Новини  

С Декларация, Сдружение АЛТАЙ иска замяна на 3-ти март като Национален празник на България

0 Коментари
954
08 фев 2019

На снимката знакова страница с "3-ти Март..." от настоящия учебник по литература за 7-ми клас в държавните училища, с текст от "възрожденски" автор, често проповядващ етно-религиозна омраза

Гражданско Сдружение „АЛТАЙ”, Кърджали в своя декларация изпратена до Българското правителство и парламент, Европейската комисия и представителствата на съседните страни изразява обосновано становище за неприемливостта на датата 3-ти март от голяма част от населението на страната и настоява за отмяна/замяна на тази дата като „Национален празник на България”.  

Текст на Декларацията:

"Декларация за неуместността на 3-ти Март, като национален празник на България

 Датата 3-ти март има тясна връзка и с насилствено-асимилационната политика на българската държава, срещу турците и мюсюлманите в страната. 

Именно в периода на т.нар. Възродителен процес срещу турците и мюсюлманите в страната, през 1987 година, тоталитарният комунистически режим обявява 3-ти март за официален празник на България.

А веднага след и по време на най-мащабното етническо прочистване в съвременна Европа извършено от българската държава, в началото на 1990 година, датата 3-ти март е въздигната на пиедестал, пак от представителите на комунистическия режим и става вече „Национален празник на България”.

Както е известно, 3-ти март е датата, в която се подписва Санстефанският мирен договор след Руско-Османската война от 1877-1878 година.

Съгласно този двустранен договор между тогавашните две империи цяла Северна Македония, голяма част от европейска Турция (вкл. Лалапаша, Къркларели, Пънархисар, Люлебургас, Визе и други), Северна Гърция (вкл. Ксанти, Кавала и други), част от Сърбия (вкл. Пирот, Врание и други) както и част от добруджанска Румъния са включени в границите на проектираното Княжество България.

Известният американски историк проф. Джъстин МакКарти, проучвайки дипломатическите източници в Британските архиви, в своята книга „Смърт и Изгнание (стр.109-110) достига до извода, че в годините от 1877 до 1879 са убити над 261 хиляди цивилни турци. Авторът подчертава, че част от тези жертви са загинали от глад, студ и болести, но повечето са избити от руските войски и някои български четници.

Историкът обобщава и това, че архивите сочат, че за същият период между 1877 и 1879 година е извършена масова етническа чистка на турско-мюсюлманското население, като над 515 хиляди цивилни турци са изгонени от родните им места а имуществото им е заграбено. Авторът подчертава, че в по-следващия период от 1877 до 1887 година, съгласно архивите насилствено са изселени още над 52 хиляди цивилни турци.

Според британските архиви цитирани от проф. Джъстин МакКарти, в периода от 1877 до 1879 година- 17% от мюсюлманското население в „освободена” България е избито, а над 34% е изгонено при етническата чистка.

Според Османските архиви тези цифри на избитите и изселени цивилни мюсюлмани са още по-големи.

Въпреки, че с този договор между Руската и Османската империи се прокламира създаването на Княжество България, той остава в сила само 4 месеца и 10 дни до Международния Берлински Договор от 13.07.1878 година, т.е. Санстефанския мирен договор е едно краткосрочно двустранно споразумение, без никакво международно значение.

Въпреки това, обаче през цялата нова история на България от създаването на Княжеството, през Царство България, Комунистическа България период, определени кръгове в страната, следвайки идеала за „Велика България” постоянно възвеличават датата 3-ти март, като често го използват и като вид атакуващ аргумент и агресия срещу съседните държави.

Именно, осланяйки се на Санстефанския мирен договор, България: напада Османската държава през Първата Балканска война, воюва с Гърция, Сърбия и Румъния през Втората Балканска война и напада Сърбия и Гърция през Втората Световна Война.

 Все войни донесли несметни геноциди и преселения на всички Балкански народи.

 На снимката: На децата в българските училища и понастоящем съзнателно се насажда, че "полумесец отомански" е равнозначно на "националното знаме на Турция"!? макар и Турция да е създадена през 1923г.!

Дата 3-ти март обаче странно защо, се рекламира за още по-голямо и върховно значение за част от управляващите кръгове в България именно по време на „Възродителния процес*”, а след това в самия зародиш на „Демократичното” управление на страната, веднага след като тоталитарната българска държава изгони над 400 хиляди турци.

 И понастоящем, политически партии с названия като ВМРО (Вътрешно Македонска Революционна Организация) са легално признати в България и дори участват в управлението на страната.

И днес част от дейността на българската ВМРО обаче, пак по логиката на Санстефанския договор е насочена към най-слабата съседна страна- Северна Македония.

И така, някои политически кръгове, които съществуват чрез идеологията на българския етнически национализъм, на всеки 3-март по време на празнуването на определения от комунистите  „Национален празник на България”, пряко или косвено, използват възможността за езика на омразата срещу малцинствата(небългарите) в страната, както и срещу съседните държави.

Над 20%-ното малцинственно-небългарско население в България е разтревожено от този странен избор на дата за Национален празник, както и от етническо-националистическите послания, които ехтят по медиите и на площадите на всеки 3-ти март. Над 20% от населението на България е и реално изключено от празнуването на „Националния празник*” на страната, защото това е ден свързан със смъртта и изгнанието на дедите им.

1. Поради това, ние като представители на една Неправителствена Организация от България призоваваме за:

 -Отмяна на датата 3-март, като „Национален празник на България”;

-Отмяна на езика на омразата в текста под заглавието „3-ти март Национален празник на България”, в книгите за началния курс на обучение в училищата;

2. Поради агресивната външна идеология заложена в смисъла на деня „3-ти март”,  ние призоваваме официалните представители и представителите на НПО-та от всички съседни на България държави:

Да не участват в честванията по случай „3-ти март Национален празник на България”, както и да упражнят натиск върху българското правителство и парламент за отмяна на датата 3-март, като „Национален празник на България”;

3. Поради агресивната външна идеология заложена в смисъла на деня „3-ти март” и реалното изключване на над 20% от населението на страната за празнуване на „Национален празник”, ние призоваваме официалните представители на Европейскато Комисия и Европейския Парламент:

Да не участват в честванията по случай „3-ти март Национален празник на България”, както и да упражнят натиск върху българското правителство и парламент за отмяна на датата 3-март, като „Национален празник на България”;

Председател на Гражданско Сдружение „АЛТАЙ”

 Дата: 07.02.2019г."

0.0
Последна актуализация на:: сряда 13 февруари 2019 09:26
Сродни статии: Златото поскъпна до 6 годишен рекорд ДПС-Кърджали от 6 месеца не дава отговор за стая за изучаване на Турски език Намаляването на ДДС-то било вредно в България!? Хотел във Варна краде ток за хиляди лева Кръчма в двора на Кърджалийско училище Симпозиум за 30 годишнината от прогонването на турците от България Гръцките власти предупреждават за опасна зараза от комари 45 станаха професиите с право на ранно пенсиониране,… в Турция 18 милиона Турчета си взеха Свидетелствата Защо България не усвоява парите за ромите???
С Декларация Гражданско Сдружение АЛТАЙ иска замяна на 3-ти март като Национален празник на България

Нямате коментари все още...

Остави отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.