Новини  

Ромски алкохол "разбива 100 000-на австрийска армия...

0 Коментари
395
12 мар 2019

Ромски алкохол и неистов страх от Османлиите "разбиват*" огромната австрийска армия, край град Карансебеш...

Битката при Карансебеш/днес в Румъния/, от 17 септември 1788 (немски: Rückzug von Karánsebes, турски: Şebeş Muharebesi) – е битка от австро-османската война в края на 18-ти век.  

Над 100 000-та австрийската армия, която очаква пристигането на Османските войски, става жертва на „ромско алкохол”, който примесен с истеричния страх от Османлиите, довежда до самоунищожение на войсковите части два дни преди да пристигнат, акънджиите- елитната турска пехота. 

Предистория 

След като Руската империя отхвърля ултиматума на Османската империя и исканията да изтегли войските си от Крим, и да предостави право на инспекция на всички търговски кораби, плаващи през Истанбул, Османската империя обявява война на Руската империя. Австрийският император Йосиф II информира своя канцлер Венцел Кауниц, че Австрия ще бъде задължена да се присъедини към войната, за да изпълни своите задължения и да окаже помощ на своя съюзник Руската империя и императрица Катрин Алексеевна. 

Йосиф II започва да събира войски за голям поход на Балканите, присъединявайки голям брой доброволци от Сърбия и Трансилвания, той постига няколко малки победи.  

Предстои голямата битка в околностите на град Карансебееш. Развоят на събитията обаче, е съвсем неочакван, пагубен за австрийците и дори траги-комичен. 

Различни части от австрийската армия, които очакват  наближаващите Османски войски, стрелят един срещу друг по погрешка, като в един момент приятелският огън обхваща всички части, включително и артилерията обстрелва собствената си кавалерия причинявайки тотално самоунищожение. Битката(ако може да се нарече така) се случва през нощта на 21-22 септември 1788 г. Пристигналите след два дни, Османски войски дълго се чудят на мащабите на тоталното самоизбиване, понеже бойното поле все още е пълно с агонизиращи и издъхващи австрийски войници, коне, и безброй провизии…  

Битката* 

Над 100 000-та австрийска армия, включваща и сърби, хървати и италианци от Ломбардия, създава лагер около града. Авангардът на армията, контингент от хусари, прекосява близката река Тимиш, за разузнаване за османските войски. Там не са установени  никакви признаци от османската армия, но уморените хусарите срещат група роми, които им предлагат шнапс и ракия.  

Кавалеристите купуват шнапс и започнат да пият. 

Скоро след това друга част на австрийската пехота също пресича реката за да търси първия отряд. Когато виждат пиянското парти, те също искат от шнапса. Хусарите обаче отказват да им дадат от своя алкохол и заемат боен ред за отбрана на бъчвите с шнапса.  

Следва разгорещен спор и един войник стреля. 

Това мигновенно довежда до масова стрелба между двата отряда австрийски войници. 

По време на конфликта някои пехотинци започват да крещят "Turci! Turci!" ("Турци! Турци!"). Хусарите побягват от местопрестъплението, мислейки, че започва и атака от

Османската армия. Повечето от пехотата също бяга хаотично от големия страх от османлиите…, Поради езиковите различия в австрийската армия, не става ясно дали сигналът за „Турците” е истински или фалшив, не става ясно и кой пръв от страх започва да вика "Turci! Turci!"... Ситуацията се влошава още повече, когато офицерите, в опит да възстановят реда, крещят: „Halt! Halt! Halt!,, което се възприема от войниците незнаещи немски, като "Аллах! Аллах! Аллах!"- бойният вик на Османските войски. 

Настава тотална паника в целия лагер,  

Така докато кавалерията прекосява терена, командирът на артилерийския корпус предполага, че това е кавалерийска атака от османската армия и нарежда артилерийски огън. Междувременно целият лагер се събужда под звуците на битката и вместо войските да чакат да видят каква е ситуацията, всички започват да бягат напосоки. Войските стрелят по всяка сянка, мислейки, че османците са навсякъде; в действителност те застрелват други австрийски войници. По време на паническото оттегляне мостът над река Тимиш се срутва и много войници падад от моста: някои се удавят в реката, а други са смъртно ранени. 

Инцидентът ескалира до точката, в която цялата армия панически бяга от въображаемия османски враг. 

Пробуденият император Йосиф II също решава, че битката се води срещу турците и се опитва да се намеси, но тълпата, която изпада в паника, го изтласква от коня му. Неговият адютант умрира под копита на конете и краката на войниците. Императорът оцелява, но две години по-късно умира от страхова невроза. На сутринта на 22 септември, няма и следа от огромната австрийска армия: почти всички войниците просто са избягали от страх. 

Два дни по-късно османската армия начело с везир Коджа Юсуф Паша, пристига.

Карансебеш е превзет лесно.

 

Последствия 

Според различни изследователи, броят на жертвите от кървавото самоунищожение на австрийските войски е между 1500 и 10000 души. 

Турските войски, откриват на мястото на битката, огромен брой доставки и снаражение, изоставени от австрийците.  А освен ранените, на полето все още има и стресирани войници изпаднали в делириум и неведение от внезапната случка. 

 

Източници 

Един от най-ранните източници, споменали това събитие, е книгата „Историята на Йосиф II“ (Geschichte Josephs des Zweiten) на А. Y. Gross-Hoffinger, написана около 59 години по-късно; преди него е публикувана “Историята на XVIII век и XIX век до падането на Френската империя с частични позовавания на интелектуалното развитие и напредък”, публикувана през 1843 г. (55 години по-късно). На свой ред тази книга насочва читателите към “Австрийското военно списание от 1831 г.”

 

rodopite.net

 

0.0
Последна актуализация на:: сряда 13 март 2019 09:35
Сродни статии: Алкохол и полуголи жени посрещнали делегатите на Европейския* младежки форум в България! Доказано: Алкохолът причинява 7 вида рак Алкохолик ли е председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер?! Как Исландия реши проблема с алкохола и наркотиците сред тийнейджърите
Ромски алкохол "разбива 100 000-на австрийска армия...

Нямате коментари все още...

Остави отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.