Новини  

Статут: Паметник на културата – защита или прокоба???

0 Коментари
1848
14 сеп 2018

На снимката: Състоянието на джамиите "Фатих Мехмет Хан" в Кюстендил и "Караджа паша" в Гоце Делчев

Статут: Паметник на културата – защита или прокоба??? 

Стотици сгради, включително и десетки исторически джамии на мюсюлманите в България, уж защитени по закон, са обречени и оставени на саморазруха 

Да бъде обявена за паметник на културата, оказва се, е най-лошото, което може да се случи на една сграда в България.  

Тя нито може да бъде ремонтирана свободно, нито пък разрушена. И така попада в един затворен кръг между амбициите на собствениците си и това, което им разрешава държавата. И докато тече безкрайната документална сага, зданието, което някога е значело нещо или е символ на една религиозна общност, се превръща в бавно рушащо се нищо. 

Такава съдба имат стотици сгради в страната, включително и десетки джамии на мюсюлманите с историческо значение . В този случай, както и като цяло в българското законодателство и държавна власт системата не работи правилно – вместо някой да се грижи за сградите, които носят автентичния дух на миналото, те се оставят на саморазрушение и се разсипват. Докато,… идва момент, в които стават опасни за околните и собствениците им получават разрешение да ги съборят. 

Но защо се получава така? 

Когато Националния институт на недвижимо културно наследство определи една сграда за архитектурен паметник на културата, тя автоматично получава „защита*”. След това сградата не може да бъде ремонтирана или преправяна без разрешение от експертите/държавни служители/, не може да бъде събаряна, трябва да бъде поддържана.  

Тази защита обаче е нож с две, … и повече остриета. 

Положението се усложнява още повече, когато държавата по един или друг начин си е „присвоила” такъв вид сгради, като например историческите джамии на мюсюлманите.   

Главното мюфтийство води съдебни дела да си възстанови собствеността на 13 джамии, които са паметници на културата. Сред тях са джамиите "Фатих Мехмет Хан" в Кюстендил и "Караджа паша" в Гоце Делчев, които са пред срутване, джамиите в Самоков, Дупница и Разград, които стоят затворени, "Хамза бей" (или Ески джамия) в Стара Загора, която през 2011 г. е превърната от държавата в Музей на религиите, "Ахмед бей" в Разград.  

Много мюсюлмани в България са на мнение, че българската държава в лицето на Правителството и българския Съд, нарочно размотават с десетилетия делата за собствеността на историческите джамии- паметници на културата, за да може тези сгради да се саморазрушат и изчезнат. 

И всичко това се прави в момент, когато съседна Турция полага неимоверни усилия да възстанови с държавни средства за десетки милиони, всички български църкви в Истанбул, Одрин и т.н. включително и да приведе в приветлив вид българските гробища в Турция. Всички проблеми със статута на българското църковно настоятелство в Истанбул, също бяха решени експресно от турския Съд, а турското правителство многократно декларира, че е насреща за съдействие при всеки проблем на българите християни в страната. 

Тоталната липсата на реципрочност в това отношение е толкова стряскаща, че в началото на годината, когато Турция блестящо реставрира и известната „Желязна” църква в Истанбул, българският министър на културата Боил Банов се уплаши и силно се притесни, че всъщност Турция е много по-толерантна държава от България и в религиозно отношение.  

В интервю пред btv министър Банов казва „…ще се окажем в ситуация, че Турция е много по-толерантна към различието отколкото България. 

Или иначе казано, представители на българската държава осъзнават своя грях, по отношение на размотаването и оставяне на разруха на историческите джамии на мюсюлманите в България. 

А както се казва признат грях е половин грях,… 

И все пак, кога НАЙ-ПОСЛЕ българската държава ще реши делата за собствеността на мюсюлманските джамии-паметници на културата, и кога ще предприеме реални мерки и процедури за реставрацията им???

 

rodopite.net

0.0
Последна актуализация на:: петък 14 септември 2018 19:52
Сродни статии: Петиция за oтменяне на 3-ти март като национален празник на България След Турците и Македонците са против честването на 3-ти Март, като „национален празник" Изкуството на Байрям Байрямали Златото поскъпна до 6 годишен рекорд ДПС-Кърджали от 6 месеца не дава отговор за стая за изучаване на Турски език Намаляването на ДДС-то било вредно в България!? Хотел във Варна краде ток за хиляди лева Кръчма в двора на Кърджалийско училище Симпозиум за 30 годишнината от прогонването на турците от България Гръцките власти предупреждават за опасна зараза от комари
Статут: Паметник на културата – защита или прокоба

Нямате коментари все още...

Остави отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.