Новини  

Поздравления за Ресми Мурад и ДПС Ардино

0 Коментари
1293
30 апр 2018

Поздравления за Ресми Мурад и ДПС Ардино  

Въпреки, че като цяло партия ДпС работи против интересите на турците и мюсюлманите в България прави впечатление, че някои отделни структури и личности в тази партия наистина почитат паметта на своите деди турци и мюсюлмани или се грижат децата на мюсюлманите в детските градини да имат право на храна съобразена с нормите на Исляма.  

Като такива общини осигуряващи „хелял” храна на децата може да посочим например – община Гърмен и община Антоново, но НЕ и община Кърджали където кмета Хасан Азис така и не въведе „Анкетни карти” за родителите, с които да изберат храната допустима за техните малки деца в детските градини.

 

  По отношение на почитането на десетките избитите цивилни турци и мюсюлмани в Кърджали и региона след превземането на източните Родопи от хасковския отряд на полковник Делов през 1912г., единственият общински кмет, който редовно се осмелява да почете паметта на тези невинни жертви определено е кмета на Ардино Ресми Мурад.

 От местен кърджалийски сайт близък до ДпС научаваме, че вчера  „С молитва пред паметната плоча на загиналите* в Балканската война през 1912 година…”  е почетена паметта на 11 избити цивилни жителите на ардинското село Искра.  

Организиран е и мевлид за покой на душите им. 

На мевлида са присъствали и кметът на община Ардино Ресми Мурад, председателят на общинския съвет Сезгин Байрям, секретарят на общината инж. Кемал Алиев, кметовете на Млечино, Ябълковец и Богатино. 

„Тук преди 106 години по време на Балканската война са загинали* местните жители  Салих Сюлейман, Миман Салих, Рамазан Миман, Шериф Махмуд, Юзеир Исмаил, Мурад Али, Тахир Чуаш, Халил Халил, Халил Мехмед, Рамазан Йенипазар и Байрам Топал Кьоше.” било записано на паметната плоча, се казва още в сайта близък до ДпС. 

  Но не се казва от какво точно са „загинали*” тези цивилни турци-мюсюлмани!?

 Дали са умрели от „птичи грип” или от „коремен тиф”, който също е върлувал в региона по онова време?!  

Дали са откраднали пушки от дошлите български войници и са се самоубили...?! 

 

Паметна плоча в чест на избитите цивилни жители на с.Искра е издигната в двора на местния месчит, където са и гробовете на героите. 

 На лицевата страна на мраморната плоча били изписани имената им на турски език. Паметникът бил изграден с финансовата помощ на 56-годишният бизнесмен от Бурса Садеттин Сабри, който се е изселил в южната ни съседка през 1976 година. 

Идеята да бъде отдадена почит на героите била на инициативна група начело с дългогодишния учител Сами Местанов, Назми Чауш и 87-годишният Шабан Изетов, който в момента живее в Турция. 

„Отначало проучихме имената на хората, които са загинали по време на Балканската война. С помощта на по-възрастните жители от махалата открихме точните имена на 11-те души жертви на войната. Тъй като нямахме финансови възможности, за да изградим паметната плоча потърсихме съдействие от наши съселяни, които живеят в Турция", споделили инициаторите.  

  Известно е, че още по толкова цивилни жители са избити и в други Ардински села като Горно Прахово, Долно Прахово, Левци, Гърбище, Светулка и други. 

  Прави чест на кмета на Ардино, че ежегодно присъства на организираните мевлиди и молитви за покой на душите на избитите цивилни и в тези населени места. 

След превземането на Кърджали и региона от Хасковския отряд на полковник Делов някои подразделения на войсковата част започват погром над местното турско-мюсюлманско население в стремежа си за прогонване на местното население. При тези действия са избити десетки цивилни в ардинските села селата северно от Кърджали и в някои села около Момчилград. 

  Повечето от случаите са зле документирани, но така наречените „ничии гробове” покрай селата които обикновено са на отделно място от селските гробове са именно на избите цивилни в мрачните дни на есента на 1912г. 

  От 106години насам съгласно мюсюлманските традиции местното турско-мюсюлманско население тихо и кротко, но редовно почита с мевлиди*/помени за душите на мъртвите/ паметта на десетките цивилни жертви паднали по време на Балканската война в Кърджали и региона, т.е. почита се паметта на избитите от местното население –  турци и помаци. 

  От друга страна друг ДПС-ар като кмета на Кърджали Хасан Азис пък с изключително желание и почти патетично на всеки 21-ви Октомври не забравя да благодари на „освободителите” на Кърджали и региона,  …подвига и саможертвата на героите донесли свободата … Дълбок поклон пред подвига и саможертвата на героите, донесли ни свободата на Кърджали и Източните Родопи. Честит празник и на многая лета!…” из словото на Хасан Азис на 21ви Октомври 2014г.  

 При това ако се замислим, и за поведението на кмета на Ардино- Ресми Мурад на редовно почитане на цивилните жертви именно от тези военни действия от 1912г., някой може да си помисли, че нещата в ДпС по отношение на събитията от Балканската война са меко казано ЛИЦЕМЕРНИ* и ШИЗОФРЕНИЧНИ*! 

  Не е лесно едновременно да успееш да почетеш и жертвата и палача, но в Догановата партия всичко е възможно и всичко е позволено, понеже в Ардино се цели да се вземат гласовете на турците а в Кърджали целта е да се вземат и малко гласове от българите.

 

  Въпреки всичко, поздравления за достойното поведение на кмета на Ардино Ресми Мурад, понеже се иска огромна смелост за да застанеш сред хората и заедно с тях да почетеш паметта на избитите цивилни турци и мюсюлмани в злокобната есен на 1912г., особено ако самият си кмет от партия като ДпС.

 

 

rodopite.net

0.0
Последна актуализация на:: четвъртък 03 май 2018 08:44
Сродни статии: Геройски загиналите войници и предателството на командирите на Кърджалийския Османски Гарнизон Турция откри огромни залежи от природен газ в черно море Мюмюн Чолакоглу от концлагера Белене, осъди Българската прокуратура за бездействие Петиция за oтменяне на 3-ти март като национален празник на България ДПС-Кърджали от 6 месеца не дава отговор за стая за изучаване на Турски език Хотел във Варна краде ток за хиляди лева Симпозиум за 30 годишнината от прогонването на турците от България Гръцките власти предупреждават за опасна зараза от комари Защо България не усвоява парите за ромите??? Време е за Билките
Поздравления за Ресми Мурад и ДПС Ардино

Нямате коментари все още...

Остави отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.