Новини  

В България вече няма нито една жива река!

0 Коментари
838
19 фев 2019

 В България вече няма нито една жива река!

В България вече няма нито една жива река, алармира Световният фонд за опазване на дивата природа (WWF).

На практика това означава, че няма река, която да не страда, поотделно или с притоците си, от замърсяване, от пресъхване, от прегради, които да спират миграцията на видовете в нея, от копаене за инертни материали или от канализиране.

В същото време, страната ни се оказва и доста бедна на водни ресурси– те представляват едва 0,3% от територията ни. За сравнение – при среден воден ресурс за света от 8000 м3 на човек за година, България разполага с едва с 2250 м3 на човек за година.

Към момента, на 325 реки в страната ни има построени 270 водно-електрически централи, а още 200 са получили разрешение за строеж, посочват от WWF.

Свикнали сме да възприемаме ВЕЦ-овете като „зелена енергия“.

На практика обаче те представляват преградни съоръжения, които променят коритата, скоростта и течението на реките, и така блокират възможността за миграция на десетки видове риби и безгръбначни. Рибните проходи, които се строят по изискване на закона, обикновено пропускат много малко риби и не им позволяват да следват обичайния си маршрут.

Като добавим останалите фактори като климатичните промени и унищожаването на крайречни гори, не е чудно, че се стигна дотук: 60% от рибните популации в Дунав и притоците му са изчезнали през последните 20 години. А в Червената книга на България вече има 50 вида риба – 4 изчезнали и 46 застрашени. Сред тях са и есетрите, древен вид, на възраст от 200 милиона години, връстник на динозаврите.

Рибите са част от цели екосистеми, именно затова изчезването на един вид не е безобидно събитие.

То би довело до необратими промени в цялата среда.

WWF, призовава за спазване на европейския Закон, който регулира намесата на човека във водните басейни – Рамковата директива за водите на Европа.

Създадена през 2000 г., Директивата се преразглежда от Европейската комисия цели 19 години по-късно и сега е точният момент, в който всеки европейски гражданин може да поиска запазването ѝ като силен и ефективен закон за опазване на водата на континента.

 Източник: vesti.bg

 

0.0
Последна актуализация на:: вторник 19 февруари 2019 10:28
Сродни статии: Коронавируса в България и ... Сръбска Музика Петиция за oтменяне на 3-ти март като национален празник на България Българинът бил нискоефективен и трябвало да бачка повече Намаляването на ДДС-то било вредно в България!? Симпозиум за 30 годишнината от прогонването на турците от България Защо България не усвоява парите за ромите??? Евростат: Населението на България е най-мизерстващо в „богата" Европа!... Малцинствата продължават да прославят България по Света, но… България по-опасна за журналисти от някои Африкански страни Турците в България имат ли право на национално малцинство?
В България вече няма нито една жива река!

Нямате коментари все още...

Остави отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.