Новини  

Османските паметници в България чакат да бъдат съживени

0 Коментари
953
21 мар 2019

Турската държавна телевизия TRT Haber публикува материал свързан с Османските паметници  в Пловдив.

България е домакин на важни паметници на културата на османското владичество. Въпреки това,унищожаването и нецелевата политика на ползване на тези сгради все още е в ход.

Османските паметници, допринасящи за обявяването на Пловдив за Европейска столица на културата през 2019 г., очакват да бъдат съживени.Телевизията подчертава,че Османското изкуство, символ на толерантността и мултикултурализма в града, има голямо влияние върху тази титла.


През 1873 г. в Пловдив са отворени  24 джамии за поклонение, днес този брой е ограничен до две. Едната е известна още като Джумая джамия , а другата е джамията Имарет.Джамията превърната на механа и ресторант


Ташкюпрю джамия в Пловдив е типичен пример за османски паметници, които са изтрити от историята. Джамията, построена през 16-ти век, не бе ремонтирана след земетресението през 1928 година.

 

Дори промяната на режима през 1989 г., не донесе решение за реставрация, конфискуваната от комунистическия режим през 1944 г. джамия. 


Ташкюпрю джамия , вместо да бъде върната на регионалното мюфтийство, е била дадена на двама български граждани по решение на съда и е било разрешено да се управлява като механа и ресторант.

 

Благодарение на настояването и протестите на регионалното мюфтийство, общината решава да премести ресторанта от джамията в градината.

 

Банята(турски хамам) срещу Ташкюпрю джамия е в развалини от пожара през 2016 година. И тази сграда е използвана като магазин след края на комунистическата ера.Гробището в квартал Хаджи Хасан

 

Друго османско наследство, разрушено и занамерено в Пловдив, е гробището в квартал Хаджи Хасан.

 

Очаква се гробището да се  ремонтира.

 Мюсюлманите в Пловдив сочат, че подписания протокол за възстановяване на гробищата и паметниците на културата, между община Пловдив и община Одрин показва, че българската страна не изпълнява изискванията за реставрация на османското гробище и паметници на културата, докато българското гробище и българските църкви в Одрин са приведени в образцов вид.


Една от спорните сгради в Пловдив е "Чифте баня" от  16-ти век.

Съдебният процес, който започна през 2014 г. за завръщането на банята на мюфтийсвото, се превърна в мястото на нападенията на расистки групи.

 

 

Източник: haberbg.net

 

0.0
Последна актуализация на:: четвъртък 21 март 2019 12:48
Сродни статии: Коронавируса в България и ... Сръбска Музика Петиция за oтменяне на 3-ти март като национален празник на България Българинът бил нискоефективен и трябвало да бачка повече ДПС-Кърджали от 6 месеца не дава отговор за стая за изучаване на Турски език Намаляването на ДДС-то било вредно в България!? Симпозиум за 30 годишнината от прогонването на турците от България Гръцките власти предупреждават за опасна зараза от комари Защо България не усвоява парите за ромите??? Иван Вазов осъжда на смърт кучето на Михал Първанов Италия е пред фалит, ЕС иска да започне наказателна процедура
Османските паметници в България чакат да бъдат съживени

Нямате коментари все още...

Остави отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.