Новини  

НЕ НА ВЕРСКАТА ОМРАЗА- Сдружение „АЛТАЙ" сезира Главния Прокурор

0 Коментари
1374
15 яну 2018

За голямо съжаление, през последните години всякакви форми на ксенофобия и фашизъм в България се оставят ненаказани, като по този начин се толерира омразата и насаждането на вражда между етническите и религиозни групи съставляващи населението на страната. Липсата на реакция от страна на Прокуратурата и като цяло от Българската държава създава опасен феномен на свободно използване на езика на омразата освен от политиците ксенофоби и фашисти, дори и от официални служители на Българската Православна Църква и християнството, какъвто е случаят с изявлението на отец Боян Саръев от 25.11.2017г. по „Нова” телевизия. Особено опасно е в страна като България, със значителен брой мюсюлманско население, служители на Църквата да сеят открита вражда. Гражданско Сдружение „АЛТАЙ” сезира Главна Прокуратура по случая.  

 Ето и пълния текст на ЖАЛБАТА:

 До: Главен Прокурор на Република България             Копие до: Българския Патриарх- Н. С. Неофит

 ЖАЛБА

 от Гражданско Сдружение „АЛТАЙ“ гр. Кърджали                                                                                        

относно: Подбуждане към ненавист, основана на религия от страна на служител на Бългаската православна църква- отец Боян Саръев , при участието му в предаване на национална телевизия /Нова Тв/ на 25.11.2017г.  

Уважаеми Г-н Главен Прокурор,

Уважами Български Патриарх Н. С. Неофит,

С огромно съжаление и възмущение ви уведомяваме за, поредния акт на открита ксенофобия към мюсюлманите и турците в България. На 25.11.2017г. служителят на БПЦ-отец Боян Саръев открито използва езика на омразата, като напада директно нас мюсюлманите и нашата религия Исляма. Боян Саръев, без никакво основание, провокативно и без познания по Ислям обижда и унижава всички мюсюлмани в България, с твърденията си, че Ислямът бил религия на агресията, че винаги съществувала опасност от радикализиране, там където живеят мюсюлмански маси. Същият се опитва и да внуши, че в Родопите имало такава угроза.

Изявлението на отец Боян Саръев съдържа елементи на открита верска/ религиозна омраза

 Уважаеми Г-н Главен Прокурор, ние като представители на гражданско сдружение „Алтай“, сме силно обезпокоени, че влиятелен  човек и официален представител на БПЦ като г-н Боян Саръев, председател на Движение за християнство и прогрес си позволява, свободно да използва езика на религиозната омраза и е зает с това да обижда и унижава публично нас мюсюлманите в България.  По този начин служителят на БПЦ-отец Саръев, и идентифицира мюсюлманите в България като потенциални мишени за ксенофоби и расисти.

Уважаеми Г-н Главен Прокурор, гореизложеното определено представлява нарушение на съответните текстове на Наказателния кодекс, Актовете на съвета на Европа и ООН, във връзка с криминилазиране на езика на омразата.

Много са примерите, за това че като цяло използването на езика на омразата в България, остава ненаказано деяние/цитирани ежегодно и от БХК/, но в случая ние сме особено притеснени, от факта, че в нашата родина Европейска България, служител на Християнството без никакво основание открито и публично използва езика на верската омраза.

Като Гражданско Сдружение извършващо дейност в обществена полза Ви МОЛИМ да предприемете съответните мерки от вашата компетентност.

С Уважение,

Председател на Гражданско Сдружение „АЛТАЙ“

гр. Кърджали                                                   Дата: 15.01.2017г.

 

rodopite.net

 

0.0
Последна актуализация на:: понеделник 02 април 2018 17:58
Сродни статии: Мюмюн Чолакоглу от концлагера Белене, осъди Българската прокуратура за бездействие Коронавируса в България и ... Сръбска Музика От стетоскопите на ТЕЛК и НЕЛК, тамтамите на етническия фанатизъм ли се чуват? Петиция за oтменяне на 3-ти март като национален празник на България След Турците и Македонците са против честването на 3-ти Март, като „национален празник" Изкуството на Байрям Байрямали Златото поскъпна до 6 годишен рекорд ДПС-Кърджали от 6 месеца не дава отговор за стая за изучаване на Турски език Намаляването на ДДС-то било вредно в България!? Хотел във Варна краде ток за хиляди лева
сдружение алтай боян саръев език на омразата

Нямате коментари все още...

Остави отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.