Новини  

Турци и българи се сплотяват срещу "зловеща сила" в Търново през 1833 г.

0 Коментари
1038
09 май 2020

Поредица мистериозни случки след залез слънце започват да всяват страх сред жителите на Търново. Чували с брашно в къщите се изсипват от само себе си или са посипвани с пръст, масло и мед от незнайна сила. Всичко в къщите се разхвърля и разбърква. Има и случаи на хвърляне на камъни по минувачи. Мнозина се оплакват, че в съня си са нападнати от незнайна сила, при което са почувствали огромна тежест, като "затиснати от бивол" и едва са се отървали живи.

Всички търсят обяснение на случващото се...

Какво се случва в Търново?

snimka2.jpg

Годината е 1833… Търново се намира в пределите на Османската империя… Невиждани дотогава мистериозни случки разтърсват града. Мало и голямо е в ужас и потрес... 

В своята безпомощност за обяснение на случващото се, местното население е убедено, че градът е нападнат от "зловеща сила" или "зли духове".

Скоро се праща хабер на известния "вещичар" Никола ефенди в Ислимийе (Сливен). Никола ефенди веднага поема към Търново и още с пристигането си започва да разпитва хората за случващото се. След подробно разследване из града и региона, "вещичаря" Никола, заключава: Да, всичко това е дело на "зли духове".

 Никола ефенди се заема да изчисти града от "злите духове". Затова му е определено и възнаграждение от 800 гроша.

Никола ефенди заедно с кадията на града Ахмет Шюкрю ефенди и насъбралото се множество поемат към гробищата за да установят гробовете на "злите духове".

При влизането в гробището шумнoто множество хора изведнъж млъкват.

Никола ефенди държи в ръката си обрисувана дъска, която завърта закачена за един пръст. Обрисуваната дъска трябва да се насочи и покаже гробовете. Така са установени два гроба. Това са гробовете на Тетикоглу Али Алемдар и Абди Алемдар, служили в еничарския корпус.

Макар и погребани преди столетия, за тези двамата се знае, че приживе с кражби, отвличания и убийства са издевателствали над местното турско и бългаско население. Задържани са, но поради напредналата си възраст избягват смъртната присъда.

  Гробовете се отварят… Виждайки, че телата са непокътнати, насъбралото се множество изпада в шок и паника.

Телата са леко наедрели, с отворени очи, удължени нокти и косми.

Въпреки страха, телата са изкарани от гробовете. 

Никола ефенди казва, че за изчистване на града от "злите духове", трябва да се забият колове в корема на телата и сърцата им да бъдат залети с вряща вода. Така е и сторено, но и в следващите дни нашествието на "злите духове" в града продължава. При това Никола казва, че телата трябва да бъдат изгорени.

Със съчки и дърва насъбрани на място телата са изгорени, а пепелта е погребана обратно в гробовете. След като е изпълнено и това, вече няма случаи на нощни нападения от "зли духове". Сплотено, населението на Търново се отървава от "зловещата сила".

Кадията на Търново Ахмет Шюкрю ефенди описва случилото се, така както е разказано по горе, в специално писмо до Истанбул.

На 5-ти Септември 1833г. писмото е публикувано в държавния вестник Таквим-и Векайи.

Макар и трудно за повярване, преживяното през 1833г. в Търново е официално документирано.

 rodopite.net

Източник: Takvim-i Vekayi

 

Последна актуализация на:: понеделник 11 май 2020 20:49
Сродни статии: 21 Октомври – "Празник на Кърджали" е гавра с местното турско население Турция откри огромни залежи от природен газ в черно море Коронавируса в България и ... Сръбска Музика От стетоскопите на ТЕЛК и НЕЛК, тамтамите на етническия фанатизъм ли се чуват? Петиция за oтменяне на 3-ти март като национален празник на България След Турците и Македонците са против честването на 3-ти Март, като „национален празник" Българинът бил нискоефективен и трябвало да бачка повече ДПС-Кърджали от 6 месеца не дава отговор за стая за изучаване на Турски език Намаляването на ДДС-то било вредно в България!? Volkswagen избира Турция
Поредица мистериозни случки след залез слънце започват да всяват страх сред жителите на Търново.

Нямате коментари все още...

Остави отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.