Новини  

Турци и българи се сплотяват срещу "зловеща сила" в Търново през 1833 г.

0 Коментари
1617
09 май 2020

Поредица мистериозни случки след залез слънце започват да всяват страх сред жителите на Търново. Чували с брашно в къщите се изсипват от само себе си или са посипвани с пръст, масло и мед от незнайна сила. Всичко в къщите се разхвърля и разбърква. Има и случаи на хвърляне на камъни по минувачи. Мнозина се оплакват, че в съня си са нападнати от незнайна сила, при което са почувствали огромна тежест, като "затиснати от бивол" и едва са се отървали живи.

Всички търсят обяснение на случващото се...

Какво се случва в Търново?

snimka2.jpg

Годината е 1833… Търново се намира в пределите на Османската империя… Невиждани дотогава мистериозни случки разтърсват града. Мало и голямо е в ужас и потрес... 

В своята безпомощност за обяснение на случващото се, местното население е убедено, че градът е нападнат от "зловеща сила" или "зли духове".

Скоро се праща хабер на известния "вещичар" Никола ефенди в Ислимийе (Сливен). Никола ефенди веднага поема към Търново и още с пристигането си започва да разпитва хората за случващото се. След подробно разследване из града и региона, "вещичаря" Никола, заключава: Да, всичко това е дело на "зли духове".

 Никола ефенди се заема да изчисти града от "злите духове". Затова му е определено и възнаграждение от 800 гроша.

Никола ефенди заедно с кадията на града Ахмет Шюкрю ефенди и насъбралото се множество поемат към гробищата за да установят гробовете на "злите духове".

При влизането в гробището шумнoто множество хора изведнъж млъкват.

Никола ефенди държи в ръката си обрисувана дъска, която завърта закачена за един пръст. Обрисуваната дъска трябва да се насочи и покаже гробовете. Така са установени два гроба. Това са гробовете на Тетикоглу Али Алемдар и Абди Алемдар, служили в еничарския корпус.

Макар и погребани преди столетия, за тези двамата се знае, че приживе с кражби, отвличания и убийства са издевателствали над местното турско и бългаско население. Задържани са, но поради напредналата си възраст избягват смъртната присъда.

  Гробовете се отварят… Виждайки, че телата са непокътнати, насъбралото се множество изпада в шок и паника.

Телата са леко наедрели, с отворени очи, удължени нокти и косми.

Въпреки страха, телата са изкарани от гробовете. 

Никола ефенди казва, че за изчистване на града от "злите духове", трябва да се забият колове в корема на телата и сърцата им да бъдат залети с вряща вода. Така е и сторено, но и в следващите дни нашествието на "злите духове" в града продължава. При това Никола казва, че телата трябва да бъдат изгорени.

Със съчки и дърва насъбрани на място телата са изгорени, а пепелта е погребана обратно в гробовете. След като е изпълнено и това, вече няма случаи на нощни нападения от "зли духове". Сплотено, населението на Търново се отървава от "зловещата сила".

Кадията на Търново Ахмет Шюкрю ефенди описва случилото се, така както е разказано по горе, в специално писмо до Истанбул.

На 5-ти Септември 1833г. писмото е публикувано в държавния вестник Таквим-и Векайи.

Макар и трудно за повярване, преживяното през 1833г. в Търново е официално документирано.

 rodopite.net

Източник: Takvim-i Vekayi

 

Последна актуализация на:: понеделник 11 май 2020 20:49
Сродни статии: Мизерни 258 евро става нетната минимална заплата в България Турчин и албанец преговарят за България и Македония, но… Законни ли са глобите за маските в България? Забраниха наргилетата на непълнолетни в България България- с изключително успешна асимилационна политика Турция постигна рекорден автомобилен износ въпреки кризата 21 Октомври – "Празник на Кърджали" е гавра с местното турско население Турция откри огромни залежи от природен газ в черно море Коронавируса в България и ... Сръбска Музика От стетоскопите на ТЕЛК и НЕЛК, тамтамите на етническия фанатизъм ли се чуват?
Поредица мистериозни случки след залез слънце започват да всяват страх сред жителите на Търново.

Нямате коментари все още...

Остави отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.