Новини  

България по-опасна за журналисти от някои Африкански страни

0 Коментари
1424
11 апр 2019

Заветното* 111-о място в индекса за свобода на пресата за „Европейска” България 

България по опасна за журналисти от някои Африкански страни 

Пореден срив на страната ни в индекса за свобода на пресата, отчита годишният доклад на "Репортери без граници" за 2018 година. 

В класацията за 2018 година България падна с още две позиции в сравнение с 2017 година, достигайки до 111-о място в индекса за свобода на пресата. 

Според данни от доклада на "Репортери без граници" по този показател България се нарежда на най-ниско място сред всички страни членки на ЕС. Индексът ни за свобода на пресата ни поставя и под всички останали страни от Западните Балкани. 

Според доклада в страната ни често криминални групировки извършват физически атаки и смъртни заплахи срещу журналисти.  

Докладът отчита и че страната ни, която е ротационен председател на Съвета на ЕС и която е на дъното в ЕС в индекса за свобода на пресата, се е сринала с цели 75 позиции от 2006 година насам, когато България беше на 36-а позиция в класацията. 

Докладът за България е озаглавен "Непрозрачна и корумпирана".   

"Въпреки че настоящият ротационен председател на Съвета на ЕС (до края на месец юни 2018 година) България е с най-нисък индекс от всички страни членки, страната е и с по-нисък индекс от всичките страни от Западните Балкани, някои от които са кандидати за членство в ЕС", пише в доклада. 

От "Репортери без граници" виждат в България корупция, както и широко разпространени тайни споразумения между медиите, политиците и олигарси. 

"Най-прословутото олицетворение на това анормално положение е Делян Пеевски (от ДпС*), бивш шеф на разузнаването в България и собственик на "New Bulgarian Media Group", пише още в доклада.
  Групата на Пеевски притежавала 6 вестника и контролирала близо 80% от разпространението на печатни медии у нас според доклада. 

Докладът на "Репортери без граници" установява влошаване на медийната среда в Европа като цяло. 

"Традиционно безопасната среда за журналисти в Европа започна да се влошава", пише в доклада. 

Крайно притеснителни са двете убийства на журналисти, които разтърсиха Стария континент - в Малта (Дафне Галиция) и Словакия (Ян Куциак).
Тези събития са тревожни и регистрират спад в демократичните процеси в Европа. "Дори страните в горната част на индекса за свобода на пресата са засегнати от този тревожен климат", констатират от "Репортери без граници".

 

rodopite.net

 

0.0
Последна актуализация на:: четвъртък 11 април 2019 10:36
Сродни статии: Мюмюн Чолакоглу от концлагера Белене, осъди Българската прокуратура за бездействие Турци и българи се сплотяват срещу "зловеща сила" в Търново през 1833 г. Коронавируса в България и ... Сръбска Музика От стетоскопите на ТЕЛК и НЕЛК, тамтамите на етническия фанатизъм ли се чуват? Петиция за oтменяне на 3-ти март като национален празник на България След Турците и Македонците са против честването на 3-ти Март, като „национален празник" Изкуството на Байрям Байрямали Деца в Кърджалийско ОДЗ си играят в мръсотия Златото поскъпна до 6 годишен рекорд ДПС-Кърджали от 6 месеца не дава отговор за стая за изучаване на Турски език
България по опасна за журналисти от някои Африкански страни

Нямате коментари все още...

Остави отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.