Новини  

След маските и синдромът на страха

0 Коментари
1215
02 мар 2017

Някъде бях чела разказ за Сатаната и Змията. За това, как Сатана всява раздори и страх сред хората, и държи короната на главата си повече от 25 години. Днешната предизборна кампания ми прилича на нещо такова. И понеже маската на сатаната падна и се видя черното му лице, то неговите дяволчета погнаха народа със заплахите си: че ще бъдат уволнявани, съкращавани от работа; ще бъдат линчувани; че тези, новите разделят, разединяват изконното му право над електората, който по някакви незнайни пътища се опитва да открие себе си и се обръщат към нови формирования и лидери…
Нашият, клет народ не е толкова простоват, че да се връзва на вече до болка познатите похвати с разни кабапчени истории завити в шапки, или мартеничени пусии из паркове, барчета и селски мегдани.
Не съм запаметила целия разказ, но помня разговора на бабата с внучката си:

“- Бабо, ако падне короната на Сатана, какво ще стане?
– Ще се види черното му лице и ще се срамува от злото, което е причинил, и ще моли за прошка.
– Бабо, а това дето казваш за змията, че учи хората на мъдрост, истина ли е? И защо го прави?
– Ако хората се научат да откриват мъдростта, ще знаят как да носят короната и злото няма да го има повече по света.
– Ех, бабо, бабо, а аз мислех змиите за най-лошите същества!
– Не са Фирдес, не са! И те, като доброто и истината, са малко страшни, малко опасни, но ако се научиш да ги търсиш и откриваш, ще получиш част от мъдростта на змиите.”

Вярваме, че нашият народ отдавна е видял лицето на сатана и игрите на дяволчетата му, и знае как да различава истината, която макар и късно идва на бял свят и побеждава.

 Елиз Шакир                                02.03.2017, гр. Пещера 

 

0.0
Последна актуализация на:: четвъртък 02 март 2017 19:02
Сродни статии: Петиция за oтменяне на 3-ти март като национален празник на България След Турците и Македонците са против честването на 3-ти Март, като „национален празник" Изкуството на Байрям Байрямали Златото поскъпна до 6 годишен рекорд ДПС-Кърджали от 6 месеца не дава отговор за стая за изучаване на Турски език Намаляването на ДДС-то било вредно в България!? Хотел във Варна краде ток за хиляди лева Кръчма в двора на Кърджалийско училище Симпозиум за 30 годишнината от прогонването на турците от България Гръцките власти предупреждават за опасна зараза от комари
След маските и синдромът на страха

Нямате коментари все още...

Остави отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.