Новини  

Журналист от Комунизма Поругава Паметта на Турците в Кърджалийско

0 Коментари
6026
06 авг 2018

На снимката: Един от гробоете на жертвите от Солаклар/Левци/…

Журналист от Комунизма Поругава Паметта на Турците в Кърджалийско 

Пропити с идеологията на „Възродителния процес” и вероятно с мисълта, че турците в България са вид „колониално население”, някои журналисти от комунизма продължават да поругават паметта на турците. 

Сега вече чупенето на надгробните мюсюлмански камъни и плочи е заменено с писания и словесни атаки към паметта на избитите цивилни турци и мюсюлмани. 

Всъщност с мъка признаваме, че и днес чупенето на мюсюлмански надгробни плочи продължава в България http://rodopite.net/blog/mladiezi-porugacha-55-miusiulmanski-groba-v-sielo-/

 

   Кърджалийският журналист от времето на комунизма- Г. Кулов, понастоящем медиен сътрудник на омбудсмана Расим Муса /ДпС/, в своята статия Жертви или герои тачим в Кърджалийско?от 27 юли 2018г. http://www.kardjali.bgvesti.net/news/455737/zhertvi-ili-geroi-tachim-v-krdzhaliysko омаловажава и поругава паметта на десетките избити цивилни турци по време на Балканската война. 

   В статията журналистът Г. Кулов, който е и дългогодишен сътрудник на вестник „Заман-България”, всячески се опитва да убеди, че след навлизането на българските войски в Кърджали и региона  не е имало систематично избиване на местното турско население а някакви спорадични битови случаи. 

Наистина тогавашните армейски части не водят статистика за избитите турци и мюсюлмани, което е напълно разбираемо. Данни липсват и в Османските архиви поради изтеглянето на Османските части към Западна Тракия,… но паметта на турското население, което е местно за Източните Родопи е жива в буквален смисъл.  

Мюсюлманската религия повелява задължително ежегодно почитане на паметта на починалите и особено на избитите невинни жертви по време на военни действия.   

От 106 години насам, всяка година това почитане в Ардинските села се извършва със специални молебени- мевлиди*, на които поименно се споменават и местните цивилнитжертви на Балканската война, след което се прочита молитвата „Ел Фатиха*” за покой на душите им.  

   Това е най-живият и достоверен архив, за сведение на журналиста Г. Кулов.

 И според тази "жива памет" на турците и мюсюлманите се оказва, че през мрачните дни на есента на 1912г. в Ардинския край е извършен добре планиран и систематичен погром над местното турско население. В редица села, предимно по-лесно достъпните по поречието на Арда са избити между 10 и 15 младежи и мъже на случаен принцип. Това са селата- Левци/Солаклар/, Светулка/Чандър/ Долно Прахово, Горно Прахово/Тосчалъ/, Гърбище/Рамкьой/ Ябълковец/Алмалъ/ и други.  Общо в Ардинските села са избити над 60-70 човека.

Тази систематичност говори за ясна цел- сплашване и прогонване на максимален брой от местното турско-мюсюлманско население и наистина изселническата вълна от 1912 година е огромна. 

Има разкази и за подобни случаи и в Момчилградско и в други села на кърджалийския регион.  

Така например от рапорта на училищния инспектор А. Костов за учебното дело в Гюмюрджинския, Ахъ-челебийския/Смолянски/ и Скеченския/Ксантийски/ духовни райони през учебната 1912 - 1913 г., ние научаваме доста подробности от първа ръка за това, кои от посетените и инспектирани населени места са опожарени и в каква степен. Когато информира за разположението на Кирково /Къзълагач/, А. Костов съобщава за опожаряването на Казълагачките ханища:„В центъра на котловината до самия стар път разстроено шосе Гюмюрджина - Даръдере - построени са Казълагачките ханища, някои вече изгорени".

Рапортът на А. Костов следва изминатия от него маршрут. Следва Мастанли (Момчилград), за което е записано:„Пътят от Кушукавак за Даръ-дере върви през Мастанли най-голямото чисто турско село в Кушукавакско с около 400 къщи, проснати на голямо разстояние. Изгорели 52 къщи. Тук са ставали жестоки сражения". 

Всъщност в българските учебници по история няма данни за „…жестоки сражения” в Мастанли /Момчилгард/. 

Тогава КОЙ би изгорил 52 къщи в „…най-голямото чисто турско село Мастанлъ”?! 

И възможно ли е изгарянето на 52 къщи в Мастанли /Момчилгард/ да не е било съпроводено с друга жестокост над местното турско население там?! 

 

   Не може да не си зададем въпроса, Защо този въпросният кърджалийски журналист- Г. Кулов атакува паметта на избитите през 1912г. турци и мюсюлмани в кърджалийско и от какво точно се притеснява?! 

Турците в Кърджалийско нямат ли право да почитат паметта на десетките си избити невинни деди?!  

Или може би Г. Кулов се притеснява, че подобни мевлиди* и възпоменания ще затвърдят още повече турско-мюсюлманската идентичност на местното население, и всичките напъвания на „Възродителите*” ще отидат на вятъра, въпреки продължаващата и днес, в различни форми езикова и медийна дискриминация над турското население в България.

 

rodopite.net

0.0
Последна актуализация на:: вторник 11 септември 2018 17:58
Сродни статии: 18 Март: Победата на Османската империя при Чанаккале Нов джамийски комплекс се издига величествено над Кърджали Президентът Ердоган откри най-голямата болница в Европа Изявление на председателя на MÜSİAD, след кървавия атентат в Нова Зеландия България е заплашена от нова наказателна процедура от ЕС заради мръсния въздух Над 1100 души чакат за бъбречна трансплантация в България Кърджалиец притежава Първия Официален Печат на България! Мюмюн Ахат- Детето-герой-мъченик от Момчилград! „Претоплена ДпС манджа* ЕК разследва финансирането на Църквите, може да спре парите ако…
Журналист от Комунизма Поругава Паметта на Турците в Кърджалийско

Нямате коментари все още...

Остави отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.