Новини  

"Тигърът от Пустинята"- Юмер Фахретин Тюркан, /Фахри Паша/-Основоположници на Турция!

0 Коментари
1290
02 фев 2018

Юмер Фахретин Тюркан е роден в гр.Русе през 1868г. Заема военни и дипломатически длъжности, в размирните години в края на Османската Империя и зараждането на Република Турция. Известен е най-вече с организирането на несломимата отбраната на свещения град Медина, при инвазията на британските сили. В продължение на две години и седем месеца британците не съумяват да превземат свещения град. При тези битки Юмер Фахретин получава прякорите ”Тигърът от Пустинята”/Çöl Kaplanı/” и „Спасителят на Медина”.

 Ранни години:

Роден е в гр. Русе. След Руско-Турската война (1877г.-1878г.), семейството на Юмер Фахретин се преселва в Истанбул. Завършва с отличие военната гимназия в града, след което завършва военната академия в Истанбул със званието Капитан на рота /Kurmay Yüzbaşı/. По време на Балканската война участва в отбраната на Чаталджа и в битките за Одрин.

 През първата световна война:

Първата световна война заварва Юмер Фахретин в гр. Мусул. Там той е командир на 12-та бригада към 4-та Османска армия. През 1916г. е назначен за командващ турските сили в гр. Медина, където отбранява града от британците в продължение на две години и седем месеца.

През 1919г. попада в плен и е заточен първо в Египет и после на остров Малта. По време на своето заточение, задочно е осъден на смърт от специално създадения за целта- "Съд на окупационните сили в Истанбул". На 8-ми Април, 1921г. със съдействието на новото турско правителство в Анкара е освободен от затвора на остров Малта и се завръща в Турция. Лично от страна на Главнокомандващия Мустафа Кемал е натоварен със задачата да обедини турските сили на южния фронт срещу френската инвазия. След края на военните действия на южния фронт и подписването на мирното споразумение с Франция, на 9-ти Ноември, 1921г. е назначен за посланик на Турция в Кабул. Има големи заслуги за сътрудничеството между Турция и Афганистан.

През 1936г. се пенсионира със званието „Армейски генерал”.

През 1948г. издъхва от сърдечен удар близо до гр. Ескишехир.

rodopite.net

 

0.0
Последна актуализация на:: понеделник 26 март 2018 16:36
Сродни статии: Мюмюн Чолакоглу от концлагера Белене, осъди Българската прокуратура за бездействие Турци и българи се сплотяват срещу "зловеща сила" в Търново през 1833 г. Коронавируса в България и ... Сръбска Музика От стетоскопите на ТЕЛК и НЕЛК, тамтамите на етническия фанатизъм ли се чуват? Петиция за oтменяне на 3-ти март като национален празник на България След Турците и Македонците са против честването на 3-ти Март, като „национален празник" Изкуството на Байрям Байрямали Деца в Кърджалийско ОДЗ си играят в мръсотия Златото поскъпна до 6 годишен рекорд ДПС-Кърджали от 6 месеца не дава отговор за стая за изучаване на Турски език
Тигърът от Пустинята Юмер Фахретин Тюркан Фахри Паша Основоположници на Съвременна Турция!

Нямате коментари все още...

Остави отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.