Новини  

Пътеводител за България – пътища и безпътие

0 Коментари
910
16 яну 2018

За България може да се каже, че е свободна страна. Или по-правилно казано – България е странна свобода. По устройство е държава, в която всеки се устройва, както намери. Намира се на кръстопътя на дребните амбиции.
Населението ѝ се състои от бивши, сегашни и бъдещи министри. Занятието на всички се състои в това: сегашните министри да дават амнистия на бившите, а бъдещите – на сегашните.
Страната е разделена на 14 окръга, 60 партии, 600 крила, 6 хиляди групи и 6 милиона мнения, като всяко отделно мнение подлежи на разцепление.
Разположена е между границите си, а разположените в нея не знаят никакви граници.
Снабдена е с железници, чрез които най-лесно се стига до катастрофа.
Има добри и уредени прави пътища, обаче поданиците ѝ предпочитат да вървят по кривите, защото са по-утъпкани.
Държавата си служи с телефони, а държавниците – с телефончета.
Столицата ѝ има обществени сгради и улици, като улиците са пълни с уличници, а обществените сгради с общественици. Случва се обаче и обратното – уличниците се настаняват в обществените сгради, а обществениците се пращат на улицата.
Страната има държавен строй, но самият строй не върви под строй.
Държавата се управлява от хора, според случая. Случаите пък се управляват от случайни хора.
България търгува с всички. Но случва се и обратното – всички да търгуват с България.
Националният девиз на държавата е "Съединението прави силата", поставен върху разединеното Народно събрание, на което му е нужно да намери една сила, която да му направи съединението.
Държавният девиз на нацията пък е "Боже, пази България". В случая Бог е натоварен да пази България, вероятно, защото другите са заети да си пазят частните интереси.

Райко Алексиев

 

Забележка на редакцията: Статията излиза за пръв път във вестник "Щурец" през 1933 г., когато човек чете текста, изпълнен с насмешка и ирония, остава с усещането, че сякаш е описана днешната действителност на България.

 За неин автор е сочен големият сатирик и карикатурист Райко Алексиев, редактор и журналист от списание „Барабан” и „ Българан” и от вестниците „Злъчка” и „Зора”.  Арестуван е от тоталитарния режим, още на 10 септември 1994 г. Операцията ръководи лично печално известният Лев Главничев. В ареста е подложен на ужасни инвизиции и е пребит до смърт.

 
Последна актуализация на:: вторник 16 януари 2018 11:38
Сродни статии: Мюмюн Чолакоглу от концлагера Белене, осъди Българската прокуратура за бездействие Коронавируса в България и ... Сръбска Музика Петиция за oтменяне на 3-ти март като национален празник на България ДПС-Кърджали от 6 месеца не дава отговор за стая за изучаване на Турски език Намаляването на ДДС-то било вредно в България!? Хотел във Варна краде ток за хиляди лева Симпозиум за 30 годишнината от прогонването на турците от България Гръцките власти предупреждават за опасна зараза от комари Защо България не усвоява парите за ромите??? Време е за Билките
Пътеводител за България – пътища и безпътие

Нямате коментари все още...

Остави отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.