Новини  

Турция предприема мерки за НЕдопускане на Чума от България

0 Коментари
2840
19 юли 2018

Турция предприема мерки за НЕдопускане на Чума от България 

Няма огнища на зараза с чума по овце и кози (PPR*) в Одринска област. Това e заявил за Actualno.com зам.-директорът на Одринската областна дирекция по храните, селското стопанство и животновъдство Атилла Баязит. 

"Повтарям за района на Одрин нямаме нито едно огнище. Отдавна завършихме работата по ваксинацията и вече сме към края на втория етап. Спокойно мога да кажа, че сме готови за Курбан Байрам", уточнил зам. директор Атилла Баязит. 

Същевременно без никакви доказателства българската държавна администрация и медии бълват поредната помия* и шизофренични обвинения* по Турция!

Единствено в доклада на Центъра за оценка на риска по хранителната верига/ЦОРХВ/ от 4 юли 2018г. се посочва, че„…няма и епидемия от чума по овцете и козите в България“, както и че през 2018 година няма обявени огнища на чумата в европейската част на Турция. 

Турските власти следят с повишено внимание епидемиологичната обстановка в българската част на Странджа.  

Към Валийството /Обл. Управа/ на Одрин е създадено специално звено за недопускане на чумата на турска територия откъм близките български села. 

Одрински медии съобщават, че след репортажи от България, турската общност е потресена от мизерните битови и хигиенни условия, при които живеят хората и животните в българските села в Странджа, свързани с липсата на водоснабдяване и канализация. Една от медиите посочва, че българите в Странджанско живеят в крайна бедност и в много от дворовете, овцете и козите имат досег до мръсни свински кочини и до външни тоалетни с открити септични ями.

Болестта-чума по овце и кози (PPR*), тръгва от вирус, подобен на вируса на морбили при хората. При занижени хигиенни условия болестта се разпространява изключително бързо. Смъртността в някои случаи достига 100%, но средното ниво е между 70 и 90%. Чумата е позната в Азия, Африка – счита се, че е тръгнала първоначално от Нигерия. Смята се, че за сега едрият рогат добитък, свинете или хората не са податливи на тази чума.  

Предвид сходството с морбили обаче, няма гаранция дали вирусът на PPR няма да мутира в бъдеще и да стане опасен както за други животински видове, така и за хора. 

Турските фермери от района на Одрин, са силно разтревожени от чумната епидемия в българските странджански села. 

Въпреки, че засега няма нито един случай на болестта в Одринско, турските фермери също следят с повишено внимание обстановката в България. 

Животновъдите в Турция не получават Европейски субсидии за своите животни, и разчитат най-вече на добри приходи от продажба на животни преди Курбан Байрама, който е след един месец.

Турските власти отчитат като положителен ход и изградената от България солидна телена ограда на границата, която е една допълнителна гаранция за възпиране на зарази и болести откъм Странджанските български села към Турция.

 

rodopite.net

0.0
Последна актуализация на:: четвъртък 19 юли 2018 15:51
Сродни статии: Най новата Арменска трагедия Етнически националисти в кандидатските листи на ПП "Продължаваме Промяната" в гр.Кърджали Златна монета от Турско Сдружение на Изселници за шахматния гений Нургюл Салимова Турците и Македонците са против честването на 3-ти Март, като „национален празник" Удивителният свят на Лоли Пладнешки обир от фелдшер Бирсен и потулване по веригата Лидерът на НПСД Орхан Исмаилов почете най-младата жертва на възродителния процес – бебето Тюркян… ДПС пак се подигра с турците в Млечино, с песен за Питу Гули Орхан Исмаилов от гроба бебето Тюркян: „Новото правителство обслужва ДПС. Българските турци са и... Има ли злоупотреби в ОД „Земеделие
Турция предприема мерки за НЕдопускане на Чума от България

Нямате коментари все още...

Остави отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.