Новини  

Турски съд призовава българските граничари причинили смъртта на турски рибар

0 Коментари
1032
17 юли 2018

Турски съд призовава българските граничари причинили смъртта на турски рибар 

Обяснения по нови доказателства поиска Първи турски наказателен съд от четиримата български граждани - бившия граничен полицай Михаил Цонков и трима негови колеги, настоящи служители на МВР, съобщава Нова тв. През 2008 г., при изпълнение като гранични полицаи те простреляха смъртоносно турски рибар, за който твърдят, че ловувал в български териториални води при Резово. 

В понеделник съдът в Бургас трябваше да изслуша обясненията им по новите доказателства, които турската страна представи по случая. 

Замесените служители на МВР твърдят, че те „са си гледали работата”, и най-вече това че произведеният изстрел бил един и бил неволен*.  

Според граничарите, единият от турските граждани се опитал да избие пистолета от ръката на Михаил Цонков, а после и двамата били паднали, паднал и пистолета, който взел че гръмнал и прострелял фатално турския рибар!? 

Българската военна прокуратура и съд приемат за меродавни, тези показания на българските граничари и затова те са оправдани от българските институции по обвинението за причиняване на смърт по непредпазливост. 

Турските медии обаче твърдят, че българският граничен полицай Михаил Цонков след като се е качил на турската гемия е стрелял не един а три пъти, като  куршумите са пронизали смъртоносно турския гражданин. Турската прокуратура настоява и за съответно тежко наказание. 

Рибарят Ерджан не е бил въоръжен и не е представлявал заплаха за граничните полицаи. Другите двама в турското корабче били братята на застреляния Ялчън Ерджан. 

Първоначално те са арестувани от българските власти, а по-късно са екстрадирани в Турция.

 След намеса на турското външно министерство тялото на убития рибар набързо е предадено на Турция, където е изпратено за допълнителна аутопсия в медицински център в Истанбул.

Братята рибари са от крайбрежното турско село Бейендик, община Демиркьой и досега не са имали проблем с български граничари.

След медицински оглед от турската военно-съдебна медицина заключават, че и двамата екстрадирани братя-рибари са били подложени на жесток побой с дървени и метални предмети. По телата им са установени многобройни синини и наранявания. 

Единият от екстрадираните братя- Зайим Ерджан твърди пред турските медии следното: „Сутринта излезнахме на риболов. Въпреки, че бяхме в гранични води, българска патрулираща лодка започна да ни предследва. След това започнаха да стрелят по нашата лодка, като 7 куршума попаднаха в съда. Ние се уплашихме, и си вдигнахме ръцете за да се предадем. След, което четиримата български граничари се качиха в нашата лодка и започнаха да ни налагат с палки и колове.

 Настана суматоха, при която по-дебеличкия български полицай  от упор простреля брат ми Ялчън Ерджан, след което го бутна на земята и стреля още два пъти почти от упор в тялото на моя брат. След това ни арестуваха, мен и другия ми брат Енгин. Това, което преживяхме беше пълен кошмар. Не мога да повярвам с каква омраза действат граничните полицаи. Загубихме брат си, който остави дъщеричка на 7 години. Болката ни е огромна” 

Михаил Цонков, Живко Петков, Николай Петков и Николай Костов са обвинени от турските власти в убийство на турски гражданин. Случаят е от 17 април 2008 година. 

Въпреки, че българските медии твърдят, че обвинението на турския съд е "убийство по непредпазливост", от писанията в турските медии, може да заключим, че по-скоро исе касае за обвинение в "умишлено убийство", придружено с жестокост.

 

Патриотична формация пък е предложила на бившия граничар Михаил Цонков да бъде включен в листите им за миналогодишните парламентарни избори и така да се сдобие с депутатски имунитет, който не позволява съдебно преследване срещу него.

„Касае се за един много сериозен обем съдебни книжа. Какво точно съдържат те тепърва защитата ще се запознава. Спомняте си, че миналата година действително бяха поканени да дадат обяснения, но тогава нямаше никакви приложени доказателства, ние това и пледирахме пред другия районен състав, който разглеждаше делото”, заяви адвокатът на българските полицаи Росен Кожухаров. 

Вчера съдът в Бургас отложи делото с мотив, че защитата на Цонков и колегите му трябва да се запознаят с приложените доказателства.

На 16 октомври обаче адвокатите Кралев и Кожухаров ще трябва да предоставят обяснителни становища, а четиримата обвиняеми да дадат своите показания за случая с убийството на турския рибар.

 

rodopite.net

0.0
Последна актуализация на:: вторник 17 юли 2018 17:32
Сродни статии: Златото поскъпна до 6 годишен рекорд ДПС-Кърджали от 6 месеца не дава отговор за стая за изучаване на Турски език Намаляването на ДДС-то било вредно в България!? Хотел във Варна краде ток за хиляди лева Кръчма в двора на Кърджалийско училище Симпозиум за 30 годишнината от прогонването на турците от България Гръцките власти предупреждават за опасна зараза от комари 18 милиона Турчета си взеха Свидетелствата 45 станаха професиите с право на ранно пенсиониране,… в Турция Триъгълникът на смъртта
Турски съд призовава българските граничари причинили смъртта на турски рибар

Нямате коментари все още...

Остави отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.