Новини  

Всички Тюркски Държави приемат азбуката на Турция-латиницата

0 Коментари
2647
21 фев 2018

На снимката: Небостъргачи в Алматѝ, Казахстан. Средният годишен доход на глава от населениео в Казахстан е 31 000 долара.

След краха на Съветския съюз, Тюркските държави в средна Азия продължават да се изчистват от съветско-руското владичество.

 След като тюрски държавиАзербайджан, Туркменистан и Узбекистан  преминаха към латиницата, преди дни президентът на Казахстан Нурсултан Назарбаев също подписа указ за смяна на кирилицата с латиницата.

 По този начин беше даден стартът за третата за последните 100 години езикова реформа в Казахстан.

 Казахският, тюрски език, е използвал арабската писменост до 20-те години на миналия ХХ в., когато Съветският съюз за кратко въвежда латинската азбука. По-късно тя е била заместена от кирилицата и то с цели 42 букви! през 1940 г.

 "Латиницата се използва от около 70 процента от страните по света и това я превръща в основен инструмент за комуникация, особено в технологиите, бизнеса, науката и образованието", обясни казахстанското външно министерство.

Казахстанското министерство на образованието освен това започна през последните години редица програми за по-широко изучаване и на английски и турски език.

 Най-голямата Тюркска държава в света- Република Турция, създадена през 1923г. от Османския офицер- Мустафа Кемал наричан и Ататюрк, преминава към латинската азбука през 1928г. само с тримесечен преходен период. Използването на латинска азбука в Турция е било предлагано и преди: през 1862 г. по време на Танзимата, е имало предложение за реформа в азбуката. В началото на 20 век подобни предложения правят писатели, свързани с движението на младотурците. Въпросът е повдигнат отново през 1923 г. по време на първия икономически форум на младата република и дава начало на неколкогодишен публичен дебат.

  

 

0.0
Последна актуализация на:: събота 03 март 2018 14:17
Сродни статии: Ще изхвърчат ли и калинките на Караянчева? Кмета Неджми ли премахна турското приветствие от табелата на Джебел? Строителната треска в Кърджали и … ДПС с мощна подкрепа за кандидата на ГЕРБ Грешните действия на арменските лидери Мизерни 258 евро става нетната минимална заплата в България Мистериозната карта на османския адмирал Пири Рейс Медиите на Пеевски хвалят Борисов, а ДПС „играе Австрия отмени забраната за забрадки в училища Истината за Нагорни Карабах
Всички Тюркски Държави приемат азбуката на Турция-латиницата

Нямате коментари все още...

Остави отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.