище от Турция за ХОББ, беше валидно към момента, а и аз можех да чувам свистенето в белите ми дробове и без стетоскоп...

 През юни, 2018 обжалвах това решение на ТЕЛК Кърджали, пред НЕЛК София (Национална Експертно Лекарска Комисия).

По късно получих уведомление от НЕЛК (ном.13824/02.07.2018г.), за насрочен НЕЛК на 07.03.2019г. 

Но, въпреки това получих и второ писмо, с което ме уведомяваха, че някакъв състав на НЕЛК на свое заседание-142 е приело решение ном.1370/10.09.2018г., с което потвърждава решението на ТЕЛК Кърджали за 25% неработоспособност.

 Оказа се, че думкането на етнически фанатизъм от стетоскопите, така е оглушило някои хора в НЕЛК, че не са могли да почакат още няколко месеца и прибързано са взели решение, в духа на- "Да покажем на този турчин, къде му е мястото".

 С ясното съзнание за неправилност в решението на НЕЛК, го обжалвах пред Административен Съд- Кърджали.

При административния процес, стана ясно, че случаейният състав на НЕЛК София е приела решението си без дори да разглежда досието ми в ТЕЛК Кърджали. 

Съдът направи следното запитване до НЕЛК: "С кои доводи и основания беше взето вашето решение- 1370/10.09.2018г.?"

След това запитване, друг по компетентен състав на НЕЛК беше принудена да анулира решение-1370/10.09.2018г., а Адм. Съд Кърджали разпореди НЕЛК да заплати и разходите по делото.

 

В последствие НЕЛК реши, че моята Жалба е основателна, и в уведомление до ТЕЛК Кърджали подчертава, че за моето преосвидетелстване са необходими становища от: онколог, пулмолог, ендокринолог, офталмолог, нефролог и невролог.

Този път се прегледах при пулмоложката с фамилното име Ч., която първоначално уж се учуди, че не съм диагностициран с ХОББ от предишния пулмолог, но по-късно видях, че и в нейното становище аз не съм с ХОББ и дори беше отбелязала, че вече не се нуждая от инхалационна терапия.

След като пак събрах всички становища от лекарите специалисти и ги предоставих на ТЕЛК Кърджали, решението беше за 40% неработоспособност.

Убеден, че съм с Хронично Обструктивна Белодробна Болест (задъхвам се при ходене до 100м), но незнайно защо това не се отразява в становищата на Кърджалийските лекари. 

Тогава се прегледах и при други двама пулмолози в Хасково, като и двамата ме диагностицираха с ХОББ.

Диагностициран съм с ХОББ и от трима отделни лекари в Турция, включително и от доцент, специалист по белодробни болести към медицинския факултет в Одрин.

И така с всички тези становища на специалисти пулмолози, аз отново обжалвах решението на ТЕЛК Кърджали пред НЕЛК.

НЕЛК София и този път анулира решението на ТЕЛК и настоя за ново решение.

И най-после след цели 18 месеца ходене по мъките, ТЕЛК Кърджали ми издаде процент на неработоспособност за да продължи пенсионирато ми по болест, поради усложнения след операция при рак на белия дроб и Хронична Обструктивна Белодробна Болест.

Както се вижда, някои лекари в България просто не спазват Хипократовата си клетва, а други лекари май чуват и думдукане на етнически фанатизъм в своите стетоскопи...

Дурмуш Арда

 

Последна актуализация на:: събота 09 май 2020 05:00
Сродни статии: ДПС пак се подигра с турците в Млечино, с песен за Питу Гули Орхан Исмаилов от гроба бебето Тюркян: „Новото правителство обслужва ДПС. Българските турци са и... Има ли злоупотреби в ОД „Земеделие Кмета Неджми ли премахна турското приветствие от табелата на Джебел? Ще изхвърчат ли и калинките на Караянчева? Строителната треска в Кърджали и … Байрам с посланиe за Великден... Грешните действия на арменските лидери Мизерни 258 евро става нетната минимална заплата в България Мистериозната карта на османския адмирал Пири Рейс
се проточват до към две години. Тоест в Кърджали законовите срокове не се спазва от ТЕЛК. ТЕЛК-овите решения с изключение на раково болните

Нямате коментари все още...

Остави отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.