Новини  

В 10те балкански държави живеят над 8 милиона мюсюлмани

0 Коментари
1534
13 дек 2018

 Над 8 милиона мюсюлмани, от които 1,1 милиона турци живеят в балканските страни, сочат официалните регистри 

Мнозинството от мюсюлманите в региона са сунити, но наред с това в Албания има бекташи, а в Добруджанската област алиани.  

В Косово, Албания и в Босна и Херцеговина мюсюлманското население съставлява мнозинството, а в другите страни в региона мюсюлманите са малцинство. Албанците и бошняците са най-големите етнически групи сред мюсюлманското население на Балканите. 

В държавите създадени след края Османския период мюсюлманското население се превърна във второстепенно, а през комунистическия период то бе много слабо представено в политическото управление. Мюсюлманите на Балканите систематично бяха подложени на натиск в някои сфери като образованието, политиката, религията и икономиката. 

Особено последователна дискриминационна и асимилационна политика под формата на т.нар. Възродителни* процеси, насочена срещу мюсюлманите(турците и помаците) беше прилагана десетилетия наред и в България. 

Наред с това, че се наблюдават различия между отделните страни, през комунистическия период на Балканите религията бе забранена и ограничена в значителна степен. Например в Албания през 1967 година Енвер Ходжа забрани напълно религията и формалноАлабания стана първата атеистична държава в света. След забраната на религията мнозинството от имамите и свещенниците в Албания бяха арестувани, а притежанието на свещенни книги и провеждането на религиозни обреди бяха обявени за престъпления. Това положение продължи до 1991 година.  

Противно на Албания религията в титовска Югославия не беше забранена, но наред с това социалистическата система в страната винаги полагаше усилия да държи религията на заден план. Именно поради тази политика през 60те и 70те години на ХХ век се наблюдава намаление на религиозността сред мюсюлманите в региона. Според проучване проведено през 1985та година релегиозните граждани в Босна и Херцеговина са съставлявали само 17% от общото население на страната, в Македония 19%, а в Косово 44%. Наред с ниският процент набожни граждани в Босна и Херцеговина, тази страна бе известна и със смесените си бракове между бошняци, сърби и хървати. Например 28% от браковете сключени през 1988 година в град Мостар са били смесени, в Сараево това съотношение е 22 %, а в Зеница 19 %. 

След падането на комунистическия режим религиозността сред мюсюлманите на Балканите отново се увеличи. В общи линии може да се каже, че положението на мюсюлманите в страните от бивша Югославия се подобри значително в сравнение с периода преди 1990 година. Наред с това мюсюлманите в балканските страни, които по-рано бяха третирани само като религиозна общност започнаха да се оформят като отделен политически елемент. С преминаването към многопартийната политическа система мюсюлманите на Балканите създадоха свои политически партии и се превърнаха във политически фактор в страните, в които живеят. 

В настоящия етап е видно, че мюсюлманите на Балканите отдават по-голямо значение на етническата си самоличност, от колкото на религиозната. Поради ескалацията на националистическите движения ролята на Исляма да заражда чувство на солидарност остана на заден план сред мюсюлманските общности в региона. 

Турция никога не е имала за цел да сформира религиозен съюз между турците и другите мюсюлмани на Балканите. Наред с това Турция никога не забрави и историческите и културните си връзки с мюсюлманите на Балканите. Тези връзки ще останат завинаги живи благодарение на контактите на турските граждани от балкански произход със семействата и близките им живеещи в балканските страни. Именно поради това положението на мюсюлманите на Балканите винаги ще влияе върху двустранните отношения на Турция с регионалните страни. По същия начин двустранните отношения на Турция с балканските страни влияе пряко върху положението на мюсюлманите живеещи там.  

Стратегическите интереси на Турция относно мюсюлманите в балканския регион се основават на целта мюсюлманите да бъдат уважавани и равноправни граждани в страната, в която се намират.

 

Източник: trt.net.tr/bulgarian

 

0.0
Последна актуализация на:: четвъртък 13 декември 2018 14:13
Сродни статии: 18 милиона Турчета си взеха Свидетелствата Нов джамийски комплекс се издига величествено над Кърджали Над 1100 души чакат за бъбречна трансплантация в България Настървено ядене на диви свине от страна на някои мюсюлмани! Става страшно: Вероятно над 100 са заразени с трихинелоза за последните седмици?! И мюсюлмани в Крумовградско заразени със свинско месо! Две Джебелски фирми близки до ДПС, прибрали 130 милиона от Обществени поръчки Търговските взаимоотношения Турция-Балкански страни Значението на Балканските Войни за Различните Народи Питат Хасан Азис къде са 15те милиона събрани като Такса-смет?!
В 10те балкански държави живеят над 8 милиона мюсюлмани

Нямате коментари все още...

Остави отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.