Новини  

Сърбия трябва да признае Косово, за да се присъедини към ЕС

0 Коментари
1086
15 фев 2018

Сърбия трябва да признае независимостта на Косово като условие за присъединяване към ЕС. Това заяви германският външен министър Зигмар Габриел, цитиран от АФП и "Ройтерс".

"Ако Сърбия иска да се придвижи към ЕС, изграждането на върховенството на закона е основно условие, но естествено също признаването независимостта на Косово", каза Габриел на пресконференция с премиера на Косово Рамуш Харадинай в Прищина.

"Това е най-важното условие по пътя към Европа", подчерта германският министър.

Габриел изтъкна, че е изразил същото послание пред сръбските представители в Белград.

 Както е известно,  с декларацията от Вльора, издадена на 28 ноември (15 ноември стар стил) 1912 г., се обявява независимостта на Албания от Османската империя. 

 На Лондонската мирна конференция през декември 1912 г. представителите на Великите сили (Германия, Австро-Унгария, РусияФранцияВеликобритания и Италия) се обявяват за автономна Албания.[5] Тази декларация е потвърдена с Лондонския мирен договор, който слага край на Балканската война на 30 май 1913 г.[1] Под натиска на Австро-Унгария и Италия Сърбия е принудена да се откаже от излаз на Адриатическо море през Албания, Черна гора отстъпва от Шкодра, а Гърция – от Вльора. На 29 юли същата година Великите сили приемат Органически устав на Албания. С него се създава формално независима държава с неутрален статус в международните отношения, начело с княз (принц) от германски произход (Вилхелм Вид) и чуждестранна комисия за административен и финансов контрол. Заради териториални спорове с Гърция границите на новата държава не са окончателно утвърдени до началото на Първата световна война

 Косово и Метохия, обаче които са окупирани от сръбските войски през есента на 1912 г., са оставени в пределите на Сърбия, а впоследствие и на Югославия.[4]

 Косово,  обяви окончателно своята независимост от Сърбия, преди 10 г. На 17 февруари страната ще отбележи 10 г. от независимостта си. Косово е Европейска държава с население 2 милиона души и територия от 11 000 кв. км. Валутата на страната е евро.

Белград обаче заявява, че никога нямала да признае Косово, което е признато от 115 държави, включително 23 от 28-те страни членки на ЕС.

Германия е една от първите държави, признали независимостта на Косово.

Габриел съобщи още, че държавата му ще помогне на Косово да бъде признато и от останалите пет страни членки на ЕС - Испания, Румъния, Кипър, Гърция и Словакия.

"Подобно признаване прави смисъл, защото Косово никога няма да бъде част от Сърбия. Членството в ЕС е ситуация, която е изгодна за всички", обясни Зигмар Габриел.

Сърбия се надява да се присъедини към ЕС до 2025 г.

По време на визитата в Прищина, Зигмар Габриел също призова Косово да продължи усилията за разрешаване на граничния спор с Черна гора, за да може да се присъедини към Шенген в бъдеще.

 

0.0
Последна актуализация на:: четвъртък 15 февруари 2018 09:15
Сродни статии: Строителната треска в Кърджали и … ДПС с мощна подкрепа за кандидата на ГЕРБ Байрам с посланиe за Великден... Мизерни 258 евро става нетната минимална заплата в България Турчин и албанец преговарят за България и Македония, но… Законни ли са глобите за маските в България? Австрия отмени забраната за забрадки в училища Етническата омраза в българските учебници и….плачевен резултат Истината за Нагорни Карабах Кърджалийските Детски Градини Продължават да Просят Пари от Родителите
за да се присъедини към ЕС Сърбия трябва да признае Косово

Нямате коментари все още...

Остави отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.