Новини  

Журналист от Комунизма Поругава Паметта на Турците в Кърджалийско

0 Коментари
6249
06 авг 2018

На снимката: Един от гробоете на жертвите от Солаклар/Левци/…

Журналист от Комунизма Поругава Паметта на Турците в Кърджалийско 

Пропити с идеологията на „Възродителния процес” и вероятно с мисълта, че турците в България са вид „колониално население”, някои журналисти от комунизма продължават да поругават паметта на турците. 

Сега вече чупенето на надгробните мюсюлмански камъни и плочи е заменено с писания и словесни атаки към паметта на избитите цивилни турци и мюсюлмани. 

Всъщност с мъка признаваме, че и днес чупенето на мюсюлмански надгробни плочи продължава в България http://rodopite.net/blog/mladiezi-porugacha-55-miusiulmanski-groba-v-sielo-/

 

   Кърджалийският журналист от времето на комунизма- Г. Кулов, понастоящем медиен сътрудник на омбудсмана Расим Муса /ДпС/, в своята статия Жертви или герои тачим в Кърджалийско?от 27 юли 2018г. http://www.kardjali.bgvesti.net/news/455737/zhertvi-ili-geroi-tachim-v-krdzhaliysko омаловажава и поругава паметта на десетките избити цивилни турци по време на Балканската война. 

   В статията журналистът Г. Кулов, който е и дългогодишен сътрудник на вестник „Заман-България”, всячески се опитва да убеди, че след навлизането на българските войски в Кърджали и региона  не е имало систематично избиване на местното турско население а някакви спорадични битови случаи. 

Наистина тогавашните армейски части не водят статистика за избитите турци и мюсюлмани, което е напълно разбираемо. Данни липсват и в Османските архиви поради изтеглянето на Османските части към Западна Тракия,… но паметта на турското население, което е местно за Източните Родопи е жива в буквален смисъл.  

Мюсюлманската религия повелява задължително ежегодно почитане на паметта на починалите и особено на избитите невинни жертви по време на военни действия.   

От 106 години насам, всяка година това почитане в Ардинските села се извършва със специални молебени- мевлиди*, на които поименно се споменават и местните цивилнитжертви на Балканската война, след което се прочита молитвата „Ел Фатиха*” за покой на душите им.  

   Това е най-живият и достоверен архив, за сведение на журналиста Г. Кулов.

 И според тази "жива памет" на турците и мюсюлманите се оказва, че през мрачните дни на есента на 1912г. в Ардинския край е извършен добре планиран и систематичен погром над местното турско население. В редица села, предимно по-лесно достъпните по поречието на Арда са избити между 10 и 15 младежи и мъже на случаен принцип. Това са селата- Левци/Солаклар/, Светулка/Чандър/ Долно Прахово, Горно Прахово/Тосчалъ/, Гърбище/Рамкьой/ Ябълковец/Алмалъ/ и други.  Общо в Ардинските села са избити над 60-70 човека.

Тази систематичност говори за ясна цел- сплашване и прогонване на максимален брой от местното турско-мюсюлманско население и наистина изселническата вълна от 1912 година е огромна. 

Има разкази и за подобни случаи и в Момчилградско и в други села на кърджалийския регион.  

Така например от рапорта на училищния инспектор А. Костов за учебното дело в Гюмюрджинския, Ахъ-челебийския/Смолянски/ и Скеченския/Ксантийски/ духовни райони през учебната 1912 - 1913 г., ние научаваме доста подробности от първа ръка за това, кои от посетените и инспектирани населени места са опожарени и в каква степен. Когато информира за разположението на Кирково /Къзълагач/, А. Костов съобщава за опожаряването на Казълагачките ханища:„В центъра на котловината до самия стар път разстроено шосе Гюмюрджина - Даръдере - построени са Казълагачките ханища, някои вече изгорени".

Рапортът на А. Костов следва изминатия от него маршрут. Следва Мастанли (Момчилград), за което е записано:„Пътят от Кушукавак за Даръ-дере върви през Мастанли най-голямото чисто турско село в Кушукавакско с около 400 къщи, проснати на голямо разстояние. Изгорели 52 къщи. Тук са ставали жестоки сражения". 

Всъщност в българските учебници по история няма данни за „…жестоки сражения” в Мастанли /Момчилгард/. 

Тогава КОЙ би изгорил 52 къщи в „…най-голямото чисто турско село Мастанлъ”?! 

И възможно ли е изгарянето на 52 къщи в Мастанли /Момчилгард/ да не е било съпроводено с друга жестокост над местното турско население там?! 

 

   Не може да не си зададем въпроса, Защо този въпросният кърджалийски журналист- Г. Кулов атакува паметта на избитите през 1912г. турци и мюсюлмани в кърджалийско и от какво точно се притеснява?! 

Турците в Кърджалийско нямат ли право да почитат паметта на десетките си избити невинни деди?!  

Или може би Г. Кулов се притеснява, че подобни мевлиди* и възпоменания ще затвърдят още повече турско-мюсюлманската идентичност на местното население, и всичките напъвания на „Възродителите*” ще отидат на вятъра, въпреки продължаващата и днес, в различни форми езикова и медийна дискриминация над турското население в България.

 

rodopite.net

0.0
Последна актуализация на:: вторник 11 септември 2018 17:58
Сродни статии: Златото поскъпна до 6 годишен рекорд ДПС-Кърджали от 6 месеца не дава отговор за стая за изучаване на Турски език Намаляването на ДДС-то било вредно в България!? Хотел във Варна краде ток за хиляди лева Кръчма в двора на Кърджалийско училище Симпозиум за 30 годишнината от прогонването на турците от България Гръцките власти предупреждават за опасна зараза от комари 18 милиона Турчета си взеха Свидетелствата 45 станаха професиите с право на ранно пенсиониране,… в Турция Триъгълникът на смъртта
Журналист от Комунизма Поругава Паметта на Турците в Кърджалийско

Нямате коментари все още...

Остави отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.