Новини  

Защо ни куца демокрацията?

0 Коментари
1167
07 мар 2017

           (Сатирични нотки)

Бъктисахме вече от вестници и телевизии. Непрекъснато тръбят за нередностите в обществото ни. Според, тях кажи речи, не може да намериш по тези земи ни един съвестен човек камо ли държавно, или цивилно учреждение!

С такова умозаключение, въпреки че е малко крайно, не може да не се съгласи човек.

И още нещо: От Европа, като гръм от ясно небе непрекъснато получаваме доклади по петстотин-шестстотин страници. И какво? Да не мислите, че в тях получаваме все похвали? Те са пълни с наши кусури и пътни знаци, по които трябва да вървим напред…

И, сами виждате. Нищо не става, корупция, рушветчийство, шуро-баджанащина и повсеместно мачкане на човешките права…

Европа, както знае това цял свят, е дом за всички. Там не те гонят, или малтретират за това, че си изпуснал от устата си някоя дума от свой майчин език, например, да речем патагонски. Там, всички божи създание, човеци имат еднакви права. И тези човеци могат да изразят мислите и вижданията си свързано с напредъка на обществото.

А у нас всичко това може да го има на книга, но погледнато в реалността – голяма кръгла: 0.

Защо се получава така?

У нас демокрацията дойде неочаквано. Никой не беше подготвен за такова чудо. За това трябваше да се върнем малко назад в историята ни. Хората на тоталитаризма бяха по предвидливи от нас. Възрастните все още помнят, как непосредствено след Девети септември повсеместно организираха курсове по ограмотяване. Дори баби и дядовци по на осемдесет години се включваха активно в тези курсове. И работата тръгна.

И сега нещата опират там, до разкриване на курсове за поголовно ограмотяване!

Едно не трябва да се забравя: В тези курсове хората на политиката трябва да сядат на първите чинове. И още нещо, курсът за академици, професори-историци и тем подобни да бъде безплатен! Защото тази част на обществото ни най-често бунтува срещу незадоволителното заплащане.

И още нещо. Хората на медиите се хвалят, че са най-информирани в страната ни. Но, едва ли можем да се съгласим с тази констатация. Скоро в един сутрешен канал се оказа,че водещите нямаха хабер, че в Република Турция живеят над 300 хиляди турци с двойно гражданство. Те бяха изгонени от България през 1989 година по най-жесток начин! И те  имат право на глас в България с единствената цел: Да не дойде на власт в България някоя профашистка формация и пак да изгони турците от страната, които живеят там от векове насам, кротко и мирно, и участват активно в цялостния живот на земята, където са се родили…

Значи, и журналистите час по-скоро трябва да бъдат включени в курсовете за ограмотяване по ”Демокрация”. Иначе тя ще куца още много, много години, дори десетилетия.

М. Шакир

0.0
Последна актуализация на:: понеделник 26 март 2018 15:04
Сродни статии: От стетоскопите на ТЕЛК и НЕЛК, тамтамите на етническия фанатизъм ли се чуват? Петиция за oтменяне на 3-ти март като национален празник на България След Турците и Македонците са против честването на 3-ти Март, като „национален празник" Българинът бил нискоефективен и трябвало да бачка повече Симпозиум за 30 годишнината от прогонването на турците от България 45 станаха професиите с право на ранно пенсиониране,… в Турция Защо България не усвоява парите за ромите??? Триъгълникът на смъртта Германия се нуждае от десетки хиляди тираджии СЕНЗАЦИЯ! Кърджали на Хасан Азис се побратими с общината на „Сивите Вълци" от Маниса
Защо ни куца демокрацията?

Нямате коментари все още...

Остави отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.