Новини  

Новата джамия в Атина е готова, София се ослушва...

1 Коментари
665
10 юни 2019

На снимката: Джамия в Казан, Татарстан

След натиск от Турция първата официално действаща джамия в гръцката столица Атина е готова.  

Преди няколко месеца турският президент- Ердоган заяви, възмущението на Турция от нереципрочността в отношението към религиозните общности от страна на Гърция. 

Турският президент заяви, че Турция е изпълнила, всички свои задължения към Константинополската гръцка епархия и продължава да съдейства по всякакъв начин за свободата на хрестиянството в страната, докато Гърция не реагира по същия начин. 

В крайна сметка, първата официална джамия в Атина беше завършена.
„Атина най-накрая има своя молитвен дом за мюсюлманите“, заяви гръцкият министър на образованието и вероизповеданията Костас Гавроглу, в реч след посещението на новата джамия.

Молитвеният храм беше изграден с финансовата помощ на гръцката държава. Проектът срещаше съпротивата на Православната църква и консервативни организации от 1979 г. насам.
Джамията вече има управителен съвет, назначен от правителството, но все още не е избран имам.

В същото време, България все още протаква строежа на така необходимата нова джамия за мюсюлманите в София.  

Както е известно, повечето старинни Османски джамии в големите български градове като София и Пловдив са разрушени, а градивните им материали са използвани за изграждане на църкви и обществени сгради. Стотици джамии в България са разрушени, като тези терени са присвоени от държавата.  

Така например 64 от 67-те джамии в София са напълно разрушени и разграбени, като днес са запазени сградите само на три от тях.   

Каква е съдбата на "оцелелите*" три софийски джамии: творението на Мимар Синан-Кара джамия първоначално е превърната в конска конюшна, а през 1901г. в църква (Св. Седмочисленици); изградената през 1494г. Буюк джамия е превърната в музей на Археологията и само изградената през 1566 година джамия Сейфуллах Ефенди позната и като „Банябашъ” и днес е действаща.  

Дворовият комплекс на единствената действаща джамия в София, обаче също постепенно е „конфискуван” и присвоен при градското планиране на столицата, така че днес дори входът на храма е част от тротоар, а колоните пред входния навес на сградата са оставени само на сантиметри от шосето, с явната опасност за разрушаване при удар от превозни средства. 

 

rodopite.net

0.0
Последна актуализация на:: понеделник 10 юни 2019 09:51
Сродни статии: ДПС-Кърджали от 6 месеца не дава отговор за стая за изучаване на Турски език Германия се нуждае от десетки хиляди тираджии СЕНЗАЦИЯ! Кърджали на Хасан Азис се побратими с общината на „Сивите Вълци" от Маниса Евростат: Населението на България е най-мизерстващо в „богата" Европа!... Седмица след кървавото нападение в Нова Зеландия… Нов джамийски комплекс се издига величествено над Кърджали Да се смееш ли, да плачеш ли? Изявление на председателя на MÜSİAD, след кървавия атентат в Нова Зеландия София ли депортира македонските евреи? Седем мита за ...
Новата джамия в Атина е готова София се ослушва...

1 Отговорите на Новата джамия в Атина е готова, София се ослушва...

Остави отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.