Новини  

Законни ли са глобите за маските в България?

0 Коментари
1021
12 дек 2020

Законосъобразни ли са заповедите на здравния министър за задължителното носене на маски?

 

Това е въпрос, който неизбежно си задава всеки, който е прочел въпросното изречение: „Всички граждани са длъжни, когато се намират в открити или закрити обществени места да носят защитни маски“

Оказва се обаче, че изречението, всъщност е един правен абсурд, който вероятно ще напълни съдилищата с дела и ще натовари държавния бюджет със стотици хиляди левове за разноски по същите тези дела.

Какви проблеми създава този правен абсурд:

Въпросните заповеди противоречат на цял един закон- Законът за за ограничаване носенето на облекло прикриващо или скриващо лицето познат и като „Закона за забрадките“, приет през 2016г. под давлението на националистите, но и подкрепен от ГЕРБ и други политически сили.

Комичното относно българския „Закон за забрадките“ е това, че той продължава да действа дори и в ситуацията на настоящата Ковид-19 пандемия, т.е. този закон не е изменен или временно отменен, а според много адвокати министерските Заповеди за задължително носене на маски на „открити или закрити обществени места“ са подзаконови актове противоречащи на цял един Закон. Така, към настоящия момент стотици или хиляди граждани на страната са осъдени и глобени със солени глоби въз основа на министерски Заповеди с неясна легитимност. Противно на схващанията на много граждани (а явно и на самото правителство), извънредното положение не отменя всички закони.

Въпросният български Закон забранява „носенето на облекло, прикриващо частично или скриващо напълно лицето.“ Изключение се допуска само ако „здравословното състояние“ го налага. Т.е. по Закона се създава изключение, което изключение дава право на отделен човек да носи облекло покриващо лицето му, по едни извънредни причини, касаещи личното му здравословно състояние. За всички други граждани в България и към настоящия момент по горепосочения Закон е забранено да прикриват лицето си или да носят маски. Но, съгласно министерските Заповеди, всички в България са задължени да носят маски или да прикриват лицата си на обществени места!?

 

Оказва се, че в малката европейска държава България, за пореден път ефективно действа един правен абсурд, а именно, че едни министерски Заповеди са с по-голяма сила от цял един Закон.

Ето и едно от правните мнения за абсурдната ситуация със задължението за носене на защитна маска и законовата забрана за закриване на лицето в България- https://vkamenarska.com/%D0%B7%D0%B0%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D0%BD%D0%B8-%D0%BB%D0%B8-%D1%81%D0%B0-%D0%B3%D0%BB%D0%BE%D0%B1%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%B7%D0%B0-%D0%B8%D0%B7%D0%BB%D0%B8%D0%B7%D0%B0%D0%BD%D0%B5-%D0%B1%D0%B5%D0%B7-%D0%BC/

Заключението е, че към настоящия момент всеки български гражданин може да оспори и обжалва глобите налагани за не носене на маска на „открити или закрити обществени места“, които се основават на министерски Заповеди, видимо противоречащи на действащ Закон.

  rodopite.net

0.0
Последна актуализация на:: сряда 06 януари 2021 15:47
Сродни статии: Байрам с посланиe за Великден... Грешните действия на арменските лидери Мизерни 258 евро става нетната минимална заплата в България Турчин и албанец преговарят за България и Македония, но… Австрия отмени забраната за забрадки в училища Етническата омраза в българските учебници и….плачевен резултат Истината за Нагорни Карабах Кърджалийските Детски Градини Продължават да Просят Пари от Родителите Забраниха наргилетата на непълнолетни в България България- с изключително успешна асимилационна политика
Законосъобразни ли са заповедите на здравния министър за задължителното носене на маски?

Нямате коментари все още...

Остави отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.