Новини  

Злокобното Британско Изобратение- „отровни морски звезди*"

0 Коментари
2768
05 мар 2019

Военните Престъпления на Англичаните край Чанаккале 

Злокобното Отровно Британско Изобратение- „отровни морски звезди*” ! 

Макар, често да е романтизирана, действителността на войната винаги е ужасяваща. Без значение, доколко се смята, че една война е необходима или не, не може да се отрече, че изходът винаги включва значителни човешки загуби.  

Всъщност, човекът е измислил, някои шокиращо брутални начини за нанасяне на максимално голямо унищожение. Толкова брутални, че се е наложило да бъдат забранени много оръжия.  

Едно такова злокобно изобратение за масово поразяване и унищожение, след серия от поражения и невъзможността за завладяване на Дарданелите от Антантата, е използвано от англичаните срещу турците, по време на Първата световна война при едни от най-тежките и кръвопролитни боеве с над 500 000 жертви и продължилите 13 месеца сражения при Чанаккале, Османската империя.  

Злокобното британско изобратение се нарича- „отровни морски звезди” и представляват свързани в основата 4 малки метални остриета, напоени със силна отрова. Изстрелвани са със хиляди, пакетирани в артилерийски заряди, от английските военни кораби и се разпръскват над турските позиции. Използват, се въпреки, че са забранени от военните конвенции за това време.  

Това е отчаяният опит на британската флота и армия да победи турската армия. 

Поради недостиг на провизии, повечето турски войници тогава са обути само с цървули и при стъпване отгоре, „отровните морски звезди” предизвикват, внезапно отравяне и агония и/или загуба на кръв. Те стават причина и за ампутация на крайниците на хиляди турски войници. Над 12 000 турски войници стават жертва само на това военно престъпление на англичаните. 

При битките за Дарданелите, въпреки, че изстрелват хиляди снаряди и средно по 6000 куршума на квадратен метър, британците и съюзниците им претърпяват тежки поражения от турската армия и са принудени да се оттеглят.

 

rodopite.net

 

0.0
Последна актуализация на:: вторник 05 март 2019 09:26
Злокобното Отровно Британско Изобратение- „отровни морски звезди” !

Нямате коментари все още...

Остави отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.