Новини  

Ура: Втори сме… по най-ниска продължителност на живота

0 Коментари
703
27 ное 2018

Ура: Втори сме по най-ниска продължителност на живота 

България е една от страните в ЕС с най-ниски разходи за здравеопазване.  

България има втората най-ниска продължителност на живота в Европейския съюз след Литва, бързо застаряващо население, недостиг на работна сила и ниски разходи за здравеопазване. Това се казва в доклад на Европейската комисия за състоянието на здравеопазването в Европейския съюз, съобщи БНТ. Високото кръвно налягане, хранителният режим и тютюнопушенето са основни причини за лошото здраве на българите. 

Продължителността на живота в България е 74,7 години и е с почти 6 години по-ниска от средната за ЕС, а при жените е най-ниската. Страната ни има най-високата смъртност от мозъчно-съдови и онкологични заболявания. 

Разпространението на тютюнопушенето в България е най-високото в целия ЕС. 21% от 15-годишните момчета пушат, а сред момичетата процентът е още по висок - 30 на сто. По консумацията на алкохол на глава от населението сме на пето място. Повод за тревога е консумацията на алкохол сред подрастващите, като страната ни отново се нарежда на пето място по отношение на многократно пиянство сред 15-годишните. 

България е една от държавите в ЕС с най-ниски разходи за здравеопазване и много високи преки плащания от самите потребители. Достъпът до здравни услуги също продължава да бъде проблематичен. Около 12 % от гражданите са без здравна осигуровка. Пациентите в България все още не са предпазени от неофициални плащания или така наречените неотчетни* и рушвети*. 

Страната ни има проблем и с кадрите в здравеопазването. Специалистите масово мигрират към други държави в търсене на по-добро заплащане и кариера.

 

Източник: dnes.dir.bg

 

0.0
Последна актуализация на:: вторник 27 ноември 2018 17:32
Сродни статии: Мизерни 258 евро става нетната минимална заплата в България Мистериозната карта на османския адмирал Пири Рейс Ковид - 19 пандемия и последиците Медиите на Пеевски хвалят Борисов, а ДПС „играе Австрия отмени забраната за забрадки в училища Истината за Нагорни Карабах Забраниха наргилетата на непълнолетни в България България е с изключително успешна асимилационна политика Турция постигна рекорден автомобилен износ въпреки кризата 21 Октомври – "Празник на Кърджали" е гавра с местното турско население
Ура: Втори сме… по най-ниска продължителност на живота

Нямате коментари все още...

Остави отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.