Новини  

Стратегията – „Биберон! за Турците и децата им

0 Коментари
634
28 фев 2017

Всеки е виждал и знае, че майчината кърма не винаги е достатъчна и това най-вече е проблем за майката и бебето. Историята на този проблем датира не от вчера. Още от древността хората са се опитвали да намерят начин да го превъзмогнат и улеснят грижите на майката, като са използвали най-различни методи – смучене на пръстче, локум в тензух, докато не се е появил великият беберон – първата празна лъжа в живота на човека. И то не каква да е, а досущ наподобяваща майчиното виме.  И това веднага може да се установи по видими показатели – звучното „цок-цок”, потропването на крачетата, усмивката по лицето с широко отворените очи от задоволство бебе. Като се замисли човек – никакво ти парче каучук измества цяло, свише дадено удоволствие.

Защо темата ни насочихме именно към такъв, вече за никого не представляващ интерес обект – биберона!

Ние, турците в България и мюсюлманската общност сме досущ като малките бебета. Вточили са ни по един биберон и смучим ли смучим празния въздух от него, без да влиза нещо в стомаха, пък да не говорим, за удовлетворяване на другите части на организма… защо ли?

Научните работници-изследователи и историци, спокойно установяват, че извън Турция, в страните с местно турско население, най-много турци живеят в България. Те показват, че са около 700-800 хиляди, други споделят, че истинската статистика е погрешна, че са малко повече от милион. Ние ще се опираме на държавната статистика.

Нашият проблем и въпрос е: тези турци – български граждани, дали са извоювали правата си дадени по закон и дали, те се спазват в България?

Първо: дадено е законното изучаване на майчиния турски език, но забележете, не като задължителен предмет, а като свободно избираем и то с благоволението на родителя.

Нима останалите предмети за изучаване се договарят с родителите?! „Да не бъде!”

Мисля, че половината, а и може би над това число, от децата ще поискат от своите родители да се премахне омразната математика, а други – фалшивата история и т.н.

По сведения от интернет и други източници научаваме, че такава практика няма никъде по света!

Колко са „привилегировани” нашите майки-туркини и децата им по тази система!

Пък и защо да го учат? Нали и малкото желаещи се срещат с учебници издадени още в началото на демократичните промени и „кълват” родния си турски език от оръфаните учебници и помагала на своите баби.

Е нашата тема беше за биберона. Каква връзка има с изучаването на турския език от турското малцинство у нас? Ами, те това е залъгващия биберон за нашите майки, деца и техните родители.

Ужким се изучава турски. А стратегията ни се пази като реликва от представителите на общността ни в парламента. Да са ни живи и здрави, и да векуват во век! 

28.02.2017, Кърджали „МАХАШ”

Мехмет Шакир

 

0.0
Последна актуализация на:: петък 22 март 2019 18:01
Сродни статии: Петиция за oтменяне на 3-ти март като национален празник на България След Турците и Македонците са против честването на 3-ти Март, като „национален празник" ДПС-Кърджали от 6 месеца не дава отговор за стая за изучаване на Турски език Хотел във Варна краде ток за хиляди лева Симпозиум за 30 годишнината от прогонването на турците от България Гръцките власти предупреждават за опасна зараза от комари Защо България не усвоява парите за ромите??? Време е за Билките Италия е пред фалит, ЕС иска да започне наказателна процедура Героят на турците Наим Сюлейманоглу
Стратегията – „Биберон!”

Нямате коментари все още...

Остави отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.