Новини  

„Моя Турция ... разтърси празненствата в Международния Ден на Майчиния Език- 21 Февруари

1 Коментари
914
22 фев 2019

С изключителна радост и безброй празненства мнозинството от населението на Кърджалийско- турците и тази година отбелязаха 21 Февруари-Международния Ден на Майчиния Език. 

Международният ден на майчиния език е обявен на Генерална конференция на ЮНЕСКО през ноември 1999 година. Ежегодно от февруари 2000 г., този ден се отбелязва с цел насърчаване на многоезичието и културното разнообразие.  

Стотици жители на Кърджали и региона присъстваха на организираните във всичките 7 общински центрове, празненства в деня на майчиния/родния език. 

С турски стихове, песни и танци, радостни деца гръмко озвучиха училищните и театралните салони.  

Празненствата минаха в атмосфера на изключително вълнение  от рецитирането на стихотворения от известни турски поети, изпълнения на турски песни и изпълнения с турски народни инструменти, както и песни и танци от местния Родопски турски фолклор. 

Публиката често участваше в изпълнениията на малките, като най-голям бе фурора при изпълнението на съкровената за всеки турчин песен „Моя Турция.../ Ölürüm Türkiyem...”. 

На празненствата присъстваха и представителите на местната власт, преподаватели по турски език, общественици и дипломатически представители. 

  В празненството организирано от Гражданско Сдружение „АЛТАЙ” в Кърджали  участваха деца, които изучават майчиния си турски език в организираните от сдружението безплатни езикови курсове в градовете Кърджали, Крумовград, Кирково, Момчилград, Ардино и Джебел. Обучението по турски език се извършва по актуални учебници и помагала специално издание за турско-говорящата общност извън пределите на Република Турция, както и помощни аудио и видео материали. 

  Сред специалните гости на събитията в региона беше и вицеконсулът на Република Турция- Мехмет Уфук Саглам от Генералното Консулство  в Пловдив.

 

Народната представителка от ГЕРБ (сега председател на НС)-Цвета Караянчева, традиционно НЕ присъства в празненствата на турците в Кърджали, с което опровергава и честите си изказвания за етническа толерантност и зачитане на езика и културата на турците в региона.

 

 

rodopite.net

 

0.0
Последна актуализация на:: петък 22 февруари 2019 23:58
Сродни статии: Volkswagen избира Турция Кръчма в двора на Кърджалийско училище Симпозиум за 30 годишнината от прогонването на турците от България Гръцките власти предупреждават за опасна зараза от комари 18 милиона Турчета си взеха Свидетелствата 45 станаха професиите с право на ранно пенсиониране,… в Турция Триъгълникът на смъртта Иван Вазов осъжда на смърт кучето на Михал Първанов Косово връчи най-високо държавно отличие на Бил Клинтън Полонезкьой- Полският квартал на Истанбул
„Моя Турция ...” разтърси празненствата в Международния Ден на Майчиния Език- 21 Февруари

1 Отговорите на „Моя Турция ... разтърси празненствата в Международния Ден на Майчиния Език- 21 Февруари

Остави отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.