Новини  

ПОЗОР: ДПС и ГЕРБ издигнаха паметник на възродителя Кубадински в Лозница

0 Коментари
1203
30 авг 2018

ПОЗОР: ДПС и ГЕРБ издигнаха паметник на възродителя Кубадински в Лозница  

ДПС кмет смята, че „…сега е назрял момента” за издигане на паметник на „възродителя” Пенчо Кубадински, общинския лидер на ГЕРБ Лозница бяга от журналистите… 

 Паметник на Пенчо Кубадински вече е издигнат в Лозница и ще бъде празнично открит на 6 септември по случай 100 години от раждането му. Разрешението за поставянето на паметника е дадено на 31 май 2016 г. с единодушие от местния общински съвет, в който 12 съветници са от ДПС, а 5 от ГЕРБ. Разрешението е поискано от сдружение "Лозница 2016". Заедно с паметника на Кубадински ще бъде открит такъв и на загиналите за независимостта на България.

Пенчо Кубадински е един от висшите функционери на БКП, член на Централния комитет на БКП до 10 ноември 1989 г., член на Държавния съвет на Народна република България и народен представител между 1954 и 1989 г. Кубадински е един от ръководителите на т. нар. Възродителен процес и е съден, но оправдан. Той е родом от Лозница.

Според ДПС проблем няма… 

Кметът на Лозница, който и и областен председател на ДПС за Разград, Севгин Шукри е заявил пред "Дневник", че в общината няма проблеми, спорове или напрежение около поставянето на паметника. Подчерта, че е кмет едва от няколко месеца, а решението за поставяне на паметника е взето от общинския съвет в средата на миналата година. 

И то с голямо мнозинство - 12 общински съветници от ДПС и 5 от ГЕРБ. Тогава е имало и допитване до местните хора с подписка, а инициативата идва от местен комитет.

 

  На няколко въпроса какво е неговото лично мнение Шукри каза, че не смее да изразява лично становище и се ръководи от мнението на хората, чийто кмет е. На друг въпрос каза, че лично неговото име е било сменено по време на т.нар. Възродителен процес. "Но човек не може да отрича историята, тя е такава, каквато е. Явно сега е назрял такъв момент", допълни Севгин Шукри от ДПС.

 

Местният председател на ГЕРБ в Лозница Атанас Чопаков беше изключил телефона си, служебния си телефон не вдигаше и областният шеф на ГЕРБ Валентин Василев. 

Срещу паметника реагираха от ДОСТ и НДПС 

"Ставаме свидетели на поредната чудовищна подигравка с жертвите на комунистическия режим. Това се случва само няколко месеца след като общинари от Велинград одобриха поставянето на паметна плоча на ген. Атанас Семерджиев - човека, изкарал армията срещу българските граждани по време на Възродителния процес", пише в позиция на НДПС.

 

"Как и защо общинарите от ДПС и ГЕРБ са решили, че този човек, един от идеолозите на позорната асимилационна кампания спрямо българските граждани етнически турци и мюсюлмани, е достоен да му бъде издигнат паметник в центъра на Лозница ние не знаем, но знаем, че приетото от тях решение противоречи на закона и като такова следва да бъде отменено от съда. Считаме това решение и за дълбоко погрешно, неморално и неуважително към паметта на хилядите репресирани и жертви на комунистическия режим в България", заявяват от НДПС.

Реабилитирането е престъпление срещу турците и мюсюлманите 

"Да реабилитираш участниците в престъплението "Възродителен процес" само по себе си е престъпление. Когато това се прави от партия, която на думи се бори за права и свободи, освен престъпление това е и морално падение, загуба на политическа легитимност", се казва в позицията на ДОСТ.

 

"Реабилитирането на преките участниците в престъплението "Възродителен процес" наистина е престъпление, при това тежко. Повтарянето на това престъпление вече е тежък рецидив. Мястото на рецидивистите не е в политиката, а в бунището на историята. Щяхме да отправим призив към ДПС да се засрамят, но за това е необходимо да имате елементарна човешка съвест", завършва позицията на ДОСТ.

 

Източник: dnevnik.bg

 

0.0
Последна актуализация на:: четвъртък 30 август 2018 13:36
Сродни статии: Петиция за oтменяне на 3-ти март като национален празник на България След Турците и Македонците са против честването на 3-ти Март, като „национален празник" Изкуството на Байрям Байрямали Златото поскъпна до 6 годишен рекорд ДПС-Кърджали от 6 месеца не дава отговор за стая за изучаване на Турски език Намаляването на ДДС-то било вредно в България!? Хотел във Варна краде ток за хиляди лева Кръчма в двора на Кърджалийско училище Симпозиум за 30 годишнината от прогонването на турците от България Гръцките власти предупреждават за опасна зараза от комари
ПОЗОР: ДПС и ГЕРБ издигнаха паметник на възродителя Кубадински в Лозница

Нямате коментари все още...

Остави отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.