Новини  

Мизерни заплати, а цените Западни! Защо е така?

0 Коментари
7194
20 май 2018

Мизерни заплати, а цените Западни! Защо е така?

Източноевропейците се чувстват експлоатирани.  

И наистина - никак не е лесно да се обяснят огромните разлики в заплащането на Изток и на Запад, пише "Нойе Цюрхер Цайтунг", цитиран от Дойче веле.
Вече близо три десетилетия известната чешка марка "Шкода" е част от германския концерн "Фолксваген".
 

Но чехите могат само да си мечтаят за заплати като германските, коментира "Нойе Цюрхер Цайтунг" и дава пример с 23-те хиляди служители на „Шкода" в Млада Болеслав, които изкарват средно по 12 евро на час, докато колегите им от германските предприятия на "Фолксваген" получават поне три пъти повече.  

В тази връзка изданието пояснява, че производителността на чешките заводи не е по-ниска от тази в Германия. Точно обратното: дори е по-висока заради по-дългото работно време в Чехия.
Защо плащат на източноевропейците по-малко пари?
Случаят „Шкода" е показателен. И дава обяснение защо темата толкова силно занимава източноевропейските страни-членки на ЕС, посочва швейцарското издание и продължава: "Макар че страните от бившия Източен блок междувременно наваксаха в икономически план, там цари недоволство, а много от хората се чувстват експлоатирани от западните концерни. Първо, защото те изтеглят навън големи печалби, натрупани в страни като Чехия, Полша или Унгария. И второ, защото заплатите там са все още много по-ниски, отколкото на Запад. В Чехия това предизвиква особено силно недоволство - местните синдикални дейци говорят за „Желязна завеса" по отношение на заплащането, а социалдемократите настояват да се сложи "край на евтиния труд".

Дори либерални икономисти проявяват разбиране за това недоволство, пише по-нататък швейцарското издание. „Трудно е да се приеме фактът, че при една и съща производителност на труда някои получават само една трета от обичайното заплащане", е цитиран да казва Ян Швейнар, един от водещите експерти по темата за икономическото развитие на страните в преход.
Разликите в заплащането на Изток и на Запад действително изправят икономистите пред загадка. Лесно може да се обясни защо един фризьор в Прага получава по-малко от колегите си във Франкфурт или в Цюрих - подобни услуги не се търгуват трансгранично и затова заплатите се ориентират по производителността на местната икономика.
 

А тя все още значително изостава в сравнение с германската например. Но с този аргумент не може да се обясни по-ниското заплащане на работниците от "Шкода", с чийто труд се произвежда чиста проба експортна стока. Какво е обяснението тогава?
Възможните причини!?
Изданието предлага няколко възможни причини: на първо място различната покупателна способност на населението, поради която с едно евро в Чехия могат да се купят повече стоки и услуги, отколкото в Германия. Но това е слаба утеха за източноевропейците, които също купуват произведени навън стоки - например германски автомобили, италианско вино или айфони. За всички тези неща те заплащат цените на световния пазар а дори и по-скъпо.
 

Затова в региона често казват: "Получаваме източни заплати, а плащаме западни цени".
Друга причина за по-ниското ниво на източноевропейските заплати може да се търси в обстоятелството, че дълги години след краха на социализма в тези страни имаше висока безработица.
 

Така работодателите разполагаха с много налична работна ръка, което на свой ред ограничи повишаването на заплатите, пише "Нойе Цюрхер Цайтунг".
По-нататък вестникът се пита дали в контекста на дебата за по-ниското заплащане на Изток действително може да се говори за експлоатация от страна на западните концерни.
 

Според изданието на този въпрос следва да се отговори отрицателно.  

"Нойе Цюрхер Цайтунг" цитира в тази връзка изследвания, от които става ясно, че западните концерни в Източна Европа плащат значително по-високи заплати от местните фирми.
По-ниското ниво на източноевропейските заплати може да се обясни и с недостатъчното влияние на местните синдикални организации, които често са и подкупни.
 

Тъй като играят по-скоро второстепенна роля, те не са в състояние да се преборят за такава закрила на работните места и за такива повишения на заплатите, каквито има в Западна Европа.
Не на последно място роля играе и този факт: в повечето случаи същинската конкуренция на източноевропейските производители се намира не в Германия например, а в развиващи се страни като Китай или Индия. А това ограничава потенциала за покачване на заплатите в Централна и в Източна Европа, коментира в заключение „Нойе Цюрхер Цайтунг".

 

Източник: dnes.bg

0.0
Последна актуализация на:: понеделник 21 май 2018 09:09
Сродни статии: Мизерни 258 евро става нетната минимална заплата в България Защо България не усвоява парите за ромите??? Мизерни тоалетни и храна в канцерогенен стиропор в училищата Сръбския Премиер: Сърбия изпревари България по заплати Защо източноевропейците харесват лидери като Орбан? Ти защо не знаеш Български бе…?! Защо д-р Иван Димитров от Пловдив застреля един ром!? Защо Общината на Хасан така държи на "задължителното" свинско за децата на ВСИЧКИ?! Защо Свинското Месо е ВРЕДНО Защо ни куца демокрацията?
а плащаме западни цени! Защо е така? Заплатите ни източни

Нямате коментари все още...

Остави отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.