Новини  

Златна монета от Турско Сдружение на Изселници за шахматния гений Нургюл Салимова

0 Коментари
424

20 годишната гросмайсторка по шах Нургюл Салимова, която продължава да прославя България по света е етническа туркиня от село Крепча, Търговищко.

Нургюл Салимова спечели сребърен медал на Световната купа по шахмат за жени, която се проведе между 29-и юли и 22-ри август в Баку, Азербайджан.

За това невероятно постижение и за многобройните и медали от европейски и световни турнири председателят на базираната в Бурса-Конфедерацията на Балканските и Румелийските Турци Сабри Мутлу подари 22 карата златна монета(7.25 гр.) с образ на Ататюрк на нашето момиче Нургюл

.

Както е известно въпреки, че Нургюл издига българското знаме на всяко първенство, в което участва, българската федерация по шах не я подкрепя достатъчно, така на последното състезание в Баку, Нургюл беше без треньор, и участваше със свои възможности.

Въпреки това, там Нургюл победи 7 претендентки от различни страни, и се затрудни единствено пред Александра Горячкина от силната руска шахматна школа. Но, ако Нургюл участваше в този шампионат с треньор и екип, то тя определено щеше да е шампионката…

Въпреки липсата на подкрепа за Нургюл в България обаче, български политици и български медии се надпреварват едногласно да огласят Нургюл като "Българката", която спечели сребърен медал в Баку.

Т.е. Големият успех на Нургюл и донесе и "внезапна" смяна на етническата и принадлежност в много български медии и за някои български политици! (Както често е практика в България).

Похватът, "българска гражданка" да се заменя с "българка", е български предразсъдък, вкоренен дори в народопсихологията и идващ от безбройните гаври в миналото на българската държава с етническите и религиозните малцинства в страната…

И безсрамието на някои български медии и български политици, произволно (без изобщо да се съобразяват с личното желание на човека) да наричат когото си искат българин или българка е пословична…

Така си спомняме, как българските медии продължаваха да наричат "българинът" щангиста Наим Сюлейманоглу дори когато се състезаваше за Турция, където избяга именно заради гавра с човешката му същност и идентичност!

Надявам се, българската федерация (или федерации) по шах, българските политици и българските медии да подкрепят Нургюл Салимова при участието и в Световната купа по шах в Торонто, Канада през 2024 година!

Призовавам и Сдруженията на изселниците в Турция да подкрепят още повече нашето момиче Нургюл!

Дурмуш Арда

Последна актуализация на:: сряда 30 август 2023 09:05
Сродни статии: Най новата Арменска трагедия Етнически националисти в кандидатските листи на ПП "Продължаваме Промяната" в гр.Кърджали Турците и Македонците са против честването на 3-ти Март, като „национален празник" Удивителният свят на Лоли Пладнешки обир от фелдшер Бирсен и потулване по веригата Лидерът на НПСД Орхан Исмаилов почете най-младата жертва на възродителния процес – бебето Тюркян… ДПС пак се подигра с турците в Млечино, с песен за Питу Гули Орхан Исмаилов от гроба бебето Тюркян: „Новото правителство обслужва ДПС. Българските турци са и... Има ли злоупотреби в ОД „Земеделие Кмета Неджми ли премахна турското приветствие от табелата на Джебел?
Азербайджан. която се проведе между 29-и юли и 22-ри август в Баку Нургюл Салимова спечели сребърен медал на Световната купа по шахмат за жени