Новини  

България по-опасна за журналисти от някои Африкански страни

0 Коментари
1104
11 апр 2019

Заветното* 111-о място в индекса за свобода на пресата за „Европейска” България 

България по опасна за журналисти от някои Африкански страни 

Пореден срив на страната ни в индекса за свобода на пресата, отчита годишният доклад на "Репортери без граници" за 2018 година. 

В класацията за 2018 година България падна с още две позиции в сравнение с 2017 година, достигайки до 111-о място в индекса за свобода на пресата. 

Според данни от доклада на "Репортери без граници" по този показател България се нарежда на най-ниско място сред всички страни членки на ЕС. Индексът ни за свобода на пресата ни поставя и под всички останали страни от Западните Балкани. 

Според доклада в страната ни често криминални групировки извършват физически атаки и смъртни заплахи срещу журналисти.  

Докладът отчита и че страната ни, която е ротационен председател на Съвета на ЕС и която е на дъното в ЕС в индекса за свобода на пресата, се е сринала с цели 75 позиции от 2006 година насам, когато България беше на 36-а позиция в класацията. 

Докладът за България е озаглавен "Непрозрачна и корумпирана".   

"Въпреки че настоящият ротационен председател на Съвета на ЕС (до края на месец юни 2018 година) България е с най-нисък индекс от всички страни членки, страната е и с по-нисък индекс от всичките страни от Западните Балкани, някои от които са кандидати за членство в ЕС", пише в доклада. 

От "Репортери без граници" виждат в България корупция, както и широко разпространени тайни споразумения между медиите, политиците и олигарси. 

"Най-прословутото олицетворение на това анормално положение е Делян Пеевски (от ДпС*), бивш шеф на разузнаването в България и собственик на "New Bulgarian Media Group", пише още в доклада.
  Групата на Пеевски притежавала 6 вестника и контролирала близо 80% от разпространението на печатни медии у нас според доклада. 

Докладът на "Репортери без граници" установява влошаване на медийната среда в Европа като цяло. 

"Традиционно безопасната среда за журналисти в Европа започна да се влошава", пише в доклада. 

Крайно притеснителни са двете убийства на журналисти, които разтърсиха Стария континент - в Малта (Дафне Галиция) и Словакия (Ян Куциак).
Тези събития са тревожни и регистрират спад в демократичните процеси в Европа. "Дори страните в горната част на индекса за свобода на пресата са засегнати от този тревожен климат", констатират от "Репортери без граници".

 

rodopite.net

 

0.0
Последна актуализация на:: четвъртък 11 април 2019 10:36
Сродни статии: Симпозиум за 30 годишнината от прогонването на турците от България Гръцките власти предупреждават за опасна зараза от комари Защо България не усвоява парите за ромите??? Време е за Билките Косово връчи най-високо държавно отличие на Бил Клинтън Италия е пред фалит, ЕС иска да започне наказателна процедура Новата джамия в Атина е готова, София се ослушва... Германия се нуждае от десетки хиляди тираджии ДПС-Кърджали от 4 месеца не дава отговор за стая за изучаване на Турски език СЕНЗАЦИЯ! Кърджали на Хасан Азис се побратими с общината на „Сивите Вълци" от Маниса
България по опасна за журналисти от някои Африкански страни

Нямате коментари все още...

Остави отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.