Новини  

България по-опасна за журналисти от някои Африкански страни

0 Коментари
1183
11 апр 2019

Заветното* 111-о място в индекса за свобода на пресата за „Европейска” България 

България по опасна за журналисти от някои Африкански страни 

Пореден срив на страната ни в индекса за свобода на пресата, отчита годишният доклад на "Репортери без граници" за 2018 година. 

В класацията за 2018 година България падна с още две позиции в сравнение с 2017 година, достигайки до 111-о място в индекса за свобода на пресата. 

Според данни от доклада на "Репортери без граници" по този показател България се нарежда на най-ниско място сред всички страни членки на ЕС. Индексът ни за свобода на пресата ни поставя и под всички останали страни от Западните Балкани. 

Според доклада в страната ни често криминални групировки извършват физически атаки и смъртни заплахи срещу журналисти.  

Докладът отчита и че страната ни, която е ротационен председател на Съвета на ЕС и която е на дъното в ЕС в индекса за свобода на пресата, се е сринала с цели 75 позиции от 2006 година насам, когато България беше на 36-а позиция в класацията. 

Докладът за България е озаглавен "Непрозрачна и корумпирана".   

"Въпреки че настоящият ротационен председател на Съвета на ЕС (до края на месец юни 2018 година) България е с най-нисък индекс от всички страни членки, страната е и с по-нисък индекс от всичките страни от Западните Балкани, някои от които са кандидати за членство в ЕС", пише в доклада. 

От "Репортери без граници" виждат в България корупция, както и широко разпространени тайни споразумения между медиите, политиците и олигарси. 

"Най-прословутото олицетворение на това анормално положение е Делян Пеевски (от ДпС*), бивш шеф на разузнаването в България и собственик на "New Bulgarian Media Group", пише още в доклада.
  Групата на Пеевски притежавала 6 вестника и контролирала близо 80% от разпространението на печатни медии у нас според доклада. 

Докладът на "Репортери без граници" установява влошаване на медийната среда в Европа като цяло. 

"Традиционно безопасната среда за журналисти в Европа започна да се влошава", пише в доклада. 

Крайно притеснителни са двете убийства на журналисти, които разтърсиха Стария континент - в Малта (Дафне Галиция) и Словакия (Ян Куциак).
Тези събития са тревожни и регистрират спад в демократичните процеси в Европа. "Дори страните в горната част на индекса за свобода на пресата са засегнати от този тревожен климат", констатират от "Репортери без граници".

 

rodopite.net

 

0.0
Последна актуализация на:: четвъртък 11 април 2019 10:36
Сродни статии: Деца в Кърджалийско ОДЗ си играят в мръсотия Златото поскъпна до 6 годишен рекорд ДПС-Кърджали от 6 месеца не дава отговор за стая за изучаване на Турски език Намаляването на ДДС-то било вредно в България!? Хотел във Варна краде ток за хиляди лева Симпозиум за 30 годишнината от прогонването на турците от България Гръцките власти предупреждават за опасна зараза от комари Защо България не усвоява парите за ромите??? Време е за Билките Косово връчи най-високо държавно отличие на Бил Клинтън
България по опасна за журналисти от някои Африкански страни

Нямате коментари все още...

Остави отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.