Новини  

„Моя Турция ... разтърси празненствата в Международния Ден на Майчиния Език- 21 Февруари

1 Коментари
3213
22 фев 2019

С изключителна радост и безброй празненства мнозинството от населението на Кърджалийско- турците и тази година отбелязаха 21 Февруари-Международния Ден на Майчиния Език. 

Международният ден на майчиния език е обявен на Генерална конференция на ЮНЕСКО през ноември 1999 година. Ежегодно от февруари 2000 г., този ден се отбелязва с цел насърчаване на многоезичието и културното разнообразие.  

Стотици жители на Кърджали и региона присъстваха на организираните във всичките 7 общински центрове, празненства в деня на майчиния/родния език. 

С турски стихове, песни и танци, радостни деца гръмко озвучиха училищните и театралните салони.  

Празненствата минаха в атмосфера на изключително вълнение  от рецитирането на стихотворения от известни турски поети, изпълнения на турски песни и изпълнения с турски народни инструменти, както и песни и танци от местния Родопски турски фолклор. 

Публиката често участваше в изпълнениията на малките, като най-голям бе фурора при изпълнението на съкровената за всеки турчин песен „Моя Турция.../ Ölürüm Türkiyem...”. 

На празненствата присъстваха и представителите на местната власт, преподаватели по турски език, общественици и дипломатически представители. 

  В празненството организирано от Гражданско Сдружение „АЛТАЙ” в Кърджали  участваха деца, които изучават майчиния си турски език в организираните от сдружението безплатни езикови курсове в градовете Кърджали, Крумовград, Кирково, Момчилград, Ардино и Джебел. Обучението по турски език се извършва по актуални учебници и помагала специално издание за турско-говорящата общност извън пределите на Република Турция, както и помощни аудио и видео материали. 

  Сред специалните гости на събитията в региона беше и вицеконсулът на Република Турция- Мехмет Уфук Саглам от Генералното Консулство  в Пловдив.

 

Народната представителка от ГЕРБ (сега председател на НС)-Цвета Караянчева, традиционно НЕ присъства в празненствата на турците в Кърджали, с което опровергава и честите си изказвания за етническа толерантност и зачитане на езика и културата на турците в региона.

 

 

rodopite.net

 

0.0
Последна актуализация на:: петък 22 февруари 2019 23:58
Сродни статии: Най новата Арменска трагедия Етнически националисти в кандидатските листи на ПП "Продължаваме Промяната" в гр.Кърджали Златна монета от Турско Сдружение на Изселници за шахматния гений Нургюл Салимова Турците и Македонците са против честването на 3-ти Март, като „национален празник" Удивителният свят на Лоли Лидерът на НПСД Орхан Исмаилов почете най-младата жертва на възродителния процес – бебето Тюркян… Кмета Неджми ли премахна турското приветствие от табелата на Джебел? Ще изхвърчат ли и калинките на Караянчева? Строителната треска в Кърджали и … Байрам с посланиe за Великден...
„Моя Турция ...” разтърси празненствата в Международния Ден на Майчиния Език- 21 Февруари

1 Отговорите на „Моя Турция ... разтърси празненствата в Международния Ден на Майчиния Език- 21 Февруари

Остави отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.