Новини  

РИБНОВО 29 Март, 1964г. - ГЕРОИЧНАТА БИТКА на ПОМАЦИТЕ

0 Коментари
5078
29 мар 2019

РИБНОВО 29 Март, 1964г. - ГЕРОИЧНАТА БИТКА на МЮСЮЛМАНИТЕ

Точно преди 55 години, Рибново изгони държавата и държавния терор с камъни и брадви! 

„Стари и млади, жени и деца, всички до един да прогоним врага.” Листовки с такъв текст, заливат Гърменското село Рибново в края на март 1964г., когато започва поредната гавра с помаците и поредната кампания за смяна на имената им. 

На 6ти март1964г. на заседание на секратариата на ЦК на БКП, водено от секретаря по идеологическите въпроси Митко Григоров, партийната организация в Благоевградския окръг, е остро критикувана, че изостава с преименуването, за разлика от Смолянски окръг, където преименуването върви с „пълна пара”. 

За да върнат доверието на партийните си шефове, местните държавни лидери тръгват на масирана кампания в община Гърмен.

Сформират се специални Комисии по преименуването*, пускат се в действие агитатори, придружавани от милиционери. 

Партийният комитет, след като привърши работата по промяна на имената в Скребатно и Огняново, решава да продължи в Рибново. Имайки предвид, че населението там е силно фанатизирано, за да се осигури нормална работа на комисиите и агитаторите, партийният комитет изпраща 12 отрядници и 4-ма милиционери  

Това е записано в секретната справка на МВР за бунта* в Рибново. 

Групата „възродители*е инструктирана да действа внимателно и да не се поддава на провокации. В 6 часа сутринта на 29 март, 1964г. те влизат в селото, но една жена на име Анифе ги забелязва и тича да съобщи на мъжете, които са на сутрешна молитва в джамията, че са дошли да ги преименуват, и че има военни и милиционери. 

Изведнъж, цялото население мъже, жени, деца излизат на улицата, като по сигнал с брадви, ножове, камъни и тояги.

 Последва героичен сблъсък - отчаяният опит на помаците в Рибново да запазят своето име и религия, да запазят своята идентичност и човешка същност. 

Един милиционер е ударен с камък в главата, поради което изпада в безсъзнание, след което е пленен от местното население.  

Пристигналият военен отряд стреля във въздуха, но жителите на селото се нахвърлят и върху него, пленявайки и един войник.  

Двамата пленници са освободени след известно време, но християните-учители са изгонени от селото заедно със семействата им, на минарето на джамията е окачено турското знаме, телефонните връзки със страната са прекъснати, а мостът на пътя към Гоце Делчев е взривен. 

Бунтът в Рибново предизвиква стъписване сред властите и лично Тодор Живков нарежда кампанията за преименуване на помаците в района да бъде прекратена. 

Инцидентът засилва съпротивата и в съседните селища, като жители на Рибново и други села от Чеч* изпращат делегации до турското посолство и държавното ръководство, срещат се с члена на Политбюро- Боян Българанов, който проявява съчуствие* към оплакванията им.  

На 1 април в селото пристига генерал Иван Бъчваров, който уж обвинява* за събитията окръжното партийно ръководство и обещава, че преименуванията ще стават изцяло доброволно.  

С това бунтът е прекратен, а хората в региона масово връщат имената си, които запазват… до следващата кампания на държавата, за преименуване в началото на 70-те години…до следващия държавен терор над мюсюлманите. 

 

 

rodopite.net

 

0.0
Последна актуализация на:: петък 29 март 2019 14:29
Сродни статии: Златото поскъпна до 6 годишен рекорд ДПС-Кърджали от 6 месеца не дава отговор за стая за изучаване на Турски език Намаляването на ДДС-то било вредно в България!? Хотел във Варна краде ток за хиляди лева Кръчма в двора на Кърджалийско училище Симпозиум за 30 годишнината от прогонването на турците от България Гръцките власти предупреждават за опасна зараза от комари 18 милиона Турчета си взеха Свидетелствата 45 станаха професиите с право на ранно пенсиониране,… в Турция Триъгълникът на смъртта
РИБНОВО 29 Март 1964г. - ГЕРОИЧНАТА БИТКА на МЮСЮЛМАНИТЕ

Нямате коментари все още...

Остави отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.