Новини  

Република Западна Тракия- Сагата за една кръвопролитна война

0 Коментари
3167
14 фев 2018

Известно е, че първата република и светска държава на Балканите е Република Турция създадена през 1923г. от Османския офицер- Мустафа Кемал по късно наричан и Ататюрк, но малко хора знаят, че първата официално създадена република на Балканите с всички атрибути на държава е Република Западна Тракия или Гюмюрджинската република, която е основана десет години по рано- през 1913г. в Западна Тракия, от други Османски офицери, начело със Сюлейман Аскери- съподвижник на Мустафа Кемал-Ататюрк.  

 Република Западна Тракия, Турска република Западна Тракия, първоначално Временно управление на Западна Тракия, Гюмюрджинската република, (на османски турски: غربی تراقیا حكومت موقتهسی, Garbi Trakya Hükûmeti Muvakkatesi, на турскиBatı Trakya Geçici Hükümeti) и след официалното ѝ преименуване Независимо управление на Западна Тракия (на османски турски: غربی تراقیا حكومت مستقله سى, Garbi Trakya Hükûmeti Müstakilesi, на турскиBatı Trakya Bağımsız Hükümeti), е държавно образувание и фактически първата Република основана на Балканите, в Западна Тракия между река Марица и Македония. Държавата просъществува в продължение на три месеца, в размирното време към края на Балканските войни през 1913 година.

 Република Западна Тракия е създадена на 31-ви август, 1913 година с участието предимно на турци и помаци в Беломорието, след оттеглянето на българските и гръцки войски от региона. Централен град и столица е Гюмюрджина (днес Комотини).

 И въпреки активното участие на Османски офицери при основаването на Република Западна Тракия, то не е признато от Високата порта в Истанбул. Гърция от своя страна поради политически причини признава Независимото управление на Западна Тракия, като дори доброволно отстъпва на новата държава Дедеагач /Александруполис/ и околностите му. 

 Османската Държава и Царство България обаче пак поради политически причини и страх от „републиканския” начин на държавно управление, настояват за закриването и разформироване на Република Западна Тракия, което довежда да скорошен край на първата Балканска Република.

 Държавно управление:

 Президент: Ходжа Салих ефенди. Известен още като Хафъз Салих.

 Армия: 29 170, предимно пехотинци.

 Главен военнокомандващ: Сюлейман Аскери

 Парична единица: Пара

 Веднага след провъзгласяване на Независимото управление на Западна Тракия се определят неговите граници, слага се ново знаме на административните сгради, обявява се национален химн, съставя се новосформирана войска. Също така е подготвен и годишен бюджет. Гражданинът от еврейски произход- Самюел Карасо е натоварен със задачата да основе паспортно бюро и да издава вестника Мюстакли (Независимост) на турски и френски. Първоначално са приети законите и регулациите на Османската империя, като се предвижда провеждане на избори за Парламент и демократично, толерантно управление. Делата се разглеждали от новооснован Съд на Западна Тракия.

 На знамето на самопровъзгласилата се република са изобразени звездите и полумесеца, които са символ на турското и мюсюлманско население; зеленото символизира дълголетие, черното — ужаса и трагедиите от Балканските войни, а бялото — успеха на въстанието и свободата в новата държава. Днес знамето се използва като флаг на турското малцинство в Западна Тракия.

 Население

 Етническа карта на Одринска Тракия от 1912 от академик Любомир Милетич

 Структурата на населението на републиката е както следва:

 

Етнос/религия

Брой души

Процент

Общо

234 700

100%

Мюсюлмани (турци, помаци, роми и др.)

185 000

78,82

Православни българи

25 500

10,86%

Православни гърци

22 000

9,37%

Евреи, арменци и др.

2200

0,94%

 

С подписването на Цариградския  договор между Османската Империя и Царство България на 29 Октомври 1913г. Западна Тракия е отстъпена изцяло на България

 След установяване на българска власт в Западна Тракия, органи на бившето автономно управление продължават да съществуват и функционират тайно. Мюсюлманското население от областта не влиза в клаузите на Лозански договор от 1923 година за размяна на население между Гърция и Турция, така че една част от него остава в Гърция и е признато за малцинство, а друго е прогонено насила или емигрира по собствено желание. 

На 14 Ноември 1913 година, с цел гарантиране на човешките права на турците и мюсюлманите в Западна Тракия и в цяла Гърция в Атина е подписан изключително подробен и цялостен договор между Османската Империя и Кралство Гърция. Съгласно този договор, Гърция трябва да гарантира правото на  живот, свободата на вероизповедание и собствеността на турците и мюсюлманите в страната, както и на техните джамийски настоятелства. Споразумението също, гарантира пълно равноправие на турците и мюсюлманите със своите съграждани гърци.

И все пак каква е равносметката от „голямата междусъседска кавга” започнала през месец Октомври, 1912г. наречена Балкански войни.

Османската Империя губи 5-те вилаета: Солун, Битоля, Косово, Янина и Шкодра.

Най-много територии печели Гърция: 50 000 квадратни километра/колкото половин България/ и население 1 милион и 600 хиляди души. Следвана от Сърбия с 30 000 квадратни километра, и население 1 милион и 200 хиляди, България с 18 000 квадратни километра, и население 1 милион и Черна гора с 5000 кв.км. и 150хил. души.

Войната продължава 10 месеца, като през това време стотици хиляди мюсюлмани и християни са принудени да се изселят от родните си места, десетки хиляди са невинните цивилни жертви от населението във всяка една от участващите държави, други десетки хиляди остават сакати или сираци, трагедията е огромна за целия регион.

Всеки народ и всеки етнос на Балканите има право да почита и да се моли за душите на своите жертви паднали по време на кръвопролитната Балканска война.

Да се молим на Господ и Аллах никога повече да няма войни на Балканите и по Света.

rodopite.net

 

0.0
Последна актуализация на:: понеделник 02 април 2018 17:44
Сродни статии: Златна монета от Турско Сдружение на Изселници за шахматния гений Нургюл Салимова ДПС пак се подигра с турците в Млечино, с песен за Питу Гули Байрам с посланиe за Великден... Мизерни 258 евро става нетната минимална заплата в България Турчин и албанец преговарят за България и Македония, но… Законни ли са глобите за маските в България? Австрия отмени забраната за забрадки в училища Етническата омраза в българските учебници и….плачевен резултат Истината за Нагорни Карабах Забраниха наргилетата на непълнолетни в България
Първата Балканска Република- Сагата за една кръвопролитна война Република Западна Тракия

Нямате коментари все още...

Остави отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.