Новини  

Турция предприема мерки за НЕдопускане на Чума от България

0 Коментари
1856
19 юли 2018

Турция предприема мерки за НЕдопускане на Чума от България 

Няма огнища на зараза с чума по овце и кози (PPR*) в Одринска област. Това e заявил за Actualno.com зам.-директорът на Одринската областна дирекция по храните, селското стопанство и животновъдство Атилла Баязит. 

"Повтарям за района на Одрин нямаме нито едно огнище. Отдавна завършихме работата по ваксинацията и вече сме към края на втория етап. Спокойно мога да кажа, че сме готови за Курбан Байрам", уточнил зам. директор Атилла Баязит. 

Същевременно без никакви доказателства българската държавна администрация и медии бълват поредната помия* и шизофренични обвинения* по Турция!

Единствено в доклада на Центъра за оценка на риска по хранителната верига/ЦОРХВ/ от 4 юли 2018г. се посочва, че„…няма и епидемия от чума по овцете и козите в България“, както и че през 2018 година няма обявени огнища на чумата в европейската част на Турция. 

Турските власти следят с повишено внимание епидемиологичната обстановка в българската част на Странджа.  

Към Валийството /Обл. Управа/ на Одрин е създадено специално звено за недопускане на чумата на турска територия откъм близките български села. 

Одрински медии съобщават, че след репортажи от България, турската общност е потресена от мизерните битови и хигиенни условия, при които живеят хората и животните в българските села в Странджа, свързани с липсата на водоснабдяване и канализация. Една от медиите посочва, че българите в Странджанско живеят в крайна бедност и в много от дворовете, овцете и козите имат досег до мръсни свински кочини и до външни тоалетни с открити септични ями.

Болестта-чума по овце и кози (PPR*), тръгва от вирус, подобен на вируса на морбили при хората. При занижени хигиенни условия болестта се разпространява изключително бързо. Смъртността в някои случаи достига 100%, но средното ниво е между 70 и 90%. Чумата е позната в Азия, Африка – счита се, че е тръгнала първоначално от Нигерия. Смята се, че за сега едрият рогат добитък, свинете или хората не са податливи на тази чума.  

Предвид сходството с морбили обаче, няма гаранция дали вирусът на PPR няма да мутира в бъдеще и да стане опасен както за други животински видове, така и за хора. 

Турските фермери от района на Одрин, са силно разтревожени от чумната епидемия в българските странджански села. 

Въпреки, че засега няма нито един случай на болестта в Одринско, турските фермери също следят с повишено внимание обстановката в България. 

Животновъдите в Турция не получават Европейски субсидии за своите животни, и разчитат най-вече на добри приходи от продажба на животни преди Курбан Байрама, който е след един месец.

Турските власти отчитат като положителен ход и изградената от България солидна телена ограда на границата, която е една допълнителна гаранция за възпиране на зарази и болести откъм Странджанските български села към Турция.

 

rodopite.net

0.0
Последна актуализация на:: четвъртък 19 юли 2018 15:51
Сродни статии: Мюмюн Чолакоглу от концлагера Белене, осъди Българската прокуратура за бездействие Турци и българи се сплотяват срещу "зловеща сила" в Търново през 1833 г. Коронавируса в България и ... Сръбска Музика От стетоскопите на ТЕЛК и НЕЛК, тамтамите на етническия фанатизъм ли се чуват? Петиция за oтменяне на 3-ти март като национален празник на България След Турците и Македонците са против честването на 3-ти Март, като „национален празник" Изкуството на Байрям Байрямали Деца в Кърджалийско ОДЗ си играят в мръсотия Златото поскъпна до 6 годишен рекорд ДПС-Кърджали от 6 месеца не дава отговор за стая за изучаване на Турски език
Турция предприема мерки за НЕдопускане на Чума от България

Нямате коментари все още...

Остави отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.