Новини  

Симпозиум за 30 годишнината от прогонването на турците от България

1 Коментари
5450
19 юни 2019

 На 15 и 16 юни, в хотел Хилтън Гардън в гр. Чорлу се проведе симпозиум посветен на прогонването на турците от България през 1989 година. 

Аз (Дурмуш Арда), не успях да участвам в първия ден от събитието, поради ангажименти в България, но се включих през втория ден. 

 

 

Проф. Зейнеп Зафер

Заседанието се ръководеше от Проф. Зейнеп Зафер, отдала живота си на борбата за човешките права на турците и мюсюлманите в България и заплатила за стремежа си към свобода с години в българските затвори. 

Присъстваха и гости от България.

Така например Г-жа Лиляна Александрова от България, докато разказваше за асимилационната политика на българската държава, нито веднъж не използва думата „турчин“ или „турци“, тя ползваше само израза „българските мюсюлмани“, подобно на практиката от годините на насилствена асимилация на турците от „Живковисткия“ режим.  

Известно е, че и бившият охранител на Живков и настоящ премиер на България- Бойко Борисов, никога не използва думите „турчин“ или „турци“ за турците в България, а се ограничава до „българските мюсюлмани“. 

След като Лиляна Александрова приключи своето изявление, аз й зададох следния въпрос: „Г-жо Александрова, вие НИТО ВЕДНЪЖ не споменахте за турската идентичност, вие горихте само за мюсюлмани и немюсюлмани. Това ли е официалната държавна политика на България днес, или е ваше лично виждане?“  

Получих следния отговор от Г-жа Александрова: „Мюсюлманите в България включват турци, помаци и татари, и затова аз използвам израза- български мюсюлмани.“ 

Историкът Стоян Динков, в своя доклад на симпозиума каза следното:  

„Първите Тюркски народи се заселват на Балканите преди 5000 години. Траките и прабългарите са с тюркски произход…. Създателят на първата българска държава Хан Аспарух и неговите последователи Кардам и Крум говореха на тюркски език… Българите говореха на тюркски език дори след приемането на християнството, тогава славянският език се използваше само за църковни богослужения…. И втората българска държава е създадена от владетели от тюркски произход- Куманите… Когато Османските сили навлизат на територията на днешна България, срещат само около 300 хиляди, гладно и претърпяло чумни епидемии население. Всъщност това население се спасява от изчезване имено с помощта на Османлиите. Всички предводители на т.нар. Възраждане, от 18 и 19 век, като се почне с Паисий Хилендарски и т.н. са агенти на Русия, целящи единствено някакво славянизиране на България… Същите превзеха и управлението на Третата българска държава създадена през 1978 година… Това са и хората, които са автори на агресивната и нападателна политика на България, срещу Османската държава по време на Балканската война… Това са същите хора, които осъществиха духовния геноцид срещу помаците, турците и другите малцинства в България. Тези русофили са виновните за прогонването на една четвърт от българското население днес и не е възможно България да просъществува с тази пагубна политика… Не е възможно и Балканските държави да прогресират с дискриминационната си политика. Необходимо е да се създаде едно Балканско обединение или Балканска Федерация… И за това Балканските държави, днес се нуждаят от съдействието и подкрепата на Турция…“ 

Историкът Тетсуя Сахара

Друг от лекторите- Японският историк Тетсуя Сахара предупреди за нарастващия етнически национализъм днес в България. Той изрази и своето недоумение от възвеличаването и героизирането на българи отговорни за избиването на десетки невинни представители на малцинствата. Г-н Сахара смята, че това е една изключително опасна тенденция. 

Историкът Томаш Камусела

Полският историк Томаш Камусела, в своето слово пред гостите, каза: „Принудителното преселване на турците от 1989 година е най-голямото етническо прочистване в съвременната история на Европа... Понятието „голямата екскурзия!?“ използвано от българските медии и политици е една голяма гавра със съдбата на стотици хиляди турци от България. Това подигравателно понятие не е прието в Европа, а в Турция се използва изразът от Османско време- „прогонени преселници“. 

В симпозиума имаше и участници на ДПС. В разговор представителят на ДПС за Чорлу Гюнер Четин, се опита да наблегне на това, че „Те“ са организирали симпозиума. Вероятно Гюнер Четин визираше Община Чорлу, където той самият е общински съветник от CHP/Народняшката Реп. Партия/… Всъщност това е същият Гюнер Четин, който явно е едновременно член на ДПС и CHP, и който ЗАБЕЛЕЖЕТЕ на 21-ви Октомври, 2017 година в Кърджали, заедно с общинския кмет на Чорлу-Юнал Байсан(СНР), участваха в т.нар. Празненства за превземането на Кърджали по време на Балканската война- събития от 1912г. съпроводени с избиването на хиляди цивилни турци и мюсюлмани в източните и западни Родопи.  

http://www.arda-tuna.com/2017/11/07/corlu-belediye-baskani-unal-baysan-bugun-7-kasimda-balkan-savasinda-corlunun-isgal-edildigi-gunu-de-kutlayacak-mi/  

Всеизвестно ни е, че тези съветници, като Гюнер Четин от Чорлу нямат нагласата и капацитета да организират точно такъв симпозиум. 

Възможно е симпозиумът да е подпомогнат от община Чорлу, но ясно се вижда, че организирането на този изключително ползотворен и успешен Симпозиум за 30-годишнината от прогонването на турците от България е станало възможно с усилената работа на академици като проф. д-р Айше Карапънар и проф. д-р Зейнеп Зафер.

 

Автор: Дурмуш Арда

 

0.0
Последна актуализация на:: вторник 30 март 2021 13:53
Сродни статии: Най новата Арменска трагедия Етнически националисти в кандидатските листи на ПП "Продължаваме Промяната" в гр.Кърджали Златна монета от Турско Сдружение на Изселници за шахматния гений Нургюл Салимова Турците и Македонците са против честването на 3-ти Март, като „национален празник" Удивителният свят на Лоли Пладнешки обир от фелдшер Бирсен и потулване по веригата Лидерът на НПСД Орхан Исмаилов почете най-младата жертва на възродителния процес – бебето Тюркян… ДПС пак се подигра с турците в Млечино, с песен за Питу Гули Орхан Исмаилов от гроба бебето Тюркян: „Новото правителство обслужва ДПС. Българските турци са и... Има ли злоупотреби в ОД „Земеделие
Симпозиум за 30 годишнината от прогонването на турците от България

1 Отговорите на Симпозиум за 30 годишнината от прогонването на турците от България

Остави отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.