Новини  

„Турските" Лозунги от 1990г.,Българските Политици и Българската Държава!

0 Коментари
1982
09 фев 2018

Със създаването на третата българска държава през 1878г. започва и безпрецедентно етническо прочистване и насилствено-асимилационна политика спрямо турците и помаците в страната. По значими моменти от тази гавра с етническата и религиозна идентичност на мюсюлманите в България са т.нар. „Кръстилка” проведена над помаците през 1914/15г., масовите асимилационни процеси в Смолянско през 30-те години на 20-ти век, насилствената асимилация на помаците през 70-те години и опитът за насилствена асимилация на нас турците в България в периода 1984/89г. завършил или поне ни се иска да е завършил с падането на Комунизма. Именно преди падането на тоталитарния режим обаче, ние турците в България първи се осмелихме да се надигнем срещу опита да бъдем побългарени от страна на държавата. Надигнахме се за да защитим собствената си етническа и религиозна идентичност и същността си като нормални човешки същества, хора които искат равноправие в обществото без оглед на вярата и езика. И лозунгите, които издигнахме тогава гласяха: „Равенство и братство, свобода на език и вяра”, „Всеки има право на самоопределение и т.н. Жалко е, че 28г. след тези наши съкровенни искания за равноправие, и въпреки, че дълги години имахме и партия, наричаща себе си с високопарните думи "Права и Свободи"-ДПС, която уж ни представляваше във властта, все още не може да се каже, че сме получили нормална „свобода на език и вяра”, защото и днес в много училища в България, дежурният по клас си записва учениците, които говорят на Турски език, и ги докладва на класната ръководителка или на директорката, и днес по закон ни е забранено да ползваме родния си Турски език (езика на нашия род) на публични места, и днес децата от стотиците хиляди турски семейтсва в България само формално имат право да учат родния си език в училище, защото държавата не печата актуални учебници по Турски език от 1993г. насам, а тези които са напечатани по необясними причини не достигат до училищата, има и други ограничителни условия за образуване на паралелки за изучаване на Турски език в училищата. И всичко това на фона на патетични изявления, на български политици, които всячески показват, че толкова много милеят за официалното изучаване на Български език от няколкото хиляди българи в Украйна и Сърбия.  

Що се отнася до свобода на вяра, да си спомним лозунга, с който преди 28 години искахме „Равенство и братство, свобода на език и вяра”, да ама не. Конституцията от 1991г. приета пак от предимно бивши комунисти, наред със забраните за ползването на Турския език, определя и християнството като „традиционна религия”, въпреки, че преобладаваща част от етнически българското население например, не е вярващо в Бог. По този начин обаче, държавата се ангажира официално с издръжката само на църковните служители и църквите, а представителите на мюсюлманите са оставени сами да си търсят финансиране. Република Турция подпомага мюсюлманите от 28г. насам, но българската държава и особено етническите националисти в управлението на страната пак не са доволни, те приемат това подпомагане като намеса във вътрешните работи на България! Сега отиват и по напред- Управляващите етнически националисти искат да наложат българския език и като официален в джамиите, а вероятно и в синагогите.

  Ако сравним тези езикови и религиозни забрани и ограничения спрямо турците и мюсюлманите днес, ще се окажe, че етническите и религиозните човешките права на малцинствата, за изминалите 28 години „демокрация“,  са оставени почти на същото ниво, на което бяха дори и през по-голямата част от комунизма, …а може би и на по лошо, понеже моят баща, който е роден през 1941г. например е имал правото да изучава всички учебни предмети на турски език.

 Само изживявайки своята оригинална етническа идентичност и култура, индивидът може да е пълноценна личност, и да е в полза на многокултурното общество и на държавата в която живее.

 Само тогава индивидът може да изпитва истинска лоялност, съпричастност и родолюбие към своята държава. Етническата и верска дискриминация на турците и мюсюлманите в България предполага загуба на една четвърт от населението на страната за националните каузи. Не може да се вменява родолюбие у турците и мюсюлманите само, чрез разписване в Конституцията или законите.

Българската държава и българските политици сами ще решат, дали да дадат всички езикови и религиозни човешки права на турците и мюсюлманите в страната, така че тези граждани да се чувстват напълно равноправни граждани с етническите българи и християните, или ще се продължи с досегашния модел на частична дискриминация на етно-религиозните права на мюсюлманите и печелене на политически дивиденти, основно чрез всяване на етническа и религиозна омраза в обществото.

rodopite.net

 

 

 

0.0
Последна актуализация на:: понеделник 16 април 2018 18:04
Сродни статии: Мюмюн Чолакоглу от концлагера Белене, осъди Българската прокуратура за бездействие Турци и българи се сплотяват срещу "зловеща сила" в Търново през 1833 г. От стетоскопите на ТЕЛК и НЕЛК, тамтамите на етническия фанатизъм ли се чуват? След Турците и Македонците са против честването на 3-ти Март, като „национален празник" Изкуството на Байрям Байрямали Деца в Кърджалийско ОДЗ си играят в мръсотия Златото поскъпна до 6 годишен рекорд ДПС-Кърджали от 6 месеца не дава отговор за стая за изучаване на Турски език Хотел във Варна краде ток за хиляди лева Симпозиум за 30 годишнината от прогонването на турците от България
„Турските” Лозунги от 1990г. Българските Политици и Българската Държава!

Нямате коментари все още...

Остави отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.