Новини  

Сменят турските имена на над 800 местности в община Стара Загора

0 Коментари
3456
25 май 2018

Знамето на националистите от АТАКА

Сменят турските имена на над 800 местности в община Стара Загора

Общо 868 са имената на местности на територията на община Стара Загора, които съдържат турско-арабски корени, отчитат от Временната комисия за преименуване на местности. Задачата й бе да изготви цялостна стратегия по промяна на чуждите топоними с такива, които да отговарят на нашата история и традиции, а преводът на имената отне на комисията над една година.
 „Забелязахме тенденцията, че в планинските села се налагат доста по-малко промени, за разлика от населените места, които са в равнинната част на общината“, уточни председателят на комисията общинският съветник от АТАКА Михаил Михайлов.
 

Той даде пример със село Казанка, в което от близо 140 имена, за превод и замяна е имало само 10. В землището на Стара Загора от около 140 имена, промяна има в 50.  Сред смените са „Ахча тахта“, което става „Трапезата“, и „Съборената кюприя“, която се превежда на „Падналият мост“. До голяма степен е използван буквален превод, но членовете на комисията са се съобразили и с конкретни исторически и географски особености на районите, в които са местностите, за да бъдат максимално разбираеми.
Михайлов подчерта, че няма място за притеснение от хората, които имат имоти в предложените за преименуване местности, защото няма да се налага подмяна на нотариални актове и документи за тях.
„Новите имена ще влязат в сила с решение на Общинския съвет, което ще вземем през май. След това – всеки документ ще се издава със съответното сменено име. Не се очаква административно объркване, тъй като местностите имат и индификационни номера, а не само названия“, уточни и Антон Андонов, общински съветник от ВМРО и член на Временната комисия.

Материалите от работата на комисията са качени в сайта на Общината и предстои тяхното разглеждане и обсъждане в комисиите на Общинския съвет. Гласуването на предложението, изготвено от комисията, ще бъде в края на май, по време на редовното заседание на старейшините.
 

Припомняме, че етническите националисти от АТАКА, които сега са в правителството на България се обявиха за смяна на турските имена на местности с български още през 2012г.  

От тогава до днес общинските съветници на "Атака", ВМРО и ПФ в цялата страна масово иницират предложения за смяна на всички турски имена на местности, градове и селища в България.  

Етническите националисти предлагат връх Мусала да се казва Свети Иван Рилски. 

Националистите в България не крият и своите намерения за смяна на имената на градове като Кърджали, Пазарджик, Казанлък, Ямбол и Бургас. 

 

rodopite.net

 

0.0
Последна актуализация на:: петък 25 май 2018 13:24
Сродни статии: Най новата Арменска трагедия Етнически националисти в кандидатските листи на ПП "Продължаваме Промяната" в гр.Кърджали Златна монета от Турско Сдружение на Изселници за шахматния гений Нургюл Салимова Турците и Македонците са против честването на 3-ти Март, като „национален празник" Удивителният свят на Лоли Лидерът на НПСД Орхан Исмаилов почете най-младата жертва на възродителния процес – бебето Тюркян… Ще изхвърчат ли и калинките на Караянчева? Кмета Неджми ли премахна турското приветствие от табелата на Джебел? Строителната треска в Кърджали и … Грешните действия на арменските лидери
Сменят турските имена на над 800 местности в община Стара Загора

Нямате коментари все още...

Остави отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.