Новини  

София ли депортира македонските евреи?

0 Коментари
831
12 мар 2019

София ли депортира македонските евреи? 

Българската държава не е нито автор, нито главен изпълнител на плана за депортирането на евреите от Вардарска Македония и Беломорието. Но българи носят вина за трагедията, твърди ново изследване. 

Филмът „Трето полувреме” за съдбата на депортираните 7240 македонски евреи по време на хитлеристката окупация, представен наскоро в Скопие, сочи България като страна, която е виновна наравно с нацисткия режим в Германия. В свое изследване, озаглавено „Депортацията на евреите от Вардарска Македония и Беломорието - факти и митове”, българският историк Спас Ташев твърди, че отговорността на българската държава е ограничена. 

 

Пъкленото дело на тримата Адолфци 

Автор на предговора е израелският публицист Самуил Ардити, известен с книгата си „Човекът, който изигра Хитлер”. Според Ардити България трябва да се извини заради участието на български младежи при депортирането на евреите от Беломорието и Вардарска Македония през 1943 г., а и заради съучастието на български колаборационисти, какъвто е бил българският комисар по еврейските въпроси Александър Белев. 

Ардити припомня и още един срамен факт: корумпирани български чиновници и гешефтари са участвали в разграбването на имоти и вещи на жертвите.  

„Но България и нейните политици по никакъв начин не са длъжни да поемат отговорност за самата депортация. Тя е единствено и само пъклено дело на тримата Адолфци - Хитлер, Айхман и Бекерле. България изми името си още през 1943 г. с ”тихата армия” от поне 100 хиляди българи, които протестираха и помогнаха за спасението на своите съграждани-евреи”, твърди израелският публицист Ардити, който е един от оцелелите над 48 000 български евреи.

  

Трагичните събития от пролетта на 1943г. 

Историкът Спас Ташев казва: „Когато анализирах данните от списъците на депортираните към лагерите на смъртта близо 12 хиляди евреи от Вардарска Македония и Беломорието, стигнах до един извод, по-страшен и от самата депортация. 500 от жертвите са били бебета на възраст до една година. Тези хора щяха да бъдат живи и днес.”

 Ташев твърди, че представените документи и кадри от германски кинохроники хвърлят нова светлина върху трагичните събития от месец март 1943. Авторът цитира редица документи от германски и български архиви, според които българската войска и администрация във Вардарска Македония и Беломорието е била подчинена на германския окупационен корпус. Нещо повече: българската държава е трябвало да храни и издържа този корпус. 

Кой е знаел истината? 

„Според договорите между Берлин и София тези земи не са били считани за българска територия, а жителите им не са признати за български граждани. В тях де-факто и де-юре се е разпореждал Берлин. От германските кинохроники за депортацията на македонските и гръцките евреи съвсем ясно се вижда, че транспортът и охраната на „влаковете на смъртта” са изцяло германски. Много интересни материали открих и в документацията за процеса срещу Адолф Айхман през 1961 в Израел. Показанията на Айхман говорят, че България няма пръст в инициативата за унищожението на вардарските и беломорските евреи. Нещо повече: Айхман твърди, че царят и правителството са били държани в заблуждение за това какво смятат да правят хитлеристите с изселваните евреи от окупираните земи. Единствено комисарят по еврейските въпроси Александър Белев е имал ясна представа за взетото през 1942 г. „крайно решение” по време на срещата на нацисткия елит край Ванзее. Тоест, част от вината за гибелта на беломорските и вардарските евреи носят прохитлеристки настроените министри от правителството на Богдан Филов - особено Белев и вътрешният министър Никола Габровски. В същото време част от българските институции работят за спасяването на евреите”, свидетелства Спас Ташев.

 

 DW

 

0.0
Последна актуализация на:: вторник 12 март 2019 09:18
Сродни статии: ДПС-Кърджали от 6 месеца не дава отговор за стая за изучаване на Турски език Кръчма в двора на Кърджалийско училище 18 милиона Турчета си взеха Свидетелствата Косово връчи най-високо държавно отличие на Бил Клинтън Италия е пред фалит, ЕС иска да започне наказателна процедура Новата джамия в Атина е готова, София се ослушва... СЕНЗАЦИЯ! Кърджали на Хасан Азис се побратими с общината на „Сивите Вълци" от Маниса Зимната Идилия на Ахмед Дръндарски (СОПОЛА)! България по-опасна за журналисти от някои Африкански страни Община Пендик зарадва децата изучаващи Турски език в Кърджали…
София ли депортира македонските евреи

Нямате коментари все още...

Остави отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.