Новини  

Сменят турските имена на над 800 местности в община Стара Загора

0 Коментари
1912
25 май 2018

Знамето на националистите от АТАКА

Сменят турските имена на над 800 местности в община Стара Загора

Общо 868 са имената на местности на територията на община Стара Загора, които съдържат турско-арабски корени, отчитат от Временната комисия за преименуване на местности. Задачата й бе да изготви цялостна стратегия по промяна на чуждите топоними с такива, които да отговарят на нашата история и традиции, а преводът на имената отне на комисията над една година.
 „Забелязахме тенденцията, че в планинските села се налагат доста по-малко промени, за разлика от населените места, които са в равнинната част на общината“, уточни председателят на комисията общинският съветник от АТАКА Михаил Михайлов.
 

Той даде пример със село Казанка, в което от близо 140 имена, за превод и замяна е имало само 10. В землището на Стара Загора от около 140 имена, промяна има в 50.  Сред смените са „Ахча тахта“, което става „Трапезата“, и „Съборената кюприя“, която се превежда на „Падналият мост“. До голяма степен е използван буквален превод, но членовете на комисията са се съобразили и с конкретни исторически и географски особености на районите, в които са местностите, за да бъдат максимално разбираеми.
Михайлов подчерта, че няма място за притеснение от хората, които имат имоти в предложените за преименуване местности, защото няма да се налага подмяна на нотариални актове и документи за тях.
„Новите имена ще влязат в сила с решение на Общинския съвет, което ще вземем през май. След това – всеки документ ще се издава със съответното сменено име. Не се очаква административно объркване, тъй като местностите имат и индификационни номера, а не само названия“, уточни и Антон Андонов, общински съветник от ВМРО и член на Временната комисия.

Материалите от работата на комисията са качени в сайта на Общината и предстои тяхното разглеждане и обсъждане в комисиите на Общинския съвет. Гласуването на предложението, изготвено от комисията, ще бъде в края на май, по време на редовното заседание на старейшините.
 

Припомняме, че етническите националисти от АТАКА, които сега са в правителството на България се обявиха за смяна на турските имена на местности с български още през 2012г.  

От тогава до днес общинските съветници на "Атака", ВМРО и ПФ в цялата страна масово иницират предложения за смяна на всички турски имена на местности, градове и селища в България.  

Етническите националисти предлагат връх Мусала да се казва Свети Иван Рилски. 

Националистите в България не крият и своите намерения за смяна на имената на градове като Кърджали, Пазарджик, Казанлък, Ямбол и Бургас. 

 

rodopite.net

 

0.0
Последна актуализация на:: петък 25 май 2018 13:24
Сродни статии: Изкуството на Байрям Байрямали Златото поскъпна до 6 годишен рекорд ДПС-Кърджали от 6 месеца не дава отговор за стая за изучаване на Турски език Намаляването на ДДС-то било вредно в България!? Хотел във Варна краде ток за хиляди лева Кръчма в двора на Кърджалийско училище Симпозиум за 30 годишнината от прогонването на турците от България Гръцките власти предупреждават за опасна зараза от комари 18 милиона Турчета си взеха Свидетелствата 45 станаха професиите с право на ранно пенсиониране,… в Турция
Сменят турските имена на над 800 местности в община Стара Загора

Нямате коментари все още...

Остави отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.